Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Júliusig új dékánt választanak

A mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar dékánjának mandátuma június végén jár le. Jövőre új dékán irányítja majd a kar működését.

Döntés a pályázati kiírásról

A Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) napokban tartott szenátusi ülésén döntöttek a két mosonmagyaróvári magasabb vezetői állás betöltésének pályázati kiírásáról. A mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar dékánjának mandátuma június végén jár le. A következő tanévtől biztosan új dékán irányítja majd a kar működését, mivel dr. Ördög Vince már második ciklusát tölti, s a szabályozás szerint a dékáni megbízás legfeljebb egyszer hosszabbítható meg. A szenátusi ülésen határoztak továbbá egy, a rektor döntése értelmében létrehozott új, magasabb vezetői álláshely, a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Centrum elnöki pályázatának kiírásáról is.

Kari jogállású lesz

Dr. Ördög Vince dékán a Kisalföldnek elmondta: 2000-ben, az egyetemi integráció létrejöttekor a felsőoktatási törvény lehetővé tette agrártudományi centrum létrehozását azokon az egyetemeken, ahol agrárkarok működnek. A mosonmagyaróvári kar kezdeményezte akkor ennek a megalakítását, majd – a nem egyértelmű törvényi szabályozás miatt – közel egyéves egyeztetést követően létrehozták a centrumot. Célja az volt, hogy a kutatás támogatására biztosított pénzeket külön számlán kezelhessék, s rugalmasabb lehessen a kutatási pénzek elosztása. Azért, hogy a centrum ne váljon szét a kartól és hatékonyan működjön, a mindenkori általános dékánhelyettes töltötte be az elnöki tisztet. A revizori vizsgálatok azonban kifogásolták ezt, mivel a centrum elnökének magasabb vezetőnek kell lennie. Ezért a rektor a helyzet orvoslására úgy döntött, hogy a centrum vezetőjének kinevezése a rektor hatáskörébe tartozik. A NYME szervezeti és működési szabályzatának módosításával az agrártudományi centrum vezetője a magasabb vezetők közé tartozik. Ezzel az intézmény kari jogállású szervezetté válik.

Tangazdaságokból gazdasági társaságok

Dr. Ördög Vince elmondta: a törvényi előírásoknak megfelelően a tangazdaságokat gazdasági társaságokká kell átalakítani. Így a tangazdaság júliustól Mosonmagyaróvári Tangazdaság Kft. néven folytatja működését. Továbbra is a centrumhoz tartozik, de önálló gazdasági egységként működik tovább.

A szervezeti átalakítás alapja továbbá, hogy a Földművelésügyi Minisztérium megválik néhány kutatóintézetétől és ezeket a regionális tudásközpontokhoz rendeli. Így a Fertődi Gyümölcskutató Kht. az agrártudományi centrum része lesz majd.

A dékán szerint a Tejkísérleti Intézet integrálására valószínűleg nem kerül sor, mivel azt a minisztérium a kiemelt fontosságú intézetek közé sorolta. Ezeknek sem a regionális tudásközpontokhoz való átadása, sem a privatizációja egyelőre nem aktuális.

A szervezeti átalakításokat követően az agrártudományi centrum egy olyan önálló kari jogállású szervezeti egységgé válik, ami nem kap költségvetési támogatást. Ellenkezőleg az általa generált pénzekkel segíti a mosonmagyaróvári kar működését és koordinálja a kutatási feltételek bővítését.

A centrum elnöke lehet

Dr. Ördög Vince a Kisalföld érdeklődésére hozzátette: a dékáni állás betöltésére kiírt pályázatra már nem jelentkezhet, ám úgy érzi, az agrárszakterületen szerzett ismereteit megfelelően kamatoztathatná az agrártudományi centrum elnökeként, ezért megpályázza ezen állást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki az igazi haszonélvezője a bősi energiának?

A szlovák kormányfő érvénytelennek nevezte az állam és az olasz Enel közötti szerződést, s visszaszerezné a bősi erőművet. Kocinger kormánybiztos szerint a mostani állapotban az állam egymilliárd koronától esik el évente. Még Miklós László környezetvédelmi minisztersége idején írták alá a kontraktust, aki a Kisalföldnek azt mondta: nem örült a bérbeadásnak, ám most sem látja sötéten a helyzetet. Tovább olvasom