Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Összefogással a rongálók ellen

Az ellopott virágok, megrongált síremlékek, letört keresztek nemcsak a városi temetőben, hanem a kisebb községekben is sértik a hozzátartozók jóérzését. Temetőőr híján közös védekezés lehet a megoldás.
illusztráció
A Mosonmagyaróvár környéki települések polgármesterei szerint közös összefogással – és éles szemmel – védhetjük meg temetőinket a lopásoktól és a rongálásoktól. Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere szerint temetőőr alkalmazása sem oldaná meg a gondokat.
– Temetőnk biztonságának megőrzése fontos feladatunk – kezdte Szokoli Sándor. – Sajnos a kisebb lopások és rongálások mellett a sírkészítők autónyomai is csúfítják a temető útjait. Arról nem is beszélve, hogy igaz, nem ipari méretekben, de a ravatalozóból még az áramot is lopják. Mégis úgy gondolom, hogy temetőnk a nagyobb városok számára is minta lehet gondozottság tekintetében. Az önkormányzat dolgozói látják el a karbantartási feladatokat. Abszurd gondolatnak tartom, hogy temetőőrt alkalmazzunk. Véleményem szerint összefogással ki lehet szűrni a kárt okozókat.
Majthényi Tamás, Halászi polgármestere elmondta: községükben az utóbbi időben visszaszorult a lopások száma. Egy-egy virág azért néha eltűnik, de jelentősebb károk nincsenek. Egyébként a temető karbantartása itt is az önkormányzat munkásainak feladata.
– Több összetevője is van annak, hogy Mosonszolnokon eddig nem történtek nagyobb rongálások és károk – mondta Török Sándor, Mosonszolnok első embere.

– Egyrészt a temető a belterület kellős közepén áll, s több forgalmas üzem veszi körül, ahol nagy a jövés-menés. Másrészt a terület kívülről három oldalról is kivilágított, s tavaly három lámpatestet belül is felszereltünk. Alkalmazunk temetőgondnokot, de tőle sem várhatjuk el, hogy egész nap ott őrködjön. A falu polgárőrei is ügyelnek a biztonságra. S fontos tényező: községünkben másfél éve nem működik diszkó, s azt gondolom, ez is nagyban befolyásolja temetőnk épségét – mondta Török Sándor.

Sírgyalázók

Idén májusban fiatalkorúak Beleden, tavaly júniusban Bágyogszováton, míg tavalyelőtt ismeretlen elkövetők Mosonmagyaróváron gyaláztak meg sírokat a helyi temetőkben. Sőt, 2001 augusztusában az óvári temető melletti kápolnában tinédzserek a nemzeti lobogót és az oltárt is felgyújtották.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi torlasz kamionokból

A Magyarország útjain nyaranta érvényben lévő hétvégi kamionstop nem kevés bosszúságot okoz a Magyar… Tovább olvasom