Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Irtás helyett már csak gyérítésre futja

– Egyelőre nincs szúnyoginvázió – állítja Botos Gábor, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetője. Csak harminc szigetközi település számíthat állami támogatásra – s ez is csupán az első permetezésre lesz elég.


– A Magyar Turizmus Zrt. írásban jelezte, hogy ötmillió forinttal járul hozzá a szúnyogirtáshoz a Szigetközben. A tavalyi évtől eltérően most a költségek felét kell az érintett önkormányzatoknak állniuk – tájékoztatott Botos Gábor. A napokban ült össze a Győri és a Mosonmagyaróvári kistérség bírálóbizottsága (ennek tagjai szigetközi polgármesterek), mely kijelölt egy szakértőt és a beérkezett három ajánlatból kiválasztotta a legkedvezőbbet a permetezés feladatainak ellátására.

– A legjobb ajánlat is közel 16 százalékkal magasabb, mint a tavalyi. Az üzemanyagok mellett a vegyszerek is drágultak. Egy légi kémiai irtás a két kistérség 6260 hektáros területén kilencmillió forintba kerül, ennek felét a szigetközi településeknek kell biztosítaniuk. Ebből is látszik, hogy a támogatás csak az első permetezésre lesz elegendő. Öttevény már most jelezte, hogy a támogatott irtás költségeit sem tudja vállalni – magyarázza a munkaszervezet-vezető. A településeknek jelentős összegekkel kell hozzájárulniuk a feladat elvégzéséhez. Így például Mosonmagyaróvár tavaly 3 millió forintot költött permetezésre, idén is hasonló összeget tettek félre erre a célra.

– Nemcsak a szigetközi embernek, de az itteni önkormányzatoknak is nagy gond a szúnyogirtás, amelyet mára már szúnyoggyérítéssé fokoztak le a szakemberek. Az önkormányzatok saját forrásból képtelenek finanszírozni a szükséges, de méregdrága, eredményét tekintve olykor kétes kimenetelű gyérítést – állítja dr. Tóth Zoltán, hat szigetközi település körjegyzője. Tavaly a körjegyzőség több településén is felszólították a lakosságot a finanszírozás segítésére: a lipótiak 600 ezer, a darnózseliek 400 ezer, a kisbodakiak 160 ezer, a dunaremeteiek 100 ezer forint lakossági hozzájárulást gyűjtöttek össze. Lipóton egyébként jóval többször permeteztek, ehhez az önkormányzat és a lakosság mellett helyi vállalkozók, a horgászegyesület is hozzájárult.

Lébényben (mely a Hanság és a Mosoni-sík többi településeihez hasonlóan korábban és idén sem kapott támogatást) tavaly a lakosság egy fél irtásra gyűjtött össze pénzt, a többit az önkormányzat állta.

– 2010-ben öt alkalommal kértünk szúnyogirtást. Idén egyelőre még nincs rá szükség – mondta el Kovács Gábor polgármester. Mosonszolnok sem támogatott település, ott tavaly kétszer permeteztek. Most Török Sándor polgármester szerint még nincs szúnyoginvázió, úgyhogy a többi környékbeli településhez hasonlóan kérdéses az első irtás időpontja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis mosószert találtak Rajkánál

Csaknem négyezer flakon márkajelzés nélküli folyékony mosószert találtak Rajkánál; egy nap alatt az is tisztázódott, hol gyártották az anyagot. Tovább olvasom