Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gazdászok az alma materért

A mosonmagyaróvári alma mater 185 éve alatt több tízezer szakember szerzett itt diplomát. Legtöbbjük kapcsolata azonban csupán alkalomszerű. Ezért döntött úgy a kar, hogy kezdeményezi az Óvári Gazdászok Szövetsége megalakítását.

Közel háromszáz taggal alakult meg a Óvári Gazdászok Szövetsége tegnap Mosonmagyaróváron a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán.
A szövetség célja, hogy az internet adta lehetőségeket kihasználva folyamatos és interaktív kapcsolatot hozzon létre az Óváron végzettek és az egyetemi kar között.

Szövetségben: Az „óvári gazdász" mára fogalommá vált.

Egy, kizárólag erre a célra kialakított internetes honlap tájékoztatja majd a gazdászszövetség tagjait a kar aktualitásairól. A klub célja továbbá, hogy fórumot biztosítson a gazdászok kapcsolattartására, egymás és a kar segítésére. A szövetség alapszabály-tervezete a Bécsi Agrártudományi Egyetem hasonló dokumentumára épül. A szervezet tegnapi alakuló ülésére a várba közel háromszáz egykori hallgató érkezett.
Dr. Marton István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője köszöntőjében hangsúlyozta: az „óvári gazdász" mára fogalommá vált a szakmában. Az óvári egyetem pedig az egyik legjelentősebb intézménye az agrár-felsőoktatásnak. A főosztályvezető kijelentette, a minisztérium támogatni fogja a szövetség működését.

Hasznot hozni egymásnak

Dr. Ördög Vince dékán szerint igen sokat várnak a szövetség működésétől. Céljuk, hogy a lehető legkisebb időráfordítással a legnagyobb hasznot hozzák egymásnak, illetve az egyetemnek a gazdászok.
Az összegyűlt több száz egykori diák közt jelen volt néhány „gazdászgeneráció" is. A mosonmagyaróvári Réti család két taggal – apa és fia – képviseltette magát. Dr. Réti József 1957-ben végzett itt, s a diploma megszerzése után sem szűnt meg kapcsolata az alma materral, hiszen a munkahelye a Lajta–Hanság – mint tangazdaság – révén folyamatosan részt vett az egyetem életében. Itt lett címzetes docens is. Réti Attila családi indíttatásból szintén az óvári akadémiát választotta, s 1987-ben szerzett diplomát. Már több mint egy évtizede egy élelmiszer-ipari kft. tulajdonosa és vezetője. Rétiék szerint fontos, hogy végre megalakuljon egy olyan szövetség, ami összefogja az itt végzetteket és ezt a gazdászok s a kar is jól tudja majd kamatoztatni.
Kovács Attila 1978-ban lépett az óvári gazdászok táborába. Ma szövetkezeti elnök. A már meglévő Szakember Klub vezetőségi tagjaként támogat minden olyan kezdeményezést, ami javíthat az agrárium helyzetén. Kovács Attila szerint ebben az új típusú szövetségben rendkívüli lehetőségek rejlenek.

Elnökség

Az Óvári Gazdászok Szövetsége dr. Nagy Frigyes címzetes egyetemi tanárt választotta elnökévé. Az elnökség tagjai: Stipkovits Pál, dr. Unger András, Nyerges Csaba és dr. Tenk Antal, titkár Kalmárné Hollós Erika. Az ellenőrző bizottság elnöke dr. Salamon Lajos, tagjai dr. Reke Barnabás és dr. Sánta Tamás.
Az alakuló ülésen Stipkovits Pál polgármester bejelentette: a város félmillió forinttal támogatja az akadémia alapítója, Albert Kázmér herceg szobrának felállítását. A felajánláshoz csatlakozott Réti Attila is, szintén ekkora összeggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem készült el időben a terv

Közművesített telket vásárolt a Fördős család tavaly Ásványrárón. Meglepetés akkor érte őket, amikor… Tovább olvasom