Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Lomtalanítás: csak hozni lehetett a konténerekbe, vinni onnan semmit

Több mint ötszáz köbméternyi hulladék gyűlt össze az őszi városi lomtalanítás első ütemében.

Véget ért a guberálók aranykora Mosonmagyaróváron, már ami a városi lomtalanításokat illeti, ugyanis új rendszerben, ellenőrzött körülmények között, gyűjtőpontokon lehet csak lerakni a lomokat, ahova csak hozni lehet, onnan elvinni viszont semmit. Az elmúlt néhány évben már szervezetten, íratlan szabályok szerint zajlott a guberálás a városban. A lomtalanítás előtt hetekkel már „elfogytak" a legjobb helyek. Egy-egy oszlophoz kötözött műanyag szék jelezte, hogy az adott placc foglalt. A lomtalanítás után azonban mindig a Rekultív munkatársaira maradt a feladat, hogy felszámolják a konténerek körüli áldatlan állapotokat, a guberálók ugyanis a válogatás közben rendre szétszórták a lomokat.

Elsősorban emiatt most az eddigiektől eltérő módon, ellenőrzött körülmények között szervezte meg az önkormányzat és a szolgáltató az őszi lomtalanítást, aminek „első fordulóját" a hétvégén tartották a mosoni városrészben. Két helyen alakítottak ki gyűjtőpontokat, amiket folyamatosan – még éjszaka is – őriztek. Már helyben különválogatták a lomokat. Más-más konténerbe gyűjtötték az elektronikai hulladékot, a fémet és a vegyes háztartási lomokat.

Külön konténerekbe lehetett rakni a különböző fajtájú lomokat, hulladékokat. A lapunk által megkérdezettek jónak tartották az új rendszert.
Külön konténerekbe lehetett rakni a különböző fajtájú lomokat, hulladékokat. A lapunk által megkérdezettek jónak tartották az új rendszert.

Ottjártunkkor többször is feltűnt néhány lomizó, akik elsősorban a fémgyűjtő konténerek tartalma iránt érdeklődtek. Viszonylag gyorsan megértették azonban, hogy ide csak hozhatnak, ám el nem vihetnek semmit. Az általunk megkérdezettek mindannyian jónak tartották az új rendszert. Volt, aki szerint ugyan most messzebbre kellett cipelnie a lomokat, ám örvendetes, hogy ezúttal már nem csúfítja a városképet a konténerek köré széttúrt hulladék.

Amint azt Kosár Tibor, a Rekultív Hulladékhasznosító Kft. vezetője érdeklődésünkre elmondta: jól sikerült az első ilyen, ellenőrzött formában megszervezett lomtalanítás. A rossz idő ellenére sokan éltek a lehetőséggel, a két gyűjtőpontról többször is üríteni kellett a konténereket. Összesen mintegy ötven köbméter elektronikai, tizenöt köbméter értékesíthető fém- és négyszázötven köbméternyi háztartási lomot szállítottak el. A konténerekhez állított őröknek többször kellett elküldeniük guberálókat, ám rendőri intézkedésre nem volt szükség, mindenki megértette, hogy ezúttal már más rendszerben működik a lomtalanítás.

Az óvári városrészben ezen a héten alakítják ki a két gyűjtőpontot. Az egyiket a Kapucinus utcában, a sóház mögötti parkolóban, a másikat pedig a Flesch Károly Kulturális Központ parkolójában. Ezek a gyűjtőkonténerek november 28-án, csütörtökön és 29-én, pénteken déltől délután 5 óráig, illetve november 30-án, szombaton reggel 8-tól délután 4 óráig várják a lomokat. A szolgáltató arra figyelmeztet, hogy a már újra nem hasznosítható vegyes szemét – mint például a bútorok vagy egyéb háztartási eszközök – összegyűjtésére szolgál a lomtalanítás. Tilos a konténerekbe rakni veszélyes hulladékot – akkumulátort, vegyszer- és gyógyszermaradványokat, festékesdobozt, olajosflakont, galvánelemeket –, zöldhulladékot, gumiabroncsokat és építési törmeléket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi támogatás nélkül is fennmaradtak

Sorsfordító volt az elmúlt két év a Prima díjjal kitüntetett Art Flexum Művészeti Társaság életében… Tovább olvasom