Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Kiapadt források, gyérülő gyérítés

Szigetköz - Harmincnyolc szigetközi településen gyérítették a vérszívókat az elmúlt héten: a szakértői vélemény szerint 81 százalékos hatékonysággal. A Kisalföldhöz is érkező panaszok száma és tartalma ezt nem igazolja.

Amint arról beszámoltunk, legutóbb július 15–17. között végeztek szúnyoggyérítést a harmincnyolc szigetközi településen. Ötmillió forintot nyertek a feladat elvégzésére, így az első permetezéshez 60 százalék önrészt kellett hozzátenniük, a másodikhoz viszont már közel 90 százalékot. Mostanra a rendelkezésre álló közös források is kiapadtak.

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a vérszívóktól, legalább hetente-kéthetente kellene permetezni, de az évi 3–4 gyérítésre mindenképp szükség lenne. Erre viszont nincs fedezet.

– Az első gyérítés hatékonyságát növelte a szélsőséges, viharos időjárás, az árvíz. A második irtás hatékonysági foka a szakértői vélemény szerint 81 százalékos – magyarázta Tóth István, a kistérségi társulás alelnöke, Dunasziget polgármestere. Elmondta: ahhoz, hogy megszabaduljunk a vérszívóktól, legalább hetente-kéthetente kellene permetezni, de az évi 3–4 gyérítésre mindenképp szükség lenne. Erre viszont nincs fedezet.

– A gyérítés során alkalmazott Mosquitox 1 ULV hatékony, modern rovarirtó szer. A levegőben található szúnyogokat elpusztítja, a lárvákat viszont nem. Azok az irtás után egy-két nappal kezdtek kikelni – hangsúlyozta a szúnyogirtás felelőse. A szúnyoglárvának öt nap szükséges a rajzáshoz. Egyelőre még nem lehet megjósolni, hogy milyen hatással lesz rájuk az időjárás. Melegben könnyebben szaporodnak, viszont a nagy kánikula kiszáríthatja élőhelyeiket, így visszafogva a szúnyogpopulációk terjedését.

– Nehéz előre terveznünk, ugyanis még nem lehet tudni, hányszori kezelésre lesz szükség. 2002-ben például az augusztusban levonuló árhullám után kellett gyérítenünk – fogalmazott a településvezető.

Az önkormányzatok egyeztetnek a következő gyérítés esedékességéről. – Tart a monitoringozás, a lakossági panaszokat is észleljük, ahhoz viszont, hogy az irtást elkezdhessük, a polgármesterek zömének a beleegyezésére lesz szükség, ugyanis támogatás nélkül kell a harmadik körben irtanunk – tette hozzá Tóth István.


Szakértői vélemény

Dr. Fekete Gábor entomológus véleménye szerint a második szigetközi gyérítés hatékonysága 80–86 százalék volt, súlyozott átlaga 81 százalékos. Több helyen (így például Dunasziget, Lipót) már a kezelést követő második este rohamosan emelkedő csípésszámokról számolt be a szakértő, aki továbbá megjegyzi: a védekezés hatása továbbra is rövid távú, két héten belül újabb gyérítés javasolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro Vegas: jogerős engedélyt kapott

Bezenye, Hegyeshalom - Hiába fellebbeztek a madárvédők, jogerős környezetvédelmi engedélyt kapott a… Tovább olvasom