Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Lébény - Hatszázból százhetvenhárom

Az első világháború kitörésének századik évfordulójára emlékeztek Lébényben, a még tavaly megszépült, a város közepén található világháborús emlékműnél.
Az első világégés kitörésének századik évfordulóján megemlékeztek a lébényi hadba vonulókról. Mint ahogyan Kiszeli Lajostól tudjuk, a településről a háború kitörésekor százötvenegyen vonultak be.

– Tisztelgés ez a nap a hősök előtt – mondta Kovács Gábor lébényi polgármester bevezetőjében. Hozzátette: az első világégés a településtől is hatalmas anyagi és véráldozatot követelt, a háború éveiben behívott mintegy hatszáz lébényi közül 173 vesztette életét Galíciában, a szerb és a román fronton.

Nagy István, a Földművelés- ügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő kiemelte elődeink kötelességtudását, hazaszeretetét. S feltette a kérdést, vajon ma ugyanilyen szívvel mennénk-e veszély esetén a hazát szolgálni?

Emlékező beszédet Jávor Miklós történész mondott, aki felidézte az első világégés történéseit, megvilágítva azt a hátteret, amely annak kirobbanásához vezetett. A bensőséges megemlékezés, amelyet a helyi nyugdíjasénekkar s a fiatal néptáncosok műsora színesített, koszorúzással ért véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsi nélkül furikázott a szlovák sofőr Jánossomorján

A 37 éves férfi ráadásul ittasan vezetett. Tovább olvasom