Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Nincs megegyezés a terminál ügyében

Kedden négyórányi egyeztetés után sem született végleges megállapodás a hegyeshalmi kamionterminál ügyében. Az üzemeltető kompromisszumot ajánlott, a fuvarozók érdekvédelmi szervei azonban ragaszkodnak eredeti álláspontjukhoz.
A fuvarozók érdekvédelmi szervezetei elfogadhatatlannak tartják, hogy kötelezővé tették a kamionsofőröknek a közelmúltban átadott hegyeshalmi fizetős terminál használatát. A helyszínen tegnap ült tárgyalóasztalhoz minden, az ügyben érintett szervezet képviselője, hogy megvitassák, jogosan terelik-e a kamionokat a 300 mil-
lióért megépített létesítménybe. A megbeszélés azonban úgy tűnik, nem hozott végleges megoldást.

Az egyesület kitart

Gabula Miklós, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete árufuvarozási tanácsának elnöke a megbeszélés után a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az egyesület továbbra is kitart eredeti álláspontja mellett, miszerint a sofőrök nem kívánnak fizetni olyan szolgáltatásért, amit önszántukból nem vennének igénybe. Mindezen túl a létesítmény kötelezővé tételével a kamionosokat eredeti útirányuktól eltérítve egy többletkilométer megtételére kényszerítik.

– Sokan terminálnak nevezik az objektumot – sőt, a tábla is így hirdeti –, ám vámhivatal nem működik a területén, így egyszerű kamionparkolónak minősül. Az egyesület örül annak, hogy a sofőrök végre kulturált körülmények között tölthetik a pihenőidejüket és az önszántukból igénybe vett szolgáltatásokért természetesen fizetnek is. Egy határ közeli fuvarozó például az elindulást követően alig egy órával nem biztos, hogy itt be akar iktatni pihenőt. Jelen körülmények között azonban neki is kötelező bemennie a parkolóba és kifizetni a használati díjat.

„A megbeszélésen az üzemeltető kompromisszumként felajánlotta, hogy amennyiben egy kamion az érkezést követően tizenöt percen – s ha speditőri szolgáltatást igénybe vesz, egy órán – belül elhagyja a telephelyet, nem kell fizetnie. Az ajánlatot meghallgattuk, de az egyesület jóváhagyása nélkül arra nincs jogosultságunk, hogy elfogadjuk."

Gabula Miklós egyesületi elnök

Eredeti álláspontunkat követve nem is akartunk ilyen kompromisszumokba belemenni. Ezen túl az egyesület jogászai is vizsgálják, hogy jogosan terelik-e be a kamionokat ebbe a fizetős létesítménybe. Úgy állapodtunk meg, hogy mindkét fél péntekig nyújtja be konkrét elképzeléseit – tájékoztatott Gabula Miklós.

Ha nincs torlódás, díjtalan

Csató Attila, a terminált üzemeltető Pannonsped gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: az első két hét működési tapasztalatai alapján megalkotják a létesítmény végső rendszerét. Eszerint amennyiben a határátkelőn nincs torlódás, úgy a kamionosok díjtalanul vehetik igénybe a terminált. Abban az esetben viszont, ha annyi tehergépjármű gyűlik össze a határ előtt, hogy az autópályán a közúti forgalmat veszélyeztetnék, akkor 1500 forintot kell fizetniük az objektum használatáért. A fuvarozók érdekvédelmi szervei azt kérték a Pannonspedtől, hogy írásban küldjék el részükre javaslataikat.

„Állami feladat lenne"

Vincze Zoltán, Hegyeshalom polgármestere szerint az állam feladata lenne annak a problémának a megoldása, hogy ne alakuljanak ki esetenként tíz kilométeres kamionsorok a határátkelő előtt, veszélyeztetve ezzel a közlekedés biztonságát.

Az üzemeltetés módja nem a hivatal hatásköre

– Hegyeshalom önkormányzata 1994-ben, a rendezési terv módosításakor 20 hektáros területet jelölt ki egy kamionterminál megvalósítására. Az önkormányzat várta, hogy ha az állam nem is, de a  fuvarozók, illetve az érdekvédelmi szervezetek összefognak és megépítik ezt a létesítményt. Elsősorban azért, hogy a sofőrjeik ne kényszerüljenek embertelen körülmények közé. Az érdekképviseletek azonban egészen idáig nem jelentkeztek, csak miután más megépítette a terminált. Ám a mostani megbeszélésen sem ejtettek szót az út szélén szenvedő kamionsofőrökről, csupán a díjfizetés jogosságát vitatták – hangsúlyozta a polgármester.

– Ennek a terminálnak a létrehozása már hosszú ideje váratott magára és rendkívül nagy szükség van rá. Az üzemeltetés módjával azonban az önkormányzat nem kíván foglalkozni, mivel az nem a mi hatáskörünk – vélekedett Vincze Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templom épülhet Újrónafőn

Katolikus templom épülhet Újrónafőn. A kilátások jók: az önkormányzat a telket biztosítja és… Tovább olvasom