Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Pénzre váró önkormányzatok

Idén eddig egy fillér állami támogatást sem kaptak az önkormányzatok a szúnyogok írtására.
A Szigetközben a hullámtéri elárasztás, a sok csapadék, majd a napokban levonuló újabb árvíz miatt a szúnyogpopuláció fejlődik, a csípésszám lassan eléri a kritikus mértéket (ehhez egyébként a vizes élőhely közelében legalább harminc „hólyagnak" kell lennie óránként a kísérletező testén).

Idén eddig egy fillér állami támogatást sem kaptak az önkormányzatok, amelyek most az elég későn kiírt pályázaton próbálnak még pénzhez jutni. Kimle, Dunakiliti, Dunasziget, Halászi, Máriakálnok, Hédervár, Ásványráró, Mecsér és Darnózseli közösen igényelt összesen 3,25 millió forintot a regionális fejlesztési ügynökségnél.

A meglévő harmincszázalékos önerőt a napokban kell igazolni: a legkevesebbet (90–90 ezer forintot) Máriakálnok és Mecsér vállalt, míg a legtöbbet (225 ezret) Kimle. Településenként lebontva ez 200–500 ezer forintos állami támogatást jelenthet. A kérdés csak az, hogy mikor: ugyanis a pályázatot még ki kell egészíteni a hiányzó dokumentumokkal, az elbírálás pedig több hétig is eltarthat.

Akár meg is előlegeznék

A Balatonon már harmadszor
Győrben a költség „körönként" meghaladja a kétmillió forintot: ha kell, az önkormányzat biztosítja a szükséges forrásokat, ami a szezonban akár 20–25 millió forintos ráfordítást is eredményezhet. A Balatonon e hét végén már a harmadik szúnyogirtást végezték a helikopterek: az első május közepén zajlott, a biológiai beavatkozás során 1600 hektáron baktériumot permeteztek a szúnyogtelepekre. Három hete pedig már kémiai ritkítás volt, most a hétvégén pedig újabb vegyszeres permetet szórtak 5500 hektárra.
Közösen igényelt még központi forrást Püski, Dunaremete, Kisbodak és Lipót, valamint egy másik csoport: Győrújfalu, Dunaszentpál, Dunaszeg és Győrladamér. Egyedül pályázott Mosonmagyaróvár: itt kétmillió forint áll rendelkezésre a körülbelül 1400 hektárnyi területre. Ez körülbelül másfél permetezésre elegendő, azonban legalább háromra lenne szükség.

Máriakálnok kilencvenhektáros belterületére három permetezést tervez: a 90 ezres önrészhez még 210 ezres pályázati összegre számítanak. „Ha a helyzet úgy kívánja, s a központi finanszírozás csúszik, meg kell előlegeznünk a gyérítés teljes fedezetét" – mondta Széles Sándor polgármester. Idén eddig csak Lipót, Dunaremete, Kisbodak és Püski permeteztetett, ők is tavalyról megmaradt pénzből.

Emelkedtek az árak

A Corax tavaly 670 forintért vállalta a hektáronkénti belterületi permetezést, a később kapott belügyminisztériumi pénzből viszont 1000 forintért a külterületit. Szigetközben 4208 hektár a belterület: itt az idei áron számítva 8,4 millióba kerülne a minimálisan szükséges két védekezés. Ennek harminc százalékát, vagyis 2,52 milliót kellene „összedobniuk" az önkormányzatoknak, ha megkapják a kért állami támogatás teljes összegét. Ugyanis, amint azt megtudtuk, az idei árak emelkedtek: a Gergely Air Kft. 1000, a Corax 1200 forintért vállalja a gyérítést.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottság a XX. Század Múzeum létrehozásáért

Megtartotta alakuló ülését a napokban az a munkacsoport, aminek feladata – Mosonmagyaróvár önkormányzata júniusi döntése nyomán – kidolgozni egy tervezetet a XX. Század Múzeum létrehozásának lehetőségeiről az 1956-os véres sortűz helyszínén. A bizottság első ülésén megtekintette az ipartelepi laktanyát és meghirdette a tárgyi emlékek gyűjtését. Tovább olvasom