Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Mosonmagyaróvár hírei, mosonmagyaróvári hírek > Felavatták a Futura természettudományos élményközpontot Mosonmagyaróváron

Felavatták a Futura természettudományos élményközpontot Mosonmagyaróváron

Mindig azok értek el sikereket, akik válság idején is fektettek a tudásba, a kultúrába - hangoztatta az eseményen Nagy István, a város polgármestere.

mti - 2012.08.17. 17:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Felavatták pénteken Mosonmagyaróváron a Futura interaktív természettudományos élményközpontot; a másfél milliárd forintos beruházással épült létesítmény a négy őselem köré font tematika mentén oktatja szórakoztatva a közönséget.

Mindig azok értek el sikereket, akik válság idején is fektettek a tudásba, a kultúrába - hangoztatta az eseményen Nagy István, a város polgármestere, kiemelve: egy helyi civil szervezet felvetése nyomán kezdődött el négy esztendeje a gondolkodás, hogyan hasznosíthatnák közösségi célra a 18. századi, a kilencvenes évekig eredeti funkciójában magtárként szolgáló épületet. Ekkor jött az ötlet, hogy rendezzenek be benne tudományos élményközpontot.

A koncepció kimunkálása és megvalósítása során mindvégig kitartott a helyiek lelkesedése és együttműködés iránti elkötelezettsége, támogatása, ami a további sikereknek is záloga - emelte ki a városvezető.

Bella Sándor, a 84 százalékban uniós pályázati forrásból megvalósult vállalkozás projektmenedzsmentjének tagja az eseményen kiemelte: a munka során az egyik cél az volt, hogy úgy teremtsék meg a félszáz attrakciónak és kétszer ennyi játékelemnek a helyet, hogy közben a lehető legtöbbet őriznek meg a favázas épület szerkezetéből.

Az Átélni, kutatni, játszani mottó jegyében megvalósult Futura 3600 négyzetméteres területének bő felét foglalja el a kiállítási tér, amelyben a folyót kivetítőn keresztül bemutató Duna-kutató batiszkáf, négyrészes akvaterrárium-rendszer, napteleszkóp, repülőgép-szimulátor éppúgy helyet kapott, mint egy sok ezer tagot számláló dél-amerikai levélrágóhangya-kolónia, amely a természet egyik körforgását hivatott testközelbe hozni a látogatók számára.

Az űrkutatás világába a negyven négyzetméteres Mini Space World ad betekintést. Az épület emeletenként más-más őselemet mutat be, így a földszint valójában "víz-szint", amely felett a földet bemutató emelet kapott helyet. Itt olyan természeti jelenségekkel is játszhatnak az érdeklődők, mint a gravitáció - ezt például egy négyezer szögből álló fakírággyal tehetik próbára.

A levegő szintjén kaptak helyet a különféle hangkísérletek éppúgy, mint a vándorló homokdombok, legfelül, a tűz szintjén pedig - nem utolsósorban az épület gyúlékony volta miatt - leginkább az űrkutatás kulisszatitkaiban mélyedhetnek el az érdeklődők.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 17 hozzászólás
Moderálásra küldöm 17. Japo 2012.08.24. 18:10

15. nagyon tájékozott vagy,nem véletlen. Egyébként nem védem sem Szabó Miklóst,sem pedig Orbán Gézát,de a helyzet az,hogy a testület Szabó Miklós idején is pontosan,majdnem pontosan az volt mint most. Ők hogyan végzik a munkájukat,ha senki nem tudott semmit ezidáig. Aztán aki a törvényességet képviseli a hivatalban a jegyző. Orbán után hogyan vette át a hivatal dolgait? Neki rögtön kellett volna jelezni,hogy ilyet talált,ha nem tudott a testület róla amit kétlek. A Sólyom meg most kivételesen nem madár,más lett az. Viszont a helyzet most sem jobb sajnos,a mostani főtanácsos,tanácsadó szerinted mit csinál? Na és a mutyi, Movinnov közterület,VÜF, és kik nyírják nyíratják a magyar utcán a füvet nyugdíjasokkal? A Movinnov egyik munkatársa kft-je. Miért nem a VÜF nyírja?
A 3x 500-ról pedig csak annyit,hogy kb így lett leosztva a lecsó. Szerintetek a Futurára ráköltöttek másfél milliárdot? Ne röhögtessetek már! 500 központi fidesz,500 szijpetyka,a többi idejött és az sem lett ráköltve,cáfold… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 16. abszurdisztán 2012.08.24. 11:24

Szerintem ebben az esetben nem a rokonsági fok számít, hanem a közpénzek felhatalmazás nélküli mutyizása, lenyúlása......haveroknak, rokonyoknak, barátoknak, párttársaknak.....Biztosan emlékszik még arra az időre, amikor a SZM-NI-ÁI trojka le"mutyiográdozta" a szoci-szdsz városvezetést.....
Hát ők mennyivel különbek ? A Simicska féle 1,5 milliárd forintról már nem is beszélve (Nagytérségi Hulladék Projekt). A város közintézményeiben meg nem folyik le a szmötyi a lefolyókban, nincs fénymásoló papír, nincs kréta, mindent a szülők visznek magukkal......

Moderálásra küldöm 15. kocsoggorog 2012.08.24. 10:42

Húú egyesek milyen nagyon tájékozottak. Leírod tényként hogy a húga, aztán ha kiderül hogy mégsem, akkor unokahúga. De ha esetleg az sem akkor ugyan az a neve, tehát biztos mutyi...lényeg, lehet szidni a fideszt. Szerinted Nagy István feljelentené az elődjét, ha bármiről tudott volna? Azért ugye azt nem gondolod, hogy a saját fejét a hurokba teszi valaki... Mit nyert Simicska? A Futura közelében sem járt... Japo mi az a 3x500 milla?
Ha az óváriaknak fizetniük kell, akkor azt annak kell megköszönni, aki a szerződést aláírta: Szabó Miklós, jegyzője volt: Orbán Géza, akkori projektvezető volt: Sólyom Tibor

Moderálásra küldöm 14. abszurdisztán 2012.08.24. 09:41

Utána jártama a rokonsági foknak : unokahúga.... szóval közel áll Szijjártó elvtárshoz... így is családon belül vagyunk .... egyébként ki támogatta annak idején Szabó Miklóst ? Nem a Fidesz véletlenül ? Nem hiszem el, hogy a mostani vezetés nem tudott a szerződésekről... mese, mese , mátka ..... Óváriak, fizessetek !!! Itt a városban is komoly projektet nyert Simicska ..... Mit mondjak még ???

Moderálásra küldöm 13. Japo 2012.08.24. 07:24

Hogy ki kinek a húga nem tudom,de az tény így ez nem fog működni sokáig. Inkább a 3x500 milla sorsáról kellene elszámolni és arról,hogy hozzá nem értők sokasága hogyan kerülhet ilyen helyre szép fizetésért. oda tesznek egy hölgyet aki majdnem sikeresen tönkretette az egyik Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt. A pont az í-re pedig az,hogy most már a férjét is odavitte, akit korábban azonnali hatállyal felmentettek vezetői állásából a MÁV-tól.Lassan kezd ez is családi vállalkozássá átalakulni közpénzen. Gratulálok a városvezetésnek,remélem nem kell ez miatt a későbbiekben több garázsadót,ingatlanadót,parkolási díjat fizetnünk,hogy el tudják tartani őket.

Moderálásra küldöm 12. abszurdisztán 2012.08.23. 19:36

Ha nem a húga, akkor is ki kell fizetni ! Botrányos dolgok fűződnek a Futurához, szép az ünnep, de jönnek a hétköznapok.... meglátjuk.

Moderálásra küldöm 11. kocsoggorog 2012.08.23. 13:22

Kedves Abszurdisztán!
Nem a húga...
Talán előbb tájékozódj!
Felvilágosítalak hogy az első pályázatot még az MSZP-s polgármesternél Stipkovits Pál nyerték.

Moderálásra küldöm 10. abszurdisztán 2012.08.23. 10:43

Mi lesz a futurás sikerdíjjal ? Ki és miből fogja kifizetni Szijjártó húgának ?

Moderálásra küldöm 9. kissj_53 2012.08.22. 14:35

@pamutzokni: tessék odafigyelni a terjengő információkra, ugyan is következő a helyzet: fél óra 6000Ft, max. 5 fő számára.

Moderálásra küldöm 8. pamutzokni 2012.08.18. 20:43

Most hallottam, hogy van röpcsi szimulátor is. 14 rugó fél óra.


17 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...