Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Névre szóló emlékfák

Az elmúlt öt évben született 34 helyi gyermek egy-egy emlékfát kapott névre szólóan.

Szomorú esemény volt, hogy munkánk idején hunyt el II. János Pál pápa. Úgy gondoltuk, hogy az ő emléke előtt is tisztelegni szeretnénk: ezért valamilyen különleges fa beszerzéséről döntöttünk. Mivel a pápát cédruskoporsóba tették, cédrusfát vettünk, s a templomunk kertjében találtunk neki helyet.
Az elmúlt öt évben született harmincnégy helyi gyermek – névre szólóan – egy-egy emlékfát kapott, melyet szüleik és ők is gondoznak majd. II. János Pál pápa emlékének tiszteletére a százegyedik elültetett fa egy cédrus lett, mely a templom kertjébe került.

Több mint száz feketeerdei ragadott kapát a hétvégén, hogy faültetéssel szépítse települését. A Föld napján rendezett nagyszabású akcióban a legkisebbek is részt vettek. Annál is inkább mivel a képviselő-testület úgy döntött: az ezredforduló után született helyi gyermekek „tiszteletére" emlékfát ültetnek.

Összesen százegy

Minden apróság névre szóló, saját csemetét kapott, melyet ők öntözhetnek, gondozhatnak a jövőben. Galambos Jenőné, a település polgármestere elmondta: összesen százegy növendékfát tettek földbe.
Platánok a játszótéren

– Első lépésben szerettük volna a falubeli gyerekeket köszönteni, ráadásul a faluszépítést, fásítást is aktuálisnak éreztük – kezdte a polgármester. – 2000 és 2005 között összesen harmincnégy gyermek született Feketeerdőn, vagy költözött településünkre. Az ő tiszteletükre az épülő-szépülő játszóterünk környékére terveztünk faültetést.

– Ezt a teret egyébként újabb uniós játékokkal szeretnénk bővíteni: idén karácsonykor hatvanezer forint gyűlt össze jótékonysági borkimérésből e célra. Kikértük a szakemberek – így a győri faiskola vezetőjének – véleményét is: nem szerettük volna, ha allergén növényeket ültetünk. A homokozó mellé lombot adó, magas tőre oltott hársfákat ültettünk. Köréjük „névre szólóan" platánokat, hogy a gyerekekkel együtt cseperedjenek. A főút mellé s a focipályára hatvanhárom berkenyét tettünk a földbe: így összesen száz csemetét ültettünk. 
Minden apróság fát választhatott

– Korábban már bevontuk az akcióba a szülőket és a gyerekeket: minden érintett család névre szóló meghívót kapott. A négyszáztíz lelkes falu egynegyede részt vett az ültetésben. Egy képviselő Győrből elhozta a csemetéket: előre kifúrattuk a gödröket, így azt kértük, mindenki csak kapát és öntözőkannát hozzon magával. Minden apróság választhatott egy fát, melyet ők tettek a földbe.

Hagyományt teremtettek

– A játszótéren egyébként víz is van, így a közmunkásunk mellett a gyerekek folyamatosan gondozzák „növendéküket". Azóta még népszerűbb a játszóterünk, még a település túlsó végéből is eljönnek ide a legkisebbek. Az akciónk hagyományteremtő lesz, a jövőben minden feketeerdei gyermek születésének örömére a falu különböző pontjain fákat ültetünk majd – mondta Galambos Jenőné.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterséges árvíz a Szigetközben

Ha május elsejétől három napig a Duna vízhozama Pozsonynál meghaladja a másodpercenkénti 2500 köbmétert, s a víz hőmérséklete legalább tíz fok lesz, akkor két hétre – a tavalyi kedvező tapasztalatok alapján – eláraszthatják a Szigetközt. A szlovák vízügyesek másodpercenként nyolcszáz köbmétert biztosítanak erre az időszakra a magyar oldalon. Tovább olvasom