Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Kevesebb a parlagfüves parcella

Mosonmagyaróvár - Jó eredménnyel zárult a nyáron meghirdetett parlagfű-mentesítési akció. A városháza mindössze hetven felszólítást küldött ki az ingatlantulajdonosoknak az irtás érdekében. Négy helyre került ki a „Parlagfűmentes utca" tábla.
Összefogásra szólította fel a mosonmagyaróvári önkormányzat – több civil szervezettel közösen – a lakókat, intézményeket, vállalatokat a levegő parlagfű-pollentartalmának csökkentése érdekében még nyáron. A szervezők alkotta „parlagfű-mentesítő csapat" kéthetente meghatározott útvonalon járta a várost: megszemlélték az ingatlanokat és felmérték a mentesítendő területeket, valamint besegítettek a védekezésbe is.

Emellett versenyt hirdettek a „Parlagfűmentes ház és utca" cím elnyerésére is. A szervezők olyan magánszemélyek, intézmények, vállalkozások, utcaközösségek jelentkezését várták, akik vállalták, hogy parlagfűmentesen tartják ingatlanjaikat és környezetüket. Amennyiben az átvizsgálás során nem talált parlagfüvet az ellenőrző csapat, akkor jól látható helyre a „Parlagfűmentes ház" feliratú matricát ragasztották. Azokban az utcákban, ahol sikerült elérni, hogy valamennyi ingatlan és a közterület is parlagfűmentes legyen, „Parlagfűmentes utca" táblát helyeztek el.

A felhívásra több utca jelentkezett. Ezeket a városháza illetékesei végigjárták, a házak kapujára vagy a postaládára pedig kiragasztották a matricát.

Közel kétszáz porta kapta meg a parlagfűmentes címet. A benevezett lakóközösségek közül a napokban kapták meg a nyertesek a „Parlagfű mentes utca" címet.

Ennek alapján táblát kapott a Rákóczi, Kandó, Ságvári, illetve a Vitéz utca. A mentesítő akcióban aktívan részt vevő két civil szervezet – Egyesület a Városközpontért és Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre – szintén elismerést kapott az elvégzett munkáért.

Mosonmagyaróvár parlagfűhelyzetében az elmúlt évek alatt folyamatos javulás tapasztalható. A szakemberek szerint mindez köszönhető a felhívásoknak, lakossági tájékoztatásoknak, akcióknak, hatósági intézkedéseknek, illetve annak, hogy az emberek jobban odafigyelnek környezetükre, egészségükre. Az elmúlt hónapokban is sok bejelentés érkezett. Az esetek többségében kiderült, hogy nem parlagfűvel borított területről volt szó. A legtöbb probléma a beépítetlen ingatlanokkal, illetve építő cégekkel van.

A tisztiorvosi szolgálat pollenmérése alapján Mosonmagyaróvár környékén alacsony-közepes volt a parlagfűpollenszám.
Közérdekű védekezést nem kellett elrendelni. A kiküldött mintegy hetven felszólításra minden ingatlantulajdonos elvégezte az irtást.


Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornabűz csőcsere miatt

Mosonmagyaróvár - A ’48-as tér nyárfáinak gyökerei szinte teljesen benőtték a Malom-ági… Tovább olvasom