Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Közös hivatal fél pénzből

Tavaly 112 millió forint, idén már csak 56 milliós állami normatíva érkezett a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal működésére.

2013 elején állapodtak meg a korábban körjegyzőségben már együttműködő települések a közös hivatal létrehozásáról. Tavaly külön kapták meg az állami normatíva rájuk eső részét a hivatal fenntartására. Idén ez változott...

Ez évtől valamennyi támogatás a székhely település kasszájába folyik – ez okoz bonyodalmat Jánossomorja és a két falu – Várbalog és Újrónafő – között. A 2013-as 112 millió helyett 56 millió az államtól érkező forrás, azaz éppen 56 hiányozna.

Dr. Varga József és Kertész Attila reméli, nem forog kockán a kirendeltség léte.
Dr. Varga József és Kertész Attila reméli, nem forog kockán a kirendeltség léte.


– Tavaly tudtuk, hogy a közös hivatal fenntartásához mennyit kapunk, mennyibe kerül a várbalogi–újrónafői kirendeltség és ezért mennyit kell a közösbe befizetnünk – vezeti be a történetet Kertész Attila újrónafői polgármester, aki szerint a két kistelepülés hivatala munkatársainak számát az állami támogatáshoz mérten határozta meg. A kirendeltség költségeit 2013-ban a normatíva fedezte is.

– Jánossomorja magas iparűzésiadó-alapja miatt idén kevesebb állami normatíva érkezik a három település közös hivatalának fenntartására – tudjuk meg dr. Varga Józseftől, aki márciustól látja el Újrónafőn és Várbalogon a kirendeltségvezetői funkciót. Kertész Attila méltánytalannak tartaná, ha a két falu kirendeltségére azért jutna kevesebb pénz, mert a székhely településnek magas az adóbevétele.

Jánossomorja az eredeti álláspontján – miszerint mindhárom településnek egyenlő arányban viselnie kell a normatíva csökkenésének hatásait – valamelyest változtatott, azonban még így is a tavalyinál közel 5 millió forinttal kevesebbel kellene gazdálkodnia Újrónafőnek és Várbalognak.


– Ha Jánossomorja iparűzési adója tovább emelkedik, a közös hivatal állami támogatása tovább csökken, és a székhelytelepülés által alkalmazandó elv alapján az is előállhat, hogy emiatt megszűnik a kirendeltség a két kistelepülésen – sóhajtott fel az újrónafői faluvezető.

Szerinte az lenne a legtisztább, hogyha tételesen kimutatnák az említett 56 millióból a két falu normatíváját. Ugyanakkor megerősítette: „Újrónafő nem tart és nem is tarthat igényt más önkormányzat anyagi támogatására, hiszen eddig is enélkül oldotta meg a községben élők ügyes-bajos dolgainak elintézését."

Igazságos megoldásban bíznak

A jánossomorjai képviselő-testület legutóbbi ülésén elhangzott kijelentés előtt – miszerint a két kistelepülés csatlakozása a város hivatalához többletmunkával jár – ugyanakkor értetlenül áll Kertész Attila. A két kistelepülés kirendeltsége minden hivatali feladatot ellát.

Az együttműködés miatt felmerülő esetleges többletköltség lakosságarányos megfizetését vállalták a közös hivatal létrehozásakor, azonban Jánossomorja részéről ez idáig ilyen igény nem mutatkozott.

A faluvezető mindezek ellenére bízik abban, hogy mindhárom település érdekét szem előtt tartva igazságos megoldás születhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhalasztották az elárasztást a Szigetközben

Információink szerint egyeztetés kezdődött emiatt a magyar és szlovák vízügyesek között. Tovább olvasom