Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Lassan kezdődik a vendégmunkásszezon

A megye magyar viszonylatban kedvező munkaerő-piaci helyzete nemcsak állandó lakosokat, hanem vendégmunkásokat is hoz ide. Jánossomorján például a hónap végétől nőhet a vendégmunkások száma.
 – Most még nyugalom van a városban. Nem tapasztaljuk, hogy robbanásszerűen megemelkedett volna az ideköltözők száma. Ahogy tavaszodik, március végén, április elején azonban emelkedhet az ideiglenesen itt lakó vendégmunkások száma.

A mezőgazdasági munkák idején egészen a szüretig mintegy két-háromszázan jönnek hozzánk Kelet-Magyarországról, Romániából olyanok, akik Ausztriában dolgoznak – tudjuk meg Kurunczi Károly jánossomorjai polgármestertől.

Kurunczi Károly.
Kurunczi Károly.

Csendháborításra vonatkozó panasz egyelőre nem érkezett, bár a településvezető nem titkolta, hogy a korábbi években volt gond abból, hogy a vendégmunkások életvitelükkel zavarták a helyieket.

A polgármester szerint sokan közülük rászorulók, hivatalosan azonban csak akkor kaphatnak bárminemű segélyt, akkor írathatják be a gyermekeket iskolába, óvodába és igényelhetik az ingyenes étkezést az adott intézményben, ha ideiglenesen bejelentkeznek.

A kisváros vezetője arra számít, hogy idén akár még a tavalyinál is többen fordulhatnak támogatásért az önkormányzathoz.
Mosonmagyaróváron az egyik, Barátság utcai munkásszállón is érdeklődünk.

A szálló vezetőjétől azt is megtudjuk: az ipari park közelsége miatt többségében helyi vállalkozásoknál dolgozó munkásoknak adnak ki szobát, ágyat.

Ők Eger és Miskolc környékéről jönnek a Lajta-parti városba a munka reményében: jellemzően harminc-ötven év körüliek, főként férfiak, akik szakmával rendelkeznek. A munkásszállót üzemeltető vállalkozó arra számít, hogy a hónap második felében az építőiparban dolgozók is jönnek majd.

Olvasóink írták

 • 3. INVEKTUS 2012. március 14. 17:08
  „A karakoszörcsögi meg bivajközösülési vendégmunkások maradjanak a nemiszvbe othon
  !”
 • 2. hovatovabb 2012. március 14. 12:51
  „"1. Contar 2012.03.14. 09:24
  Egy ausztriai mezőgazdaságban dolgozó vendégmunkás (vagy családtagja?) mitől rászoruló, miért jár neki segély, gyerekének ingyenes étkezés?"

  Háth mert feketén vagy szürkén dolgozik és.. jár jár JÁR ..”
 • 1. Contar 2012. március 14. 09:24
  „"A mezőgazdasági munkák idején egészen a szüretig mintegy két-háromszázan jönnek hozzánk Kelet-Magyarországról, Romániából olyanok, akik Ausztriában dolgoznak - tudjuk meg Kurunczi Károly jánossomorjai polgármestertől.
  A polgármester szerint sokan közülük rászorulók, hivatalosan azonban csak akkor kaphatnak bárminemű segélyt, akkor írathatják be a gyermekeket iskolába, óvodába és igényelhetik az ingyenes étkezést az adott intézményben, ha ideiglenesen bejelentkeznek. "

  Egy ausztriai mezőgazdaságban dolgozó vendégmunkás (vagy családtagja?) mitől rászoruló, miért jár neki segély, gyerekének ingyenes étkezés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél hónapja hever egy macskatetem Mosonmagyaróváron - fotó

"A Barátság utcában, a Jövő Házának épülő csarnok előtt már másfél hónapja egy szerencsétlenül járt… Tovább olvasom