Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Mától elárasztják a hullámteret

Idén is részlegesen elárasztják a Duna jobb oldali mellékágrendszerét ma déltől.

A Szlovák–magyar Határvízi Bizottság Dunai Albizottsága, valamint  a Szigetközi Üzemeltetési Bizottság döntése értelmében idén is részlegesen elárasztják a Duna jobb oldali mellékágrendszerét. A természetvédelmi szempontból fontos lépésre most adottak a hidrometeorológiai feltételek.
Idén a Dunán a márciusban levonuló árhullám óta a feltöltéshez szükséges vízmennyiség folyamatosan rendelkezésre áll. A legfrissebb előrejelzés szerint valószínűsíthető, hogy ez a következő napokban sem csökken 2500 köbméter alá.

Kedden a dévényi szelvényben 3032 köbmétert mértek másodpercenként, s a várható csapadék miatt emelkedés is lehet. Emiatt az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tegnap kezdeményezte a szlovák félnél a részleges elárasztáshoz szükséges vízhozam –  800 köbméter – biztosítását. Ezt követően kezdődhet meg a hullámtér fokozatos feltöltése. A részleges elárasztás – a hidrometeorológiai feltételek mellett – várhatóan május 19-ig tart. A hullámtérbe ezalatt másodpercenként 230 köbméter víz érkezik, melynek hatására a teljes mellékágrendszer, valamint a mélyebben fekvő laposok is feltöltődhetnek.

Janák Emil vízügyi igazgató hangsúlyozta: az elárasztás a normál üzemelésen túl számos többletfeladatot jelent számukra, mivel a vízpótló rendszer művei ideiglenes jelleggel készültek. Ezek nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve, ezért fokozatosan figyelik állapotukat. Az elkövetkezendő napokban nagy mennyiségű fauszadék érkezésére és fennakadására számítanak, mely jelentős terhelést okoz a műtárgyaknál. Ezért meg kell oldaniuk az uszadék folyamatos eltávolítását mindaddig, amíg ezek a művek megközelíthetőek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szigetköz Nyugat felé kacsingat

Az osztrák Fertő-tavi Nemzeti Park 4,6 millió euróból gazdálkodik, és 2,3 millió eurót fizet ki évente földbérletként a gazdáknak. A turizmus fellendült, minden település más-más szolgáltatásra specializálódott. A szigetközi polgármesterek most betekinthettek az osztrák rendszer működésébe. A cél az, hogy a Szigetközben is hasonló természetvédelmi forma jöjjön létre. Tovább olvasom