Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Gazdászok: még kevesebb pénz

A tavalyinál is alacsonyabb támogatás kényszerű lépésekre készteti az egyetem vezetőit.
A várhatóan még a tavalyinál is lényegesen alacsonyabb költségvetési támogatás kényszerű lépésekre készteti a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának vezetőit. A takarékoskodást egyrészt a korszerűsítéssel, másrészt pedig a karcsúsítással látják megoldottnak.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem gazdasági bizottsága – a karok dékánjai és főigazgatói részvételével – a napokban tartott tanácskozásán vitatta meg az idei költségvetési támogatás karok közti elosztását. Dr. Ördög Vince, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar dékánja szerint bár az állami támogatás előzetes szétosztása korrekt volt, a mosonmagyaróvári intézmény a tavalyinál is jóval kevesebb pénzből gazdálkodhat. A kar vezetése kénytelen alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez, ezért a kiadások csökkentése, illetve a saját bevételek növelése végett kényszerű intézkedéseket hoz.

Idén még százmillióval kevesebb

– A gazdasági bizottság ülésén javasoltuk – és többen támogatták is elképzelésünket –, hogy a vonatkozó kormányrendelet legyen az alapja az állami támogatás szétosztásának. Ez oktatási, tudományos és fenntartási normatívát állapít meg egyrészt a hallgatói, illetve dolgozói létszám, másrészt pedig az oktatók minősítése alapján. E tekintetben karunk nagyon jól áll, hiszen a 103 oktatóból hetvenöt rendelkezik tudományos fokozattal.

– Az előzetes szétosztás valóban a kormányrendelet alapján és korrektül történt, ám a kar támogatása a központi elvonás leszámítása után idén várhatóan alig 780 millió forint lehet. Ez az előző évi egyébként is meglehetősen gyenge költségvetéshez viszonyítva további 100 millióval kevesebb. Az alacsony költségvetési támogatás oka a normatívák rendkívüli csökkenése. Korábban közel egymillió forintot kaptunk egy hallgató után. Ez most a különböző járulékokkal együtt is annak csupán a fele. Az agrár-felsőoktatásra országosan jellemző, hogy ameddig a főiskolák nyertesei az új normatívarendszernek, addig az egyetemi karok jelentős veszteségekkel számolnak. Mindemellett a költségvetési támogatás az egyetemek kapujáig terjed, így további belső egyeztetés lesz még a végső szétosztás előtt. Reményeink szerint ezt követően a kar közel annyi támogatáshoz juthat, mint az előző évben.

A város csak évi egymilliót ad

– Az alacsony központi támogatást a bevételek növelésével, illetve a kiadások csökkentésével próbáljuk ellensúlyozni. A bevételgyarapítás egyik formája lehet, ha a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nagyobb mértékben támogatja az agrár-felsőoktatást. A régiónak és a városnak is fel kellene ismernie, hogy szüksége van ilyen intézményre. A tanévnyitónkon az alpolgármester szólt arról, hogy ha a város 20 millióval támogat egy labdarúgócsapatot, akkor lehet, hogy az egyetemnek is többet kellene adnia. Az önkormányzat támogatása egyébként a kiemelkedő években sem éri el az egymillió forintot.

– A másik lehetőség a saját bevételek növelése. Ezt amennyire lehetett, eddig is próbáltuk növelni a pályázatokból. Korábban a saját bevétellel a kutatók maguk gazdálkodhattak. Most azonban át kell ezt gondolnunk. Azt kell mondanunk, ha valaki továbbra is ugyanennyi kollégával akar dolgozni, akkor a pályázati pénzeiből áldoznia kell erre is. Növelnünk kell továbbá a hallgatói létszámot, hiszen ez normatívanövekedést jelent. Oktatóink folyamatosan látogatják a középiskolákat és nagyon pozitívak a visszajelzések. Bizakodva nézünk a beiskolázások elé, hiszen a tervezett fejlesztési beruházások megvalósulásával kiváló lehetőségek nyílnak a hallgatók előtt.

A Phare-épületért a Fekete Sast

– Az értékesítésre kijelölt ingatlanok felhívása hamarosan megjelenik. A soproni karokkal sikerült megegyeznünk, hogy a Phare- épület befejezéséhez szükséges pénz fedezeteként a Fekete Sast kínáljuk fel részükre. A tervezett karcsúsításból kifolyólag egyelőre nem merült fel új ingatlan eladása. Miután az új felsőoktatási törvény lehetővé teszi az egyetemeknek gazdasági társaságok létrehozását, felmerült, hogy nem eladni kellene bizonyos területeket, hanem azt olyan tevékenységre felhasználni, ami jelentős pénzt hozhat a karnak.

Létszámcsökkentéssel mínusz negyvenmillió

– A költségcsökkentést elsősorban a kollégium mögötti területen egy-másfél milliárdos költséggel tervezett új oktatási épületben látjuk, ami három oktatási intézetnek ad majd helyet. Az új épület üzemeltetési és fenntartási költségei lényegesen kisebbek, s szakmailag is előnyös lesz a kollégák részére. Nem tekinthetünk el attól sem, hogy tovább karcsúsítsunk. Át kell gondolnunk, hogy hány emberrel fogunk majd dolgozni. Ebben a lehetőségeink bizonyos mértékig központilag is előírtak, hiszen a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény értelmében például az egyetemi tanárok egy részétől meg kell válnunk, akiktől egyébként még nem akartunk. Ez a létszámcsökkentés közel 40 milliós megtakarítást jelent majd.

Gazdasági szempontok, szakmai előnyök

– Megállapodás született már arról – és várhatóan a februári kari tanácsülésen döntünk is róla –, hogy a jelenlegi 33 tanszék összevonásával kilenc oktatási intézetet hozunk létre. A karon olyan szerkezetet próbálunk kialakítani, ami hosszú időn keresztül megmaradhat ebben a formájában. Az új törvény szerint ugyanis az oktatók létszámának legfeljebb húsz százaléka lehet vezető beosztású. A tanszékek összevonásának a gazdasági szempontok mellett számos szakmai előnye is van.
– Tisztán látjuk, hogy ezek a szűkös lehetőségek hosszú távon sem fognak pozitív irányban megváltozni. Megpróbálunk a lehetőségeket kihasználva olyan szerkezetet, működést kialakítani, ami ehhez igazodik. Egy egyetemi kar sorsát 1818 óta mindig az határozza meg, hogy tud-e alkalmazkodni a változó gazdasági, társadalmi, politikai körülményekhez – mondta dr. Ördög Vince.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a hatósági engedély

Hosszú huzavona után a turisztikai államtitkárság hivatalába beküldött hatástanulmányt tavaly év végén megfelelőnek találták a bírálók. A máriafürdői szabadidőpark állami támogatása ügyében februárban születhet kormánydöntés. Az építési munkálatokat azonban még nem lehet elkezdeni, ugyanis a hatósági engedélyek lejártak. Tovább olvasom