Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Feljelentik a korábbi városvezetőt és a jegyzőt Mosonmagyaróváron

A számviteli rend megsértése és hanyag kezelés bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt tesz feljelentést Mosonmagyaróvár polgármestere a város korábbi vezetője és jegyzője, Szabó Miklós és dr. Orbán Géza ellen a Futurával kapcsolatos sikerdíj miatt.

Erről csütörtökön határozott az önkormányzat képviselő-testülete. A vizsgálóbizottság áprilisban állt fel a Futurával kapcsolatos negyvenmilliós sikerdíj kifizetése miatt. Nem sokkal korábban érkezett meg ugyanis a városházára az erről szóló számla.

Előzménye, hogy még 2007-ben az akkori polgármester, Szabó Miklós és a jegyző, dr. Orbán Géza megbízási szerződést kötött az Inventio Consulting Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, többek között a Futurával kapcsolatos pályázat készítéséről.

Eszerint a céget sikerdíj illette meg a megítélt támogatás arányában, azaz 1,2 milliárd forint 2,5 százaléka és ennek áfája. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint azonban a polgármesternek nem volt felhatalmazása ilyen mértékű kötelezettségvállalásra, a képviselő-testület pedig nem hatalmazta fel erre az akkori városvezetőt és az illetékes szakbizottság sem tárgyalta az ügyet.

Az öttagú eseti bizottság külső jogi és közbeszerzési szakértő állásfoglalását is bekérve mostanra készítette el jelentését, amivel tegnapi ülésén foglalkozott a képviselő-testület.

A bizottság összegyűjtötte a Futura pályázathoz kapcsolódó valamennyi szerződést, amit az Inventio Consulting Kft., valamint a vele kapcsolatban álló vállalkozások kötöttek az önkormányzattal. Összesen hét ilyen dokumentumot találtak, de a bizottság látókörébe kerültek más, már megvalósult, vagy jelenleg is futó projektekhez köthető szerződések is.

A bizottság szerint valamennyi szerződés többéves kihatású kötelezettségvállalásnak minősül. A felkért jogi szakértő megerősítette, hogy az államháztartási törvény szerint a polgármester az esetlegesen többéves kötelezettségvállalással járó ügyleteket a költségvetési rendelet tervezésekor köteles a testület elé vinni.

A szakértő megállapította továbbá, hogy ez a kötelezettségvállalás sem az adott évek költség-előirányzatában, sem pedig a polgármester átadás-átvételi listáján nem szerepelt.

A bizottság szerint megállapítható a kötelezettségvállalási szabályok tudatos megsértése Szabó Miklós részéről, ugyanis a meghallgatása során úgy nyilatkozott, hogy ezen szabályokkal tisztában van. Megállapították továbbá, hogy a szerződések többsége jegyzői ellenjegyzést nem tartalmaz.

Az akkori jegyző azokat nevének és tisztségének megjelölése nélkül szabálytalanul írta alá.

A bizottság szerint két szerződésnél egyértelműen megállapítható a közbeszerzési szabályok tudatos megsértése is. A szakértő is kijelentette, hogy ezen szerződéseket jogellenes módon, közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kötötték meg. S számos más szabálytalanságot is feltárt a vizsgálat.

A csütörtöki tanácskozáson Szabó Miklós (MPKE) visszautasította a vádakat, azt mondta: tiszta a lelkiismerete és semmiféle bevétele nem származott a szerződésekből. Büszke arra, hogy többmilliárdos forrást sikerült szerezni a városnak és egy pályázat kiadásokkal is jár.

Szerinte egyértelmű a politikai színezete a vizsgálódásnak. Árvay István alpolgármester szerint Szabó Miklós minden lehetséges szabályt megszegett a szerződések megkötésekor. A további kötelezésekkel együtt több mint százmilliós kifizetés elé néz a város.

Nehéz helyzet elé állította ezzel a mostani városvezetést, hiszen nem tervezték a költségvetésbe. Amennyiben legalább az átadáskor jelezte volna ezt a kötelezettségvállalást, úgy lett volna két évük tartalékolni.

Pető Péter (Fidesz) visszautasította, hogy politikai alapon ment volna a vizsgálat, hiszen a bizottságban ellenzéki képviselők is részt vettek. Kovács Tamás (MSZP) – a bizottság tagja – kiemelte: precíz és alapos munkát végzett a bizottság.

Nagy István polgármester azt kérdezte Szabó Miklóstól: miért zárta ki a testületet a szerződéskötésből és járt el szabálytalanul?

Szabó Miklós arra hivatkozott, hogy sikerdíjas szerződésekben nem szerepel összeg, hiszen nem tudni előre, mennyit nyernek el.

A testület végül a bizottság javaslatára felhatalmazta a polgármestert, hogy a személyes felelősség megállapítása érdekében tegyen büntetőfeljelentést Szabó Miklós és dr. Orbán Géza ellen a számviteli rend megsértése, hanyag kezelés bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Határoztak továbbá arról is, hogy a várost terhelő fizetési kötelezettség mértékének csökkentése érdekében a polgármester tárgyal az érintett céggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusban egy szúnyogirtás lehet

Várhatóan 3,5 millió forintos állami támogatást kap idén a harminc szigetközi település a szúnyogok… Tovább olvasom