Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Már adományokból (is) irtják a szúnyogokat

Van, ahol már nincs keret a szúnyoggyérítésre, máshol a falu összefogására számítanak vagy a település gazdálkodja ki a permetezés költségeit. Hol irtják még a vérszívókat augusztusban?

Mosonmagyaróvár és környékbeli településeinek legtöbbje két szúnyoggyérítésen van túl. A szigetköziek ugyanis csak annyi támogatást kaptak idén, amennyi két irtás alig egyharmadára volt elegendő, a többit maguknak kellett kigazdálkodniuk. A Hanság települései viszont semmilyen állami segítséget nem kaptak, így ezt a feladatot saját költségen kellett ellátniuk. Körképünkben arra kerestük a választ, hogy a szigetközi települések még tudtak-e (tudnak-e) további gyérítést vállalni.

– A kistérség érintett települései minden támogatást felhasználtak már. A munkálatokat végző vállalkozás megkereste az önkormányzatokat, hogy saját költségen kívánnak-e még permetezést végezni – hangsúlyozza Botos Gábor kistérségi munkaszervezet-vezető. Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere elmondta: a város a gyérítésre szánt éves keretet az első két permetezésnél már felhasználta, így idén több irtás már nem lesz.

Még több település lakói találkozhatnak a permetezést végző légi járművel.
Még több település lakói találkozhatnak a permetezést végző légi járművel.

– Május utolsó két hetében és júniusban okoztak a legtöbb gondot a szúnyogok. Mostanra lement a rajzás, hidegek az éjszakák, így kevesebb a számuk – állítja Tóth István, Dunasziget polgármestere, aki több mint tíz éve irányítja az irtást a kistérségben. A településvezető entomológus szakértővel is tartja a kapcsolatot, továbbá a meteorológiai előrejelzések is azt mutatják, hogy a napokban viharos időjárás, lehűlés várható, ami Tóth István szerint egy permetezéssel is felér.

Kisbodakon, Lipóton, Darnózselin és Dunaremetén csütörtök és szombat között terveznek gyérítést. Megfelelő időjárás esetén a kora reggeli vagy a késő esti órákban száll fel a gép, pótnap augusztus 9–11. között lesz. Marovics Géza, Dunaremete polgármestere elmondta: legutóbb két hete irtottak. Lakossági összefogással két permetezésre való pénz gyűlt össze, de elképzelhető, hogy még egy harmadikra is lesz lehetőség.

A meteorológiai előrejelzések is azt mutatják, hogy a napokban viharos időjárás, lehűlés várható, ami Tóth István szerint egy permetezéssel is felér.
Lébény nem kapott eddig semmilyen állami támogatást erre a feladatra. Kovács Gábor polgármester szerint az önkormányzat már több mint egymillió forintot fordított az irtásra, ami a költségvetést nagymértékben megterhelte.

– Szükség lenne legalább még egy teljes körű légi szúnyogirtásra a falunap előtt – emelte ki a településvezető, aki a lakosság anyagi támogatására is számít. A felajánlásokat a hivatal pénztárában hivatali időben lehet befizetni augusztus 19-ig.

Jánossomorja eddig ugyancsak saját erőből vállalta a gyérítést. A kisváros három permetezésen van túl, dr. Kurunczi Károly szerint várhatóan a nyár folyamán még rendelnek irtást. Külön keretük nincs erre a célra, viszont a tartalékalap terhére még van rá fedezetük.

Olvasóink írták

 • 3. fffff 2010. augusztus 05. 17:18
  „A kőhíd mellett kialakított ideiglenes fel-és leszállón.”
 • 2. pepe08 2010. augusztus 05. 13:04
  „Ki tudja hol parkol a gép?
  Az alsó falukban sosem találom meg.”
 • 1. bela001 2010. augusztus 04. 11:45
  „Nem csoda, hogy saját erőből nem sokan kérnek szúnyog"gyérítést"
  Annyit ér, mint ..... a csók.
  Többre megyünk, ha szúnyogriasztó spray-vel fújjuk le magunkat, igaz ragad, meg furcsa szaga van, de még mindig többet ér. (és olcsóbb is)
  Bár én is örülnék neki, ha ki lehetne irtani a szúnyogokat véglegesen, mert akkor egyik megoldást sem kellene használni, de akkor meg a permetezők, meg a szergyártók rimánkodnának, hogy nem lenne több munkájuk.
  Ismét egy ördögi kör. Nem kell szúnyog, de azért szúnyog nélkül nem lennének meg, akiknek ez a dolguk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a Rábl köz nyugalmáért

Mosonmagyaróvár - Rendet és nyugalmat szeretnének újra a Rábl közben élők, mivel az elmúlt… Tovább olvasom