Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Keserű trafikospanaszok a megyében

Végtelenül elkeseredtek azok a trafikosok, akik évtizedek óta dolgoznak a szakmában, ám most nem nyertek dohánykoncessziót. Csalódottságuknál csak értetlenségük nagyobb. A mosonmagyaróvári polgármester titkárnője is trafikot kapott.

– Több mint húsz éve üzemeltetjük családi vállalkozásban az egyetlen klasszikus csornai trafikot. Minden kritériumnak megfeleltünk, olyan üzleti tervet adtunk be, amiben a vállalkozás fejlődését is bemutattuk. Az egész család ebből él, ráadásul én ötvenhét százalékban csökkent munkaképességű vagyok, a férjem segít a vállalkozásban.

Mi nem nyertünk. Ellenben hat helyre nyertek olyanok Csornán, akiknek nincs tapasztalatuk – mondja Kovács Nándorné. Próbál úrrá lenni elkeseredettségén, férje viszont nem leplezi érzéseit. – Naiv, törvénytisztelő ember vagyok, aki még most sem hiszi el, hogy így elbánhatnak velünk. Én Áderig megyek, ha kell, kiülök éhezni a Sándor-palota elé!

Nem várt veszteség – A csornai Kovács Nándor és felesége, valamint a soproni Bősze Gyula is állítja, dohánytermékek nélkül nincs értelme trafikot üzemeltetni. Ők nem nyertek koncessziót. Fotó: Magasi
Nem várt veszteség – A csornai Kovács Nándor és felesége, valamint a soproni Bősze Gyula is állítja, dohánytermékek nélkül nincs értelme trafikot üzemeltetni. Ők nem nyertek koncessziót. Fotó: Magasi


– Válaszokat akarok, hogy miért azok nyertek a trafikpályázaton, akiknek se üzletük, se tapasztalatuk? Miért? – tette fel kérdéseit Kovács Nándor.

De kérdései vannak a soproni Varga Ottónak is, aki szintén nem nyert, bár évek óta a jereváni trafikból él. – Miért kellett úgy kiírni a pályázatot, hogy nem voltak szakmai feltételek? Mivel úgyis kevesebb elárusítóhely kap engedélyt, azokba miért nem a tapasztalt kereskedőket ültetik? Miért nem nyilvánosak a pályázatok, miért nincs helye jogorvoslatnak? Azt sem tudjuk, hogy kik bírálták el a pályázatokat. Sopronban harmincegy nemzeti dohánybolt lesz – huszonegy nyertes helyi, közülük tizenegy eddig is foglalkozott dohánytermékekkel, ötnek legalább a családjában van kereskedő, öt viszont ismeretlen ezen a területen.

– Mi nyolc éve nyitottuk az első trafikot, amikor elolvastuk a pályázatot, örömmel állapítottuk meg, hogy azt szinte ránk írták. Minden feltételnek megfeleltünk. Sejtettem ugyan, hogy nem lesz sima ügy, de hogy idáig fajulnak a dolgok, azt nem – mondja a soproni vállalkozó, Bősze Gyula. – Igen, járt itt egy ismeretlen még az eredményhirdetés előtt. Azt mondta, a bevétel feléért nyerhetek. Elzavartam. Talán hiba volt...?

Elkeseredett a Kapuváron 17 éve dohányszaküzletet üzemeltető kereskedő, Horváth Gábor is. – Ez volt az első és  egyetlen munkahelyem. Sajnos pályázatommal nem nyertem jogot arra, hogy tovább üzemeltessem azt, amit egész életemben csináltam. Férfi létemre elsírom magam... Én mennyivel vagyok kevesebb, mint a többiek, akik tapasztalat és hozzáértés nélkül nyertesekké váltak? Nem az bánt, hogy ők igen, hanem az, hogy én nem. Hol van az eredeti célként meghirdetett családi vállalkozás, ha néhány család kezében összpontosul több dohánybolt? Életem munkáját húzták ki alólam. Nagyapám jutott eszembe, amikor azt mesélte, hogy jöttek és elhajtották a marháinkat, elvették a gabonánkat. Így érzem magam én is, elvették a lehetőséget, hogy dolgozhassak. Két alkalmazottamtól fájó szívvel búcsúzom: nyolc és tizenhárom éve nyolcórás munkaviszonyban dolgoztak itt. Most az utcára kerülnek... – sorolja a vesztes pályázat következményeit Horváth Gábor. Kapuváron hat helyre adtak engedélyt, egyik nyertes sem a rábaközi városban él...

Rengeteg pletyka kering a nemzeti dohányboltok körül. Kapcsolat és pénz is kellett a nyeréshez – mondják forrásaink. Arról is hallani, hogy a veszteseket a napokban keresik fel olyanok, akiknek került a birtokába koncesszió. Keresik a megegyezést...  (Nyertesek listája: http://nemzetidohany.hu/ eredmenyhirdetes/a-b/.)


A polgármesteri titkárnő is dohányboltra vált

Új titkárnő után kell néznie Mosonmagyaróvár polgármesterének, miután eddigi közvetlen munkatársa sikeresen pályázott dohány-kiskereskedelmi koncesszióért. A polgármesteri titkárnő azt állítja: nyártól trafikot nyit a városban.

Szalai Gabriella érdeklődésünkre elmondta: jó lehetőségnek gondolta a vállalkozást, ezért adta be pályázatát. Régóta gondolkodott már azon, hogy a saját lábára állna, nem alkalmazottként, hanem saját üzleti vállalkozásában találja meg számításait. Pályázatírót fogadott, aki elkészítette az anyagot. Szalai Gabriella állítja: mivel nem volt biztos a sikerben, munkahelyén is titokban tartotta, még a polgármesternek sem jelezte szándékát. A pályázati eredmények nyilvánosságra hozatalát követően jelentette csak be  a városházán, hogy a jövőben dohánykereskedelemmel kíván foglalkozni, így feladja eddigi munkahelyét.  Mint mondta: nagyon örül a lehetőségnek.

Meglepetésként érte, hogy munkatársa pályázott és elnyerte a koncessziót – állítja Nagy István. A polgármester elmondta: erről az eredmény nyilvánosságra kerülését követő napon tájékoztatta titkárnője, sőt,  elnézést is kért, hogy nem szólt előre. A pályázatok elbírálásával kapcsolatban Nagy István hangoztatta:  tudatosan távoltartotta magát ettől az ügytől, mivel nem képviselői feladat ennek eldöntése.

Csak a nemzeti dohányboltokban lehet július 1-jétől cigarettát és dohányárut árusítani. Egy hete hirdették ki a koncessziót elnyerők nevét: a 15 ezer pályázóból 5415-en kaptak engedélyt húsz évre. Két nappal később Lázár János államtitkár törvénymódosítást nyújtott be a parlamentben, amelyben a dohánytermékek jelenlegi három-négy százalékos kereskedelmi árrését tíz százalékra emelné. A nyerteseknek így lesz igazán jó üzlet a dohány.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Demalgon 2013. május 08. 23:39
  „tedd hozzá, hogy azoknak, akik annyira sötétek, hogy halvány fingjuk sincs a vállalkozásról, és pár fillérrel akarják kiszúrni azok szemét, akik 20 éve épitették fel két kézzel a saját vállalkozásukat.”
 • 52. zöldike 2013. május 07. 21:57
  „El kell ismerni, jól megszervezték: 5 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást biztosítanak jún.1-től a kezdő, 18-35 év közötti vállalkozóknak!”
 • 51. kuller 2013. május 07. 18:59
  „Sajnálom az emberek, nagyon nagyon sok családdal szúrtak ki, és ismét a csókosok gazdagodnak. Ez így szokott lenni, de könyörgöm aki rájuk szavazott az szépen fogja be a kis száját és fogjon kezet magával! Ki nem látta ezt előre, őszintén? Csoda, hogy ennél drasztikusabbat nem csináltak nagyon a 2/3-as többséggel, de még van bő egy évük! Ezután mindenki az MSZP-re szavaz aki ugyan ezt fogja tenni, csak az ő csókosait ülteti be a trafikokba! És ez csak a jéghegy csúcsa lesz!”
 • 50. justitia18 2013. május 07. 07:56
  „49 !
  Talán Kubatov <moderálva> Pesta fidesz<moderálva> ogy. képv., pm. interpellálhatna a parlamentben a "dohányügyben" és a korábbi vállalkozók "érdekében"...::)), természetesen a Gabikával közösen...::)) akivel együtt jól ismerik a folyamatokat...::))”
 • 49. Japo 2013. május 06. 16:40
  „Szerintetek miért van éppen most,és éppen itt a zsidó világkongresszus? Hát ,hogy az előttem szólót ismételjem ,vagy volt miniszterelnököt,jól elkúrtuk. Na ezt tárgyalják ki most a kongresszuson,mi a következő lépés. Egyébként nézzetek körül a környezetetekben hány meglévő,valóban vállalkozó dohányboltos pályázott ,és nyert? Móváron egy sem,de tudok olyan kocsmárosról is helyben,aki kirohant Jánossomorjára és kérte a segítséget a pm hivataltól."Nyertem valami trafik pályázatot,de fogalmam nincs hogy hol és mit csináljak?"Na ez az igazi vállalkozó akinek fingja nincs arról,hogy mire pályázott. Aki meg Jánoson tán több mint 10 éve ezt csinálja,kiépítette az ügyfélkörét....Nem nyert,pedig pályázázott. Nyert vele szemben egy mozgássérült fiatalember,akinek a villanyszámlájára nincs pénze,és a választások alkalmával az volt a feladata,hogy a jobbik plakátjait azonnal ragassza le egy fideszessel. Mielőtt felhorkanna,nem a mozgássérült a probléma,hanem a plakátragasztó pártkatona,aki soha életében nem volt vállalkozó és egy üzleti tervet sem tud összeállítani. Ezt az egészet hatályon kívül kell helyezni mert egy nagy csalás az egész. Nem kell a rizsa,hogy adunk még azoknak is lehetőséget akiknek van dohányboltjuk. Szóval az nem kompenzálja az óriási csalást!”
 • 48. nagytibi 2013. május 06. 08:34
  „Hajrá Kubatov! Te vagy a legnagyobb!! Soha többé mszp!!!”
 • 47. pancser 2013. május 05. 14:00
  „Még mit nem hogy a te fals ízlésedhez igazodjon valaki, Kubatov Gábor például? Ne hülyéskedj, mondaná Horn Gyula!”
 • 46. pacalpöri 2013. május 05. 13:44
  „Sok okos!
  Kérdésem a következő: hány %-át tette ki a dohányforgalomnak a kiskereskedelem???”
 • 45. abszurdisztán 2013. május 05. 09:17
  „Az, hogy Orbán nagyvezír közbelépett a népnemzeti trafikmutyi ügyében, védelmébe véve a régi trafikosokat, azt mutatja, hogy valamit nagyon elkúrtak. Azért szólalt meg a diktátor, mert országos a felháborodás. Belátta, hogy ez azért mégis túlzás. Gabika pályázata is az. Törvényes, de ízléstelen és erkölcsileg elfogadhatatlan, hiszen Kubatov elvtársatok nélkül valószínűleg nem rúgott volna labdába. Neki nem szabadott volna pályáznia. Óriási taktikai hiba a leközölt cikk , most már az is gyanakodni kezdett, aki eddig jóindulattal nézte Kubatovot meg a titkárnőt. De hát ennyi eszetek van.”
 • 44. pancser 2013. május 05. 08:57
  „42. abszurdisztán 2013.05.05. 07:37
  Miért nem pályáztál maszopos gyöngyvirág, fő gittrágó! Ha valaki érdekelt az MSZP vezetésben akkor az te vagy, nálam viszont nincsen kötődés, a helyén tudom kezelni a dolgokat.
  Egyébként OV. fellépett a régi trafikosok érdekében, ez neked meg az MSZP-nek nem tetszik ezt jól tudjuk, dühös vagy mert megint kihúzták alólad a szőnyeget és jól hanyatt estél, fáj a tarkód! Ez még mindig jobb mint majd amikor a másik feleddel landolsz a betonon! <moderálva>
  41. Japo 2013.05.05. 06:32
  Minden pályázatban van valami visszatetsző, alapjában nem szeretem a pályázatokat, de most ez a menő az EU-ban is, rossz, de jobb nincsen! Most az MSZP ebből próbál profitálni, alapjában olyan ügyből ami nagyon-nagyon kevés embert érint, az átlag nem ismeri a pályázatokat, a rendszerüket és már eleve kizárja magát. Akik láttak ilyet, vagy csináltak ilyet már eleve nagyobb eséllyel indulnak bármilyen pályázaton. Ezért csínján kell bánni a megjegyzésekkel, minősítésekkel. Aki tud tüzet rakni az melegszik, aki meg képtelen erre az megfagy!”
 • 43. zöldike 2013. május 05. 08:40
  „Szegény Pancser valóban pancser. Ha nem az lenne, néha téjékozódna az interneten, hiszen az azért (is) van. Nem látta a kormány honlapját, ahol feketén-fehéren látható, milyen cégeket támogatnak költségvetési- és EU pénzetkből. Nem hallotta a Parlamentben, hogy a Jobbik vizsgálatot kezdeményezne a felsorolt cégek ügyében, nem olvasta, hogy sem az MSZP, sem a Fidesz nem támogatja a vizsgálatokat, így nem tud következtetéseket levonni, abból, amit olvashatna.
  Engem az zavar benne és a hasonókban, hogy egy normális vitában, ahol érvek és ellenérvek alapján lehetne előre jutni, ő és társai csak gyalázkodnak. Hihetlen mértékben fanatikusak!”
 • 42. abszurdisztán 2013. május 05. 07:37
  „Így ahogy mondod, gusztustalan, ráadásul sztálini időket idéz az országos behálózás, amit művelnek a fiúk. Hogy legyen mindenki érdekelt a rezsim fenntartásában. Nevetséges, szánalmas és elgondolkodtató. Ami Kubatov és a titkárnő pályázatát illeti, az csak szánalmas.
  Féreg !! Nagyon gyenge vagy, szánalmas érvekkel. Irigyled a nálad sokkal sikeresebb és jól boldoguló ( nemzeti lenyúlások nélkül jól boldoguló !! ) embereket. Menj csak a komondoros-baltás bandába, tényleg odavaló vagy. Büszkék lehettek magatokra és arra, hogy csak Kubatovra futja tőletek.”
 • 41. Japo 2013. május 05. 06:32
  „Hát ez nem semmi! ennyi marhaságot összehozni. A trafik témával nem az a baj,hogy fidel vagy nem. Az a baj,hogy van még jó néhány vállalkozás szinten működő tevékenység,amire fájhat mások foga. Holnap mit találnak ki,Nemzeti fuvarozók,nemzeti személyszállítók,nemzeti fogorvosok,netán nemzeti kocsmák? Hát ez a baj ezzel,nem kell a titkárnőket,sofőröket bántani. A hátuk közepében nem kívánták ezt a cirkuszt. Szerintem egyik másikuk,inkább hihető,hogy fogalmuk nem volt mi ez a trafik dolog.Szóltak nekik,hogy a nevükben megcsinálják a pályázatot,nekik csak alá kell írni a többi nem az ő dolguk. Annál is inkább gondolom,hogy így van,mert azok az emberek akik nem vállalkozó típusúak,azért dolgoznak ilyen állásban. Bemenni,elvégezni a napi feladatokat irányítás alapján és délután hazamenni. A vállalkozók más módon gondolkoznak és ha befuccsol a vállalkozás,aki teheti elmegy polgármesternek.Akik nem látják ebben a történetben a valódi veszélyt azokkal baj van,viszont hithű szavazók lesznek a következő választáson. Minden esetre gusztustalan az egész!”
 • 40. Losba 2013. május 04. 23:42
  „..mutyifilter...”
 • 39. pancser 2013. május 04. 22:24
  „38. Besenyőpista 2013.05.04. 21:29
  Szóval az MSZP a besenyősödik, de a nem a névből látom, hanem a "kulturált" hozzászólásból. Ha nem megye vita átmegyünk sötétbe! Tudsz valami felhozni mentségedre vagy maradsz sötét ....... ?”
 • 38. Besenyőpista 2013. május 04. 21:29
  „36.Kotorék
  Teljesen igazad van, de hagyjuk a Férget, hogy legalább itt dolgozzon meg a pénzéért!”
 • 37. pancser 2013. május 04. 21:21
  „Gittrágók, ti miért nem pályáztatok erre a nagy üzletre, gondolom azért mert bizonyos iskolák jobban jövedelmeznek egyeseknek, 25 miiliót egy évben, de még tízben sem lehet összeharácsolni egy trafikból.
  Meg hát szoci elvtársak krémjének az offshore cégek is jobban hoztak.
  36. kotorék 2013.05.04. 20:02
  Demagóg az aki az MSZP szövegét fújja. Mégis mit csinált az MSZP két ciklus alatt? Semmit, rabolt, tarolt, zsebelt, nem egy trafiknyi mennyiséget hanem sokkal többet. Az országot akkor helyzeték túlzott deficit eljárás alá.
  Az országot csak az MSZP bukása mentette meg a csődtől. Felidézzem, mit jelentett volna az MSZP bölcs vezetése által kreált államcsőd?”
 • 36. kotorék 2013. május 04. 20:02
  „Bojkottáljátok a Pancsert! Falra hányt borsó minden reagálás a válaszára !Minden mondata előre megírt demagógia!
  Fegyvertelen emberrel ne háborúzz!!”
 • 35. zöldike 2013. május 04. 19:57
  „A csúcs: most hallottam, egy onkológus-tüdőgyógyász 5 sikeres pályázatot tudhat magáénak!
  Több, mint undorító!”
 • 34. nagyjancsi 2013. május 04. 19:47
  „következmények nélküli ország ez és a fidesz brutálisan vissza is él vele...”
53 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogatok felvonulása Mosonmagyaróváron - videó

Tucatnyi fogat és lovas részvételével rendeztek felvonulást Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom