Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött a szigetközi mellékágrendszer elárasztása

Szigetköz - Hétfőtől elkezdődött a szigetközi hullámtér elárasztása: most másodpercenként 200 köbméter víz érkezik erre a szakaszra. A fokozatos feltöltés alatt hétfőtől elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el: május 11-ig tart a mesterséges ár.
A Magyar–szlovák Határvízi Bizottság Duna Albizottságának megállapodása és a Szigetközi Üzemelési Bizottság döntése értelmében tegnaptól elkezdődött a szigetközi mellékágrendszer – természetvédelmi szempontból jelentős – részleges elárasztása. Az elmúlt hetek folyamán az árasztáshoz szükséges feltételek adottak voltak, így a vízügyi igazgatóság kérte a szlovák felet a szükséges többletvíz átadására. „A tavalyi év kedvező tapasztalatai alapján törekedtünk a jobb és bal oldali mellékágrendszer elárasztásának időben történő összehangolására, ezért a szlovák fél a másodpercenként 800 köbméternyi vízátadást tegnap reggel, a bal oldali hullámtér elárasztásával egy időben kezdte meg. Ezt követően kezdődhetett meg a hullámtér fokozatos feltöltése. A részleges elárasztás – kedvező hidrometeorológiai feltételek mellett – az előírásoknak megfelelően várhatóan május 11-ig fog tartani" – áll az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében. A hullámtérbe ez idő alatt másodpercenként 200 köbméter körüli vízhozamot vezetnek be, melynek hatására a teljes mellékágrendszer, valamint a mélyebben fekvő laposok feltöltődése várható. „Az elárasztás a normál üzemelésen túl számos többletfeladatot jelent igazgatóságunk számára, mert a vízpótló rendszer művei ideiglenes jelleggel készültek el." A vízügyes feladatok biztonságos elvégzése érdekében a Dunaremete–Rajka árvízvédelmi szakasz dunakiliti gátőrjárásán hétfő reggel I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Elárasztás: Hétfőtől a mélyebben fekvő szigetközi területek is vizet kapnak. Denkpálhoz tegnap száraz lábbal már nem lehetett kimenni.
Elárasztás: Hétfőtől a mélyebben fekvő szigetközi területek is vizet kapnak. Denkpálhoz tegnap száraz lábbal már nem lehetett kimenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurómilliók jönnek a közös fejlesztésre

Kistérség - Közel másfél millió eurót nyertek a Mosonmagyaróvári kistérség pályázó települései a… Tovább olvasom