Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Hét végén indul a kompszezon

Most még az utolsó simításokat végzik rajta, de a hét végén már újra indul a Bős és Dunaremete között közlekedő sétahajó. Ülőhelyeit bővítették és kerékpártárolókat is elhelyeztek rajta.
Tegnap délelőtt látogattunk ki a dunaremetei kikötőbe, hogy megtudjuk: mikor kezdődik a szezon a Lipót névre keresztelt komp számára? Mint kiderül, nem mi vagyunk az egyedüliek, akik – egy kevésbé verőfényes hétköznapon – erről érdeklődünk. Elsőként egy lengyel házaspár érkezett. Beszédbe elegyedtünk velük: hét éve járnak vissza Lipótra, és most szívesen kirándultak volna a sétahajóval. Látszólag csalódottak voltak, hogy nem kompozhatnak. Közben egy bécsi rendszámtáblájú hölgy is leparkolt, hasonló szándékkal.

– Mivel az elmúlt napokra esős, viharos időt jósoltak, mi most hétvégére tervezzük a szezonnyitót – tudjuk meg a hajót üzemeltető Tóth Péter lipóti polgármestertől. Hozzátette: „Mindennap mentünk a hajóval, melyen még az utolsó simításokat, karbantartást végzik a szakemberek. Modernizáltuk, légszivattyút építettünk be. Igény mutatkozott több ülőhelyre, így most harmincan tudnak ülve sétahajózni, továbbá nyolc kerékpártárolót is elhelyeztünk."

Az üzemeltető megerősítette: a tavalyi árak nem változtak, viszont az indulási idő igen. A dunaremetei kikötőből Bős irányába délelőtt fél 9-kor indul majd a hajó, és két óra múlva fordul vissza. Így jut bőven idő a bősi erőmű megtekintésére. Egyébként egy felnőttnek 900 forintba kerül egy út, a menettérti jegy 1500 forint. A 7–18 év közöttieknek 600 és 900 forintba kerül, 7 éves kor alatt ingyenes az utazás. Kerékpáronként 600 forintot kell fizetnünk egy útra, a menettérti ár 900 forint, motorra 900 és 1500 forint, személygépkocsira 3000 és 4500 forint. Bősről egyébként külön kerékpáros busz közlekedik.

Tapasztalt hajósként vezeti a Lipót nevű kompot Bronz Péter, aki már bejárta Európa folyami útjait.
Tapasztalt hajósként vezeti a Lipót nevű kompot Bronz Péter, aki már bejárta Európa folyami útjait.

Tóth Péter arra számít, hogy szlovák oldalról sokan érkeznek majd a – már május elsején megnyílt – lipóti termálfürdőbe, magyar oldalról pedig a bősi erőművet tekinthetjük meg. A nyári vakáció idején egyébként majd kétszer is fordul a hajó.

A kompot tapasztalt kapitány irányítja: Bronz Péter 1973 óta hajózik. Matrózként a dunaremetei kikötőben indult a pályája – ám akkoriban még itt más vizek jártak. Bejárta Európa folyami útjait, vezetett 260 méteres hajókat is.

– Aki a hajózást megkóstolja, nincs visszaút. Ez egy életforma, egy hivatás. Igaz, édesapám nem örült a választásomnak, „csavargó élet" – mondta. A fiamat is igyekeztem megfertőzni, öt évig hajózott, aztán más irányba ment az élete – árulja el Bronz Péter, aki már most minden percét a kikötőben tölti. A Lipót hajóskapitánya szerint a folyót méterről méterre kell ismernie, tisztában kell lennie vele, hogy itt gázló van, alacsonyabb a vízszint. A szakembertől tudjuk: Dunaremetétől Bősig mintegy fél óra a hajóút, visszafele viszont körülbelül másfél óra.

Megkérdeztük olvasóinkat


Ásványi László és Angyal Tomika már utazott tavaly ősszel a komppal. Most arra voltak kíváncsiak, hogy üzemel-e a hajó. A nagypapa elmondta, hogy Bősre terveznek ismerősökkel egy találkozót, és oda hajóval szeretnének elutazni. „Hajózni kell" – idézte Ásványi László az ismert latin mondást, megjegyezve, hogy ez egy kellemes kikapcsolódás is egyben. Az első osztályos kisfiú is alig várja, hogy újból sétahajózhasson.

A püski Szentes Róbert még nem ült a kompon,  de mint elmondta, szívesen kipróbálná. Már csak azért is, mert utoljára kiskorában hajózott a Velencei-tavon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvannégy nedű a versenyen

A mosonszentmiklósi hegyközségi borversenyen évről évre több termelő méretteti meg borait a zsűri… Tovább olvasom