Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

˝Pótszülők˝ vigyázzák az elhagyott sasfiókát

Hegyeshalom - Naponta etetik a helyi madarászok azt a parlagisas-fiókát, melyet a szülei cserbenhagytak a hegyeshalmi vésztározónál rakott fészekben. Bíznak benne, hogy a szülők visszafogadják utódjukat. Ha nem, a Hortobágyra kerül.

Magyarországon mintegy nyolcvan pár parlagi sas él, ebből csupán három pár megyénkben. Idén a megyénkbeli szakemberek csak két parlagisas-utódról tudnak: az egyik a Hanságban nevelkedik, családja gondozásában, sorsát hetente követik a szakemberek. Amint arról korábban írtuk, a hegyeshalmi fióka szerencsétlenebbül járt. Szülei a Lajta vésztározója mellett raktak fészket, a vízügy munkatársainak huszonnégy órás tevékenysége azonban megzavarta az ember jelenlétét nehezen tűrő ragadozókat. Az öreg madarak sorsára hagyták a még röpképtelen, néhány hónapos fiókát.

– A fiókát legyengülve találtuk meg fészkében, szülei napok óta nem etették. Tudtuk, ha ott hagyjuk, nincs esélye a túlélésre – magyarázza Váczi Miklós, a nemzeti park őrszolgálat-vezetője. A fiatal madarat néhány nap gondoskodás után családja tavalyi ˝otthonában˝ helyezték el. – Naponta egyszer bőségesen megetetjük hússal: házi nyúllal, egynapos csibével, esetleg még friss, elütött állattal. Fontos, hogy természetes eledelt tálaljunk fel neki – világosít fel a szakember. A szülők távolról figyelik csemetéjüket, de még nem merészkedtek a fészekhez. Amennyiben ez nem változik, az elárvult madarat a Hortobágyra viszik, ahol emberi segítséggel növekedhet majd.

A parlagi sas természetvédelmi értéke egymillió forint. Fontos szereplői a táplálékláncnak. Csak az utóbbi két évben öt parlagi sas esett mérgezés áldozatául megyénkben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majoroki fesztivál - ízkavalkád zenével, galéria

A Majoroki Kör ötödik alkalommal szervezte meg szombaton az Ujhelyi iskola udvarán a Majoroki… Tovább olvasom