Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Lányként felszolgált Bajor Gizinek is

A Duna mellett nőtt fel Darnózseli legidősebb lakója, Stefanits Jánosné. A százéves asszony fiatal lányként Budapesten még Bajor Gizinek is kínált teát.
Darnózseli legidősebb lakója, Stefanits Jánosné százéves születésnapját ünnepelte a minap.

Mariska néni 1915. május 3-án Kisbodakon született. Tanítója a méltán híres szigetközi kántortanító, Érsek Imre volt. A fiatal kislány a falusi környezetből hamar kikerült. A már Budapesten dolgozó nővére segítségével a ’30-as évek elején a fővárosba ment Csathó Kálmán író, színházi rendezőékhez szolgálónak. A Csathó családhoz bejáratosak voltak a kor jelentős művészei, írói, színészei. A feleség, a szintén kiváló színésznő, Cs. Aczél Ilona jó barátnői is megfordultak az író-rendező otthonában. Bajor Gizinek és Vaszary Pirinek így rendszeresen uzsonnát és teát szolgált fel Mariska néni.

Stefanits Jánosnét sokan köszöntötték századik születésnapján. A felvételen dédunokáival. fotó: Nadj Ferenc
Stefanits Jánosnét sokan köszöntötték századik születésnapján. A felvételen dédunokáival. fotó: Nadj Ferenc

A front közeledtével sokadmagával ő is elhagyta a fővárost és hazajött. Majd 1946-ban férjhez ment, s akkor került Darnózselire menyecskének. Három gyermekük született (az első még csecsemőkorában meghalt). Mariska néni három unokának és három dédunokának örülhet.

Máig tartó frissességének titkát nagyon röviden így foglalta össze: „Sokat kellett dolgozni, és a Dunának is – melyben sokat fürödtünk, úsztunk – köszönhetem, hogy ezt a kort megértem."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy autó ütközött Mosonmagyaróvárnál

Négy személyautó ütközött Mosonmagyaróvárnál, a Rajkára vezető 150-es főúton. A balesetben a… Tovább olvasom