Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Milliárdos üzlet: az új játszóterek

2008 végéig szabványossá kell tenni az összes, 10–15 ezer hazai játszóteret: ehhez milliárdok kellenek.
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) pályázatán tavalyelőtt kétmilliárdos önkormányzati igény érkezett, s összesen 134 milliót osztottak szét. Egyes vélemények szerint a játszótér építését minden környéken élő – így a politikusok is – kiemelt figyelemmel kíséri.

Egy 2001-ben történt halálos bölcsődei baleset után egy 2003-ban alkotott új kormányrendelet lépett hatályba 2004 februárjától.

A kormányrendelet szerint a felépített játszótereknek az MSZ EN 1176 és az MSZ EN 1177 szabvány előírásainak meg kell felelniük. Mára a hazai játszóterek tíz százaléka megfelel az előírásoknak. Négy éven belül azonban az összes ilyen hazai létesítményt szabványossá kell tenni – többek közt óvodákban, bölcsődékben. Ehhez milliárdok kellenek: az önkormányzatok a minisztérium pályázatain azonban csak kevés központi forráshoz juthatnak.

Óriási harc kevés állami pénzért

Makove Zsolt, a harminchárom tagot tömörítő – s Európában egyedülálló módon a termékminősítőket és gyártókat is soraik közt tudó – Magyar Játszótér Szövetség elnöke szerint adatbázisuk segítheti az önkormányzatokat abban, hogy az általuk megbízott kivitelező rendelkezik-e a megfelelő tanúsítványokkal s tagja-e szövetségüknek. Márpedig játszóteret építeni most már csak szabványosan érdemes: négy éven belül ugyanis az összes „hibásnak minősített" köztéri játékot lebonthatják vagy átépíthetik.

– 2005-ben az összes játszóteret felül kell vizsgáltatni, s 2008 végéig ezeket szabványosítani kell – kezdte az elnök. – Sajnos még most is épülnek olyanok, melyek nem felelnek meg az előírásoknak: a megrendelő gyakran nem tudja, milyen szabványoknak kell megfelelnie a játszóeszközöknek.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) rendelete értelmében nem elég szabványos eszközöket rendelni, hanem az üzemeltetőnek – általában az önkormányzatnak – a használatbavétel előtt szabványossági felülvizsgálatot kell kérnie egy olyan intézménytől, amelyet a GKM erre a célra kijelölt. Az életveszélyes eszközöket azonnal át kell alakítani. Például egy nemrégiben épült óvodai játszótér egyik játék várát kellett átépíteni, mivel a kivitelező a korábban gyártott játékához friss tanúsítványt „rendelt" és a felülvizsgálat során kiderült, hogy az eszköz nem szabványos, s a forgalmazó által mellékelt tanúsítvány sem érvényes.

Nem ritka az olyan óvoda, ahol 30–40 játékeszköz található, de egyik sem megfelelő. Állami támogatás nélkül az átépítés vagy csere nem megoldható. Magyarországon 10–15 ezer játszótér van: most a legolcsóbb, 3–4 játékelemmel kétmillióba kerül, de még egy tízmilliós sem nagy létesítmény. Könnyen kiszámolható:

Győr 160 játszótere közül ha csak nyolcvanat kell újra felépíteni, az csaknem félmilliárd forintba kerülne. Márpedig ma a hazai terek kilencven százaléka nem szabványos. A felújításra fordítható kevés állami pénzért óriási harc megy. A tavalyelőtti GYISM-pályázaton a kétmilliárdos önkormányzati igénnyel szemben 134 milliót osztottak szét.

A tavalyi projekten egy hét határidőt szabtak meg: ezalatt nem lehet egy adott helyszínre teljes kiviteli terveket készíteni, így a nagy kapkodásban szerintem nem minden esetben a legjobb tervet s költségvetést adták be. Ráadásul nem mindig maradt idő a megfelelő kivitelező kiválasztására. A minisztérium egyébként a regionális fejlesztési tanácsoknak utalta az összeget, az elbírálást azonban saját hatáskörében hagyta.

„ A rajkai esetnek következményei lesznek"

– Úgy tudom, a rajkai játszótér kapcsán (Hat játék kálváriája... – Kisalföld, 2005. január 12.) Mesterházy Attila, a GYISM államtitkára belső vizsgálatot indított. Az önkormányzati támogatási rendszer a következőképp működött 2003-ban: a kivitelező cégek a tárcához benyújtották projektjeiket (típusterveiket), s mellékelték a szabványosságot igazoló tanúsítványukat. Az önkormányzatok a minisztérium által elfogadott cégek és típustervek közül választhattak. Igaz, a tárca még ezután is megvétózhatta a kiválasztott kivitelezőt azzal, hogy azt a játszóteret (vagy önkormányzatot) nem támogatta. A rajkai esetben valószínűleg a gyártás vagy az összeszerelés során keletkezhettek hibák.

A szövetségben mindenesetre kivizsgáljuk az esetet. Azt sem értjük, miért a legdrágább, 140 ezres szabványügyi felülvizsgálatot kellett elvégezni a határszéli településen, mivel a GKM által erre a célra kijelölt szervezetek között vannak ennél olcsóbb tarifával dolgozó szervezetek is. A minisztériumi pályázati rendszer – talán a sok kritika következtében – kiírása tavaly már megváltozott.

„ Csak a gyerekeket felejtik el"

Dr. Németh László játszótér-felülvizsgáló szakértő, a szövetség tagja szerint egy ilyen létesítmény felépítését és átadását mindenütt kiemelt figyelemmel kísérik.

– Miközben az egymással konkuráló kivitelező és forgalmazó cégek, valamint szervezetek az üzleti szempontokat tekintik elsődlegesnek, sokan elfeledkeznek arról, hogy ennek a gyerekekről kellene szólnia. Szabványos játszóterek ügyében a fővárosban, Szombathelyen és néhány vidéki városban jobb a helyzet, a legtöbb helyen azonban alig találni megfelelő köztéri eszközt. Az önkormányzatok többsége már felmérette óvodái és iskolái eszközeit.

Fontos, hogy játszóteret csak okleveles kert- és tájépítő tervezhet. Győrben a múlt évben kezdődött meg a régi játszóterek szabványossági ellenőrzése, melyben egy kijelölt vizsgálóintézet külsős szakértőjeként mi is részt veszünk. A Magyar Játszótér Szövetségbe az önkormányzatokat is várjuk, hisz sok segítséget tudunk nekik nyújtani.

Aki a piacon van, néha hibázik

Bellavics István, a rajkai játszóteret építő Fito System cégvezetője elmondta: a Rajkára telepített játszóeszközök kivétel nélkül rendelkeztek szabványossági tanúsítvánnyal.

– A felülvizsgálatot végző cég két eszközön talált eltérést. A játékokat nem kellett átépíteni, csak eltéréseket módosítottunk vagy javítottunk. A fészekcsúszdán 40 centiméter alatt volt a legalsó fellépési hely (a német szabvány megengedi a 30 centiméter magas fellépőt): ezt feljebb szereltük. A cégünk gyártotta csúszdaházon a fém oldalkapaszkodók szélesebbek voltak a megengedettnél (12 centiméteres belmérete volt a szabványos 9 helyett) a mi hibánkból: a kapaszkodókat lecseréltük. „Ujjbeszorulási" hely volt egy oldalelemnél (nem lehet 8–25 milliméter közötti rés, itt pedig 20 milliméter volt). Ezt 6 milliméterrel feljebb kellett helyezni a járófelülettől.

Az említetteken kívül pár játékról lemaradt az adattábla, ami tartalmazza a forgalmazó nevét, a telepítés időpontját, a gyári számot: pótoltuk. Ezek nem konstrukciós hibák voltak, munkatársaink a helyszínen „fél délelőtt" megoldották. Tíz éve gyártunk és forgalmazunk játszószereket: aki a piacon van, néha hibázik. Nem is ez a gond, hanem az, ha a hibát valaki nem korrigálja: ez nálunk még nem fordult elő. A rajkai műszaki vezető megkeresése után egy héten belül cselekedtünk. A játszóeszközökre emellett – elemtípusoktól függően – 2–10 év garanciát vállaltunk.

„ A minisztérium nem vonhatja kétségbe"

– A GYISM 2003-ban az önkormányzatoknak kiírt játszótéri pályázata kétfordulós volt. Először a forgalmazók, tervezők pályázhattak olyan komplett játszótéri tervvel, amely koncepciórajzot, „műleírást", a játszóeszközök fotóját, egyedi tanúsítványát és a tételes költségvetést egyaránt tartalmazta. Ismereteim szerint 24 cég nyújtott be pályázatot. A minisztérium kizárólag olyan játszóterek terveit fogadta el, amelyek eszközei rendelkeztek egyedi tanúsítvánnyal.

A minisztériumnak az erre feljogosított szervezet tanúsítványát nincs joga és hatásköre kétségbe vonni: erre vannak nemzetközi és nemzeti minősítőintézetek, akkreditált szervezetek. A szaktárca a benyújtott játszótéri tervekből választott ki 65-öt (négyet cégünktől). A második fordulóban a kiválasztott 65 terv közül az önkormányzatok saját belátásuk szerint pályáztak. Velünk 104 önkormányzat indult és ebből 13 volt sikeres (a csaknem hatszáz pályázóból 56 önkormányzat nyert).

„ Nem egységes a szabványértelmezés"

– A 2004-ben megjelent GKM-rendelet kötelezővé tett két már létező szabványt. Így a régi fémeszközök nagy részét 2008. december 31-ig el kell bontani vagy szabványosítani. Új játszóteret kizárólag a „szabványi megfelelés" után lehet véglegesen használatba venni. Ennek érdekében az állam hat profitorientált céget ruházott fel hatósági jogkörrel és jelölt ki felülvizsgálatra. Ezek az önkormányzatok költségén ellenőriznek. 2008 végéig ezt évente meg kell ismételni, azt követően pedig háromévenként. Amennyiben valamelyik szer eltér a szabványtól, úgy azt jegyzőkönyvezik, s az önkormányzat köteles kijavíttatni.

Ha a hiba a gyártó-forgalmazó miatt keletkezik, akkor a költség és a kötelesség is az övé. A felülvizsgálatra kijelölt cégek 2004 májusában kezdtek el dolgozni (a rajkai játszótér az ott ellenőrző szabványügyi testület egyik első ilyen munkája volt) és ők maguk is vitatkoznak az egyes szabványpontok értelmezésén. Van olyan eszközünk, amelybe egyik ellenőrző szerv beleköt és átalakíttat rajta valamit, a másik viszont elfogadja. Az akkreditált felülvizsgáló cégek munkatársai nem kaptak egységes képzést.

Mindenki gyakorlati tapasztalatai alapján kezdi kialakítani szempontjait. Mi a tanulságot 2004 őszén levontuk, és minden játszótér-építési szerződésünkben kikötjük, hogy a játszóteret saját költségünkön, egy kijelölt céggel hivatalosan felülvizsgáltatjuk. Egyetértek azzal, hogy az éves felülvizsgálat költsége nagy terhet jelent az önkormányzatoknak. A jogalkotó nem szabott hatósági árat és a pénz sincs meg erre az önkormányzatok számára.

„ Négymillió hat játékért"

– A rajkai játszótérre összesen 12 eszközt telepítettünk: egy fészekcsúszdát, mérleghintát, két rugós játékot, egy csúszdaházat, homokozót, két támlás és egy támla nélküli padot, hulladékgyűjtőt, forgót. Ezek ára, a szállítás, összeszerelés, földmunka szerződött értéke áfa nélkül 3.133.980 forint volt – mondta Bellavics István. A játékok közül a Fito System saját gyártmánya a mérleghinta, a csúszdaház és a homokozó. A német Huck cég egy fészekcsúszdát, s a szintén német Aukam cég két rugós játékot gyártott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet az iskola Várbologon

Várbalogon évek óta folyamatosan csökken a gyermeklétszám, ezért  valószínű megszűnik helyben… Tovább olvasom