Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Megötszöröződött az ingatlanok ára

Feketeerdő - Nemcsak Mosonmagyaróvárról, Pozsonyból is egyre többen költöznek Feketeerdőre. Sorra épülnek a házak, lakóparkok, az itt élőknek már csak a fele őslakos.

Az utóbbi három-négy évben kezdtek egyre nagyobb számban a pozsonyiak ingatlant vásárolni, Mosonmagyaróvárról pedig folyamatos a betelepülés a kisközségbe. Az első lakópark, az Almáskert 1. épületeit már felhúzták, a házak nagy részére van is vevő: főleg szlovák állampolgárok. Az Almáskert 2. nevű lakóparkban most folyik a közművek építése. Üdülőövezet lesz a Feketeerdő híd melletti régi libatelep helyén, ennek kivitelezése jövőre kezdődik.

– A szlovákok fokozott érdeklődése a telkek iránt alaposan megemelte az árakat. Míg 2000-ben 1700 forintért, mostanra 8–10 ezres négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni – mondja Novák András polgármester. – A pozsonyiak számára Feketeerdő „alvóváros", azaz csak aludni járnak ide, napközben Szlovákiában dolgoznak. Állandó lakhelynek sem jelentik be itteni házukat.

Bár még nem épültek fel teljesen, a feketeerdői Almáskert 1. lakópark ingatlanjainak nagy részét már értékesítették.
Bár még nem épültek fel teljesen, a feketeerdői Almáskert 1. lakópark ingatlanjainak nagy részét már értékesítették.

Viszont a Mosonmagyaróvárról kiköltözött családok teljesen beilleszkedtek, a falunapon is részt vesznek. Ez a szlovák ingatlantulajdonosokról nem mondható el, hiszen nem is igen érintkeznek a helyiekkel. (Néhány kivétel azért akad, van, aki már elkezdett magyarul tanulni.) Emiatt konfliktus sincs a két náció között, egyedül az építkezésekkel járó zaj zavarja a helyieket. Az ingatlanvásárlás az önkormányzatnak is segítséget jelent: a telekadóból származó bevételt falufejlesztésre, útfelújításra tudják fordítani.

– Pályáztunk a Templom utca felújítására, ám sajnos nem jártunk sikerrel, így most önerőből oldjuk meg a javítást – folytatja a polgármester. – A kivitelezőktől most várjuk az árajánlatokat, a munkálatok szeptember elején kezdődnek, a tervek szerint október közepére készül el az utca.

Az iskolakezdés küszöbén az önkormányzat igyekszik a szülőktől átvenni a költségek egy részét, így az általános iskolások családját 4, a középiskolásokét 7, a felsőoktatásban részt vevő diákok családját 10 ezer forinttal támogatják. Ezenkívül az éves költségvetésből elkülönítettek egy részt az iskolások utaztatására.

Szeptember 7-én, vasárnap Mária-napi búcsút tartanak Feketeerdőn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadságpénz csak járulékfizetéssel

Jánossomorja - Diákmunka után miért nem jár szabadság vagy szabadságpénz? – ezzel a kérdéssel… Tovább olvasom