Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Komp visz Dunaremetétől Bősig 2012 tavaszán

Jövő tavasszal, az idegenforgalom kezdetén elindulhat a kompjárat a szigetközi Dunaremete és a szlovákiai Bős között a Dunán; a 3,2 millió eurós projekt 85 százalékát a magyar-szlovák határon átnyúló uniós pályázaton nyerték, 10 százalék a magyar állami hozzájárulás és 5 százalék az önrész - mondta Tóth Péter, Lipót polgármestere az MTI-nek pénteken.

A projektben magyar részről Lipót és Dunaremete, szlovák részről Bős és Nagyszombat megye vesz részt. A folyó mindkét partján hajókikötőt, fogadóépületet létesítenek, szlovák oldalon kerékpárút, magyar oldalon egy-egy kilométeres aszfaltút épül Dunaremetétől és Lipóttól a folyóig. Ez utóbbi infrastrukturális fejlesztést a második félévben megvalósítják. Eközben megpályáztatják a komp kivitelezését.

A vízi jármű 24 méter hosszú, 7 méter széles, 6-8 személygépkocsi szállítására lesz alkalmas - mondta Péter Pál Lehel, a tervező balatonfüredi Pelsoproject Kft. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére. Hozzátette, hogy elsősorban kerékpáros turistákra és utasokra számítanak. A kompon egy időben 50 és 100 közötti személy utazhat majd. A jethajtású komp kismerülésű lesz, hogy alacsony vízállás mellett is közlekedhessen.

A sétahajózásra is alkalmas vízi jármű 15-20 perc alatt teszi majd meg a 4 kilométeres utat a Dunán, így nem kell 60-70 kilométert kerülni - mint most - azoknak, akik a Szigetközből, illetőleg a Csallóközből akarnak eljutni a Duna másik partján lévő településekre.


Komp Dunaremete és Bős között nagyobb térképen való megjelenítése


A projektben érintett települések lakói az idegenforgalom fellendülését várják a kompjárat megindulásától.

Olvasóink írták

 • 6. Tmoha 2011. április 10. 21:17
  „Vajon ez is ingyenes lesz, mint a szlovák oldalon Vajkánál üzemelő komp, mely járatos buszt is szállít?”
 • 5. pancser 2011. április 10. 07:34
  „A Szigetköz az ország legfejlettebb vidéke, ha az ország minden részén ilyen körülmények között élhetne a lakosság maga volna a Kánaán. A komp még dobni fog rajta. Hajrá. 3-hoz! Ne aggódj, csak ott látok kerékpárutat, kerékpározókat, futókat ahol jobban megy az embereknek. Szegény, lepusztult országrészekben ilyesmit nem látsz!”
 • 4. RUDI 2011. április 09. 20:52
  „Nagyon jónak tűnik, hogy egyre nagyobb fejlesztések lesznek szigetközben,hisz kell is ,csak így lehet fellendíteni a szigetközt,de viszont az illetékesek ,ne feledkezzenek meg az utak állapotáról sem,és főleg a szúnyog irtásról sem.Egyébként jó megvalósítás.”
 • 3. ihsahn 2011. április 09. 17:07
  „Kár, hogy Hédervár-Lipót-Dunaremete útvonalon lassan nemhogy kerékpárral, de személyautóval sem lehet közlekedni, annyi a kátyú...Igaz, a szlovák (rendszámú) terepjáróknak és az errefelé cirkáló 30-40 tonnás kamionoknak ez meg se kottyan. A dunaremetei platánsornak pedig már csak egy jó kis aszfaltút hiányzik, hogy végleg kiirtsuk. Nem vagyok semmi jónak elrontója, csak attól tartok, ez nem elsősorban a kerékpáros és környezetszerető emberek számára fog kedvezni. De ne legyen igazam.”
 • 2. pancser 2011. április 08. 16:12
  „Ez már valami, teljes mértékben helyeslem, mind a szigetközieknek, mind a csallóközieknek a hasznára válik. Illés tenyérbemászó képét tolja csak ide és mondjon nemet....majd lesz miről írni a bulvárlapokban.”
 • 1. 621 2011. április 08. 14:20
  „Na,na! Majd jön nagytudású <moderálva> illés átitkár úr, és kideríti, hogy ez az ellenség keze, aminek a lábát nem szabad engedni betenni a Dunára.... Ö aztán mindent tud, még azt is, hogy a szigetközieknek mi a jó...(csak azt nem tudta, hogyan kellene ellenőrizni a vörösiszapot, hogy ne legyen baj...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap Hegyeshalomban

Egészségnapnak ad otthont a helyi sportcsarnok az önkormányzat szervezésében szombat délután 2… Tovább olvasom