Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hetek alatt helyén lesz az új híd

Halászi - Augusztus végén a folyón úszhat a helyére az új Mosoni-Duna-híd. A kivitelező szerint többek közt a beszállítóktól és az időjárástól függ, novemberre megindulhat-e a forgalom. A régi műtárgyat rosszvasként értékesítik.

Több tízezer, a Mosonmagyaróvári kistérségben élő ember közlekedését befolyásolja a halászi híd sorsa. Kedden a híd összes eleme kikerült a Mosoni-Duna partjára, hónapok óta folynak az összeszerelési munkálatok. A rendkívül rossz állapotú halászi hidat még márciusban zárták le: a forgalmat Máriakálnok felé terelték, hogy közel ötszázmillió forintból egy negyvenöt méter hosszú új műtárgy épüljön a folyó fölé. A szerződés szerint 2010. május végére kell elkészülnie a hídnak: idén márciusban azonban a kivitelező azt ígérte, megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az átépítéssel novemberig eljutnak-e arra a szintre, hogy megindulhasson a forgalom. Lukács Zsolt, a HH Dunahíd projektvezetője kedden a portálunknak még mindig nem tudott egyértelműen választ adni erre a kérdésre.

˝Lehet, hogy ma azt mondom, igen, holnap pedig azt, hogy nem: sok tényezőtől, például az olasz beszállító gyorsaságától vagy az időjárástól is függ az átadás időpontja˝ – magyarázta Lukács Zsolt, a HH Dunahíd projektvezetője. Hozzátette: az ideiglenes átadáshoz majdnem mindennel végezniük kellene. ˝A szigeteléssel, a festéssel, út- és kerékpárút-építéssel – nagyon kevés munka maradhatna csak későbbre.˝

Látványosság is: A parton összeállított hidat augusztus végén úsztatják majd a helyére Halászinál a Mosoni-Dunán. Fotó: Cséfalvay Attila
Látványosság is: A parton összeállított hidat augusztus végén úsztatják majd a helyére Halászinál a Mosoni-Dunán. Fotó: Cséfalvay Attila

Keddii ottjártunkkor a part Mosonmagyaróvár felőli oldalán már az új szerkezet alján dolgoztak, hegesztettek a munkások. Márciusban még azt ígérték: június 20. és 22. között úsztatják helyére az új műtárgyat. Erre azonban még nem került sor. ˝A tervek szerint augusztus végén visszük ki a partra a régi hidat, s kerül helyére az új˝ – mondta Lukács Zsolt. Abban a néhány napban a gyalogos- és kerékpáros-forgalom is megszűnik Halászinál a folyó felett.

Közben az is eldőlt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem bordó, hanem kékeszöld lesz a színe: ez ugyanis jobban ellenáll a napfény hatásainak.

Miután Máriakálnok felvetette, hogy a régi provizórium településük és Mosonmagyaróvár között korlátozottan közlekedésre alkalmas lehetne, helyszíni bejárást tartottak. A híd tervezőjét és a statikust arra kérték, vizsgálják meg, érdemes lenne-e áthelyezni azt. 

Portálunk úgy tudja: az illetékesek úgy döntöttek, állapota miatt rosszvasként értékesítik majd a régi műtárgyat.

Magyarországon az első, 52-es köracél felfüggesztéssel készülő ívhíd épül Halászin, mely kéttámaszú, alsó pályás, merevítőtartós. Kétszer 3,5 méteres forgalmi és félméteres biztonsági sáv mellett a járda és kerékpárút szélessége mindkét oldalon 2,4 méter lesz. A munkálatok során az alépítmény felhasználásával készül el az új, 45 méter hosszú híd, 150 méter közutat építenek át, s esztétikus, egyedi módon oldják meg a közvilágítást is a műtárgyon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megálmodták a környék legszebb körforgalmát

Mosonmagyaróvár - Szemet vonzó, monumentális növényekkel, igazi ritkaságokkal ültetnék be a… Tovább olvasom