Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Megszűnt a csendőrség Ausztriában

Megszűnt a csendőrség Ausztriában, helyette az egységes rendőrség látja el a rendvédelmi feladatokat.
Több mint másfél évszázadnyi működés után a hónap elejétől megszűnt a csendőrség Ausztriában. Pontosabban a 15 ezres létszámú intézmény beolvadt a rendőrségbe, ami szintén átszervezések sorozatán esett keresztül. Rudolf Dax, a burgenlandi tartományi rendőrparancsnokság munkatársa a Kisalföldnek elmondta: a csendőrség egészen június végéig 731 őrsre tagolva, 15 ezer csendőrrel vidéken látta el a bűnüldözői, közrendvédelmi és közlekedés-ellenőrző feladatokat.

Emellett működött a nagyobb városokban a rendőrség, illetve a bűnügyi szolgálat. A három intézmény összevonásával jött létre július 1-jétől az úgynevezett „Bundes Polizei". Az osztrák parlament hosszú ideje próbálta már a rendvédelmi egységeket egy intézménnyé alakítani, míg két évvel ezelőtt a Belügyminisztérium létrehozott egy csoportot az átszervezés előkészítésére és végrehajtására. A három szervezet összeolvasztásának legfőbb célja a hatékonyabb együttműködés és a takarékosság. Az átszervezések során egyetlen őrs sem szűnt meg, s a feladat sem változott. A korábbi negyvenhat parancsnokság összevonásából kilencet hoztak létre.

A kilenc tartományi központ mindegyikében külön-külön működik bűnügyi, rendfenntartó, közlekedési és autópálya-ellenőrző részleg.
Az átszervezés legláthatóbb jele az új egyenruha és arculat. A csendőrség szürke és a korábbi rendőrség zöld egyenruhája helyett az egységes testület sötétkék uniformisban szolgál. Megváltozik az osztrák rendőrség járműparkjának a színe is. Az eddigi piros-fehér csíkos autókat piros-kék csíkkal jelzett, ezüst-kék színűre festik. Az egyenruhák teljes cseréje és a gépjárműpark átalakítása hosszabb időt vesz igénybe, ennek végső határidejét 2007 júliusára tűzték ki. Addig még találkozni lehet szürke egyenruhásokkal is Ausztriában és piros-fehér csíkos rendőrautókkal is, amiken a korábbi „gendarmerie" feliratot „polizei" jelzéssel ragasztották át.

A csendőrség másfél évszázada

Az osztrák csendőrséget 1849. június 8-án alapították francia mintára, Ferenc József császár utasítására. Elnevezése is a francia gens d’armes – vagyis fegyveres férfiak – francia fogalomból ered. Az osztrák történetírók szerint az első csendőralakulatot azonban 1805-ben állították fel.

Császári utasításra a XIX. század közepén kialakított osztrák „zsandárság" eredetileg a hadsereg kötelékébe tartozott. Feladata az volt, hogy biztosítsa a közrendet. Másfél évszázad alatt sokszor és sokat változott az osztrák csendőrség szervezeti rendje és feladatköre. Volt olyan időszak, amikor főképpen katonai feladatokat látott el. 1921 augusztusában az osztrák csendőrség alakulatai vonultak be Burgenlandba, amikor a terület Ausztriához került. A hitleri megszállást követően az osztrák csendőrség beolvadt a német rendőrség kötelékébe.

A II. világháború után – mint egyetlen szervezett osztrák, fegyveres testület – olyan feladatokat is el kellett látnia, amelyek korábban nem tartoztak feladatkörébe. Az osztrák határok őrzését a csendőrség egyik része látta el, míg másik részéből kialakult a későbbi osztrák hadsereg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szú vagy motorfűrész tarolja le a fenyőerdőt?

Több mint tizenkétezer hektár fenyőerdőt rongált meg az orkán télen a szlovákiai Tátrában. A kitermelés és feldolgozás elkezdődött, s bár magyar érdeklődők is akadtak, a hazánkba érkező kevés faanyag nem nyomta le az árakat. Időközben természetvédők, erdészek és miniszterek vitatkoznak a további kitermelésről északi szomszédunknál. Tovább olvasom