Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Gyomtenger a temető végében

Mosonmagyaróvár - A város arra buzdítja a lakókat, védekezzenek a parlagfű és más gyomok ellen. Az Alsóötház utca lelkiismeretes lakói ezt teszik, méghozzá szünet nélkül, mivel a mosoni temető mögötti kertekbe folyton bekúszik a gaz.
A mosoni Alsóötház utcában tizenhat telek határos a temetővel, amelynek végében embermagasságban burjánzanak, virágoznak a különféle gyomok. Az ott lakók gondja vagy egy évtizede kezdődött. Horváth Iván összefogásával 1993-ban fordultak először a városhoz, a mosoni temető és ingatlanjaik közötti 5700 négyzetméteres terület köztemetővé alakítása ügyében. Mivel a szabályok szerint a hantoláshoz meg kell emelni a talaj szintjét, félő volt, hogy az esővíz a kertekbe folyik majd. A lakók egy ötvenméteres sávot javasoltak meghagyni a két terület között, továbbá vízelvezető csatorna kiépítését kérték.

A város válaszlevelében a lehetséges megoldásokat vázolva szó esett vízelvezetésről, kerítés felhúzásáról és arról, hogy ötvenméteres védőtávolságot hagynak az ingatlanok és a temető között.

Eztán a lakók szóban (de csakis szóban) megegyeztek a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) akkori igazgatójával és az akkori polgármesterrel, hogy a területből 30 méteres védősávot elkeríthetnek maguknak, a fennmaradó 20 métert pedig feltöltik, meséli Horváth Iván.

Embermagasságúra nőtt a gaz a mosoni temető végében.
Embermagasságúra nőtt a gaz a mosoni temető végében.

A békés időszaknak egy 2004 végi levél vetett véget, melyben tájékoztatták a lakókat, hogy a védőtávolság megszűnt. A felkínált megvásárlási lehetőséggel a borsosnak tartott ár miatt az utcabeliek nem éltek. 2006-ban a VÜF felszólította őket: elkerülhetetlenné vált a temető bővítése, ezért egy héten belül állítsák vissza eredeti állapotába a kertek végi területet. Így kivágták gyümölcsfáikat, elbontották kerítéseiket. Az év végén egy, a mosoni temető bővítésével kapcsolatos lakossági tájékoztatón ígéretet kaptak kőfal felhúzására a telkek végében, de az azóta eltelt másfél évben semmi nem változott. A sírkert végi 30 méteres, korábban védősávnak fenntartott területet most hatalmas gaztenger borítja, ami kőfalra csak annyiban emlékeztet, hogy nem lehet átlátni rajta.

Megkeresésünkre Kosár Tibor, a VÜF új ügyvezető igazgatója elmondta, a város idei költségvetésében elkülönített összeg szerepel a mosoni temető rendbetételére. A napokban az önkormányzat képviselőjével és a kivitelezővel bejárást tartottak a területen, hogy megvitassák a tereprendezés ütemezését. Többek között a kőfal és az annak tövében kialakítandó vízelvezető rendszer kérdését, melyeket még az idén elkészítenek. Ha pedig marad a keretből, vagy megkezdik a parkosítást a kerítés és a temető közötti 10 méteres sávban, vagy a sírkert bővítésére szánt területet fogják bekeríteni.

Közterületi és önkormányzati ingatlant érintő gyomirtással kapcsolatos bejelentéseket tehetnek a helyiek a www.vuf.hu internetes oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedélyt kértek Euro Vegasra

Bezenye - A mosonmagyaróvári építésügyi irodába megérkezett Euro Vegas építésiengedély-kérelme. A… Tovább olvasom