Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Jövő héten bontják a sürgősségit

A jövő héten bontással kezdődik, majd a tervek szerint szeptemberre elkészül a Karolina Kórház új sürgősségi osztálya. A több mint 400 milliós beruházás része egy korszerű CT-berendezés beszerzése is.
A tervek szerint hétfőn kezdik elbontani a szakemberek a Karolina Kórház eddigi sürgősségi részlegét. A régi helyén ugyanis várhatóan őszre egy teljesen új sürgősségi osztály készül el. Több mint 400 milliós támogatást nyert az intézmény a sürgősségi kialakítására és egy CT telepítésére a röntgenosztályon. E két egység között teljessé válik az akadálymentesítés is.

A sürgősségi osztályt ideiglenesen elköltöztették, jelenleg új helyen, a rendelőintézet földszintjén működik. Ehhez több, korábban ott lévő szakrendelést kellett máshová költöztetni.

– A korábbi beruházásokkal az intézmény hetvenöt százalékban megújult. Az eddigi sürgősségi fogadóhelyet 2003- ban alakították ki, ezt építik most át teljesen – tájékoztatta lapunkat dr. Bertalan István főigazgató.

Elmondta: a most indult beruházás keretében új sürgősség osztályt alakítanak ki. Cél, hogy a mosonmagyar- óvári kórház is eleget tudjon tenni az egészségügyi reform keretében meghatározott egyenletes területi lefedettségnek.

Az eddigi sürgősségit már kiürítették, jövő héten kezdődik az átalakítás.
Az eddigi sürgősségit már kiürítették, jövő héten kezdődik az átalakítás.

A 16 szeletes CT beszerzését indokolja, hogy a Karolina sürgősségi betegellátó helyén naponta számos akut diagnosztikus teendő, illetve ellátást igénylő kórkép merül fel mind traumatológiai, mind belgyógyászati okokból. Ehhez gyakran elengedhetetlen az előírt sürgős CT-vizsgálat. „Elsősorban a beteg, de hozzátartozóinak, az orvosoknak is érdeke, sőt, a gazdasági és mentőszállítás-logisztikai szempontok is amellett szólnak, hogy a CT-vizsgálat és az elsődleges ellátó ambulancia lehetőleg egy helyen legyen" – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Bertalan István elmondta: legfőbb cél az úgynevezett egykapus sürgősségi belépési rendszer kiépítése. Eddig ugyanis több szinten, az intézmény több pontján történt az ellátás. A sürgősségi osztály kialakításával megszüntetik a párhuzamosságokat. Egy felelős orvos irányítja majd a beteget, míg jelenleg gyakoriak a párhuzamos vizsgálatok, ellátások.

A főigazgató hozzátette: noha a befejezés határideje a jövő év eleje, szeretnék már idén szeptemberben használatba venni az új sürgősségi osztályt. Ezzel ugyanis többletbevételekhez juthat a kórház, ami nagyban javítja az intézmény anyagi helyzetét.

A támogatás szinte fedezi a beruházást, ám felmerültek többletforrásigények, amik nem kerültek be a pályázatba. Így például 7,5 millió forintos kiadással jár a sürgősségi ideiglenes helyre, majd onnan visszaköltöztetése. Ugyancsak 7 milliós kiadás az orvosi gáz telepítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapi barangolások

Múzeumi díjjal tüntették ki a nyugdíjas történelemtanár Thullner Istvánt. A helytörténész ma is… Tovább olvasom