Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Híd kell a kompkikötőhöz

A tervek szerint Lipót és a szlovákiai Bős között néhány éven belül kompjárat közlekedhet. A két település a Phare-pályázatra vár, közben Lipót hídépítésen gondolkodik.
A szlovák–magyar határ két szomszédos átkelője, Rajka és Vámosszabadi között csaknem ötven kilométer a távolság. A szigetközi települések lakói azonban térségükben is igényelnének egy átkelőt. Ezt bizonyítja az az elképzelés, mely szerint három év múlva kompjárat közlekedne Lipóttól Bősig. Sulyok Attila, Lipót polgármestere szerint ehhez a schengeni egyezmény érvénybe lépésére, néhány millió forintra és egy hídra lenne szükségük.

Négy–öt millió forint a tanulmányokra

– Jelenleg a Phare CBC pályázat közzétételére várunk – kezdte a polgármester. – Tudomásunk szerint a kiírás szerint tízszázalékos önrészt kell vállalnunk, s a többi vissza nem térítendő támogatás. Fenes Ivánnal, Bős polgármesterével maximálisan támogatjuk a kompjárat létesítését, ám még sok munka vár ránk. A megvalósíthatósághoz szükséges tanulmány mellé még egy környezeti hatástanulmány is szükséges. Egy közlekedési koncepció már elkészült, így a pontos helyszín, s a tervezett nyomvonal már adott. A tanulmányok elkészítéséhez pedig idő s négy–öt millió forint szükséges. Határállomást idetelepíteni valószínűleg megoldhatatlan és felesleges is, így a schengeni egyezmény érvénybe lépésével, 2006–2007 körül indulhat meg a menetrend szerinti járat.

Hídra is szükség lehet

– A kompig kivezető út megépítése azonban egyelőre mindkét oldalon megoldatlan. Talán ebből a szempontból még mi vagyunk jobb helyzetben, ám nekünk egy hidat kellene építenünk a hullámtéri csatorna felett. Ha ez nem lehetséges, akkor Dunaremete felől lehetne megközelíteni a kompkikötőt. A bősi oldalon rosszabb a helyzet: hosszú ártéri területen kellene végigvezetni az utat, melyet most kavics borít. A kompot szerintem a legcélszerűbb lenne majd vállalkozói alapon működtetni. Véleményem szerint az itteni vízi átkelőnek van realitása, s a helyiek is igényelnék – mondta Sulyok Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állatkínzás nyomában

Az országos közfelháborodást keltő, utóbbi hetekben történt kegyetlen állatkínzásokhoz hasonló eset… Tovább olvasom