Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Felavatták a Futura természettudományos élményközpontot Mosonmagyaróváron

Mindig azok értek el sikereket, akik válság idején is fektettek a tudásba, a kultúrába - hangoztatta az eseményen Nagy István, a város polgármestere.
Felavatták pénteken Mosonmagyaróváron a Futura interaktív természettudományos élményközpontot; a másfél milliárd forintos beruházással épült létesítmény a négy őselem köré font tematika mentén oktatja szórakoztatva a közönséget.

Mindig azok értek el sikereket, akik válság idején is fektettek a tudásba, a kultúrába - hangoztatta az eseményen Nagy István, a város polgármestere, kiemelve: egy helyi civil szervezet felvetése nyomán kezdődött el négy esztendeje a gondolkodás, hogyan hasznosíthatnák közösségi célra a 18. századi, a kilencvenes évekig eredeti funkciójában magtárként szolgáló épületet. Ekkor jött az ötlet, hogy rendezzenek be benne tudományos élményközpontot.

A koncepció kimunkálása és megvalósítása során mindvégig kitartott a helyiek lelkesedése és együttműködés iránti elkötelezettsége, támogatása, ami a további sikereknek is záloga - emelte ki a városvezető.

Bella Sándor, a 84 százalékban uniós pályázati forrásból megvalósult vállalkozás projektmenedzsmentjének tagja az eseményen kiemelte: a munka során az egyik cél az volt, hogy úgy teremtsék meg a félszáz attrakciónak és kétszer ennyi játékelemnek a helyet, hogy közben a lehető legtöbbet őriznek meg a favázas épület szerkezetéből.

Az Átélni, kutatni, játszani mottó jegyében megvalósult Futura 3600 négyzetméteres területének bő felét foglalja el a kiállítási tér, amelyben a folyót kivetítőn keresztül bemutató Duna-kutató batiszkáf, négyrészes akvaterrárium-rendszer, napteleszkóp, repülőgép-szimulátor éppúgy helyet kapott, mint egy sok ezer tagot számláló dél-amerikai levélrágóhangya-kolónia, amely a természet egyik körforgását hivatott testközelbe hozni a látogatók számára.

Az űrkutatás világába a negyven négyzetméteres Mini Space World ad betekintést. Az épület emeletenként más-más őselemet mutat be, így a földszint valójában "víz-szint", amely felett a földet bemutató emelet kapott helyet. Itt olyan természeti jelenségekkel is játszhatnak az érdeklődők, mint a gravitáció - ezt például egy négyezer szögből álló fakírággyal tehetik próbára.

A levegő szintjén kaptak helyet a különféle hangkísérletek éppúgy, mint a vándorló homokdombok, legfelül, a tűz szintjén pedig - nem utolsósorban az épület gyúlékony volta miatt - leginkább az űrkutatás kulisszatitkaiban mélyedhetnek el az érdeklődők.

Olvasóink írták

 • 17. Japo 2012. augusztus 24. 18:10
  „15. nagyon tájékozott vagy,nem véletlen. Egyébként nem védem sem Szabó Miklóst,sem pedig Orbán Gézát,de a helyzet az,hogy a testület Szabó Miklós idején is pontosan,majdnem pontosan az volt mint most. Ők hogyan végzik a munkájukat,ha senki nem tudott semmit ezidáig. Aztán aki a törvényességet képviseli a hivatalban a jegyző. Orbán után hogyan vette át a hivatal dolgait? Neki rögtön kellett volna jelezni,hogy ilyet talált,ha nem tudott a testület róla amit kétlek. A Sólyom meg most kivételesen nem madár,más lett az. Viszont a helyzet most sem jobb sajnos,a mostani főtanácsos,tanácsadó szerinted mit csinál? Na és a mutyi, Movinnov közterület,VÜF, és kik nyírják nyíratják a magyar utcán a füvet nyugdíjasokkal? A Movinnov egyik munkatársa kft-je. Miért nem a VÜF nyírja?
  A 3x 500-ról pedig csak annyit,hogy kb így lett leosztva a lecsó. Szerintetek a Futurára ráköltöttek másfél milliárdot? Ne röhögtessetek már! 500 központi fidesz,500 szijpetyka,a többi idejött és az sem lett ráköltve,cáfold meg ha tudod!”
 • 16. abszurdisztán 2012. augusztus 24. 11:24
  „Szerintem ebben az esetben nem a rokonsági fok számít, hanem a közpénzek felhatalmazás nélküli mutyizása, lenyúlása......haveroknak, rokonyoknak, barátoknak, párttársaknak.....Biztosan emlékszik még arra az időre, amikor a SZM-NI-ÁI trojka le"mutyiográdozta" a szoci-szdsz városvezetést.....
  Hát ők mennyivel különbek ? A Simicska féle 1,5 milliárd forintról már nem is beszélve (Nagytérségi Hulladék Projekt). A város közintézményeiben meg nem folyik le a szmötyi a lefolyókban, nincs fénymásoló papír, nincs kréta, mindent a szülők visznek magukkal......”
 • 15. kocsoggorog 2012. augusztus 24. 10:42
  „Húú egyesek milyen nagyon tájékozottak. Leírod tényként hogy a húga, aztán ha kiderül hogy mégsem, akkor unokahúga. De ha esetleg az sem akkor ugyan az a neve, tehát biztos mutyi...lényeg, lehet szidni a fideszt. Szerinted Nagy István feljelentené az elődjét, ha bármiről tudott volna? Azért ugye azt nem gondolod, hogy a saját fejét a hurokba teszi valaki... Mit nyert Simicska? A Futura közelében sem járt... Japo mi az a 3x500 milla?
  Ha az óváriaknak fizetniük kell, akkor azt annak kell megköszönni, aki a szerződést aláírta: Szabó Miklós, jegyzője volt: Orbán Géza, akkori projektvezető volt: Sólyom Tibor”
 • 14. abszurdisztán 2012. augusztus 24. 09:41
  „Utána jártama a rokonsági foknak : unokahúga.... szóval közel áll Szijjártó elvtárshoz... így is családon belül vagyunk .... egyébként ki támogatta annak idején Szabó Miklóst ? Nem a Fidesz véletlenül ? Nem hiszem el, hogy a mostani vezetés nem tudott a szerződésekről... mese, mese , mátka ..... Óváriak, fizessetek !!! Itt a városban is komoly projektet nyert Simicska ..... Mit mondjak még ???”
 • 13. Japo 2012. augusztus 24. 07:24
  „Hogy ki kinek a húga nem tudom,de az tény így ez nem fog működni sokáig. Inkább a 3x500 milla sorsáról kellene elszámolni és arról,hogy hozzá nem értők sokasága hogyan kerülhet ilyen helyre szép fizetésért. oda tesznek egy hölgyet aki majdnem sikeresen tönkretette az egyik Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt. A pont az í-re pedig az,hogy most már a férjét is odavitte, akit korábban azonnali hatállyal felmentettek vezetői állásából a MÁV-tól.Lassan kezd ez is családi vállalkozássá átalakulni közpénzen. Gratulálok a városvezetésnek,remélem nem kell ez miatt a későbbiekben több garázsadót,ingatlanadót,parkolási díjat fizetnünk,hogy el tudják tartani őket.”
 • 12. abszurdisztán 2012. augusztus 23. 19:36
  „Ha nem a húga, akkor is ki kell fizetni ! Botrányos dolgok fűződnek a Futurához, szép az ünnep, de jönnek a hétköznapok.... meglátjuk.”
 • 11. kocsoggorog 2012. augusztus 23. 13:22
  „Kedves Abszurdisztán!
  Nem a húga...
  Talán előbb tájékozódj!
  Felvilágosítalak hogy az első pályázatot még az MSZP-s polgármesternél Stipkovits Pál nyerték.”
 • 10. abszurdisztán 2012. augusztus 23. 10:43
  „Mi lesz a futurás sikerdíjjal ? Ki és miből fogja kifizetni Szijjártó húgának ?”
 • 9. kissj_53 2012. augusztus 22. 14:35
  „@pamutzokni: tessék odafigyelni a terjengő információkra, ugyan is következő a helyzet: fél óra 6000Ft, max. 5 fő számára.”
 • 8. pamutzokni 2012. augusztus 18. 20:43
  „Most hallottam, hogy van röpcsi szimulátor is. 14 rugó fél óra.”
 • 7. abszurdisztán 2012. augusztus 18. 17:22
  „Az első évet kihúzzák a környékbeli iskolások kötelező kivezénylésével és persze azért a környékbeli gyermekes családok is biztosan megnézik.Egyszer, nem többször.Na de utána ?”
 • 6. pancser 2012. augusztus 18. 10:41
  „Elhangzott, hogy Futura egyben a város jövője is. Lehet hogy arra gondolt a szónok, hogyan fogják a több száz millás üzemeltetést kigazdálkodni a város költségvetéséből? A város jövője sokkal inkább a két ipari park, onnan szépen csordogálnak a 100 milliók, egy része majd ide csordogál. Már tudjuk ki volt az ötletadó név szerint, adjuk oda neki az egészet 1 Ft-ért, mutassa meg hogyan kell!”
 • 5. horpal 2012. augusztus 18. 10:23
  „@acsali
  Normál hétköznap lehet kevesen vannak a Mobilisben, de amíg egy esemény alkalmával ennyi embert meg tud mozgatni. Nem hiszem, hogy ne lenne rá szükség. A pénz pedig arra kell, hogy valamiből fenn tartsák.
  http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/462015_358277504248760_1518369824_o.jpg

  A kép forrása: http://www.facebook.com/mobilis.gyor”
 • 4. feketebodza 2012. augusztus 17. 21:35
  „Rég elköltöztem a városból, de ezért vissza fogok menni rendszeresen!!! Örülök, hogy nem kell Budapestre utaznom a gyerekekkel. Remélem valahogy sikerül fenntartani, ha eddig pályáztak rá, majd ezután is pályáznak, bánom is én, hogy milyen színű a városvezetés...
  Óriási szükség van ilyen jellegű "élményközpontokra" bár nem szívesen használom ezt a szót... Az iskolások jelentős hányada teljesen süket a fizikához, lassan nem lesznek fizikatanárok (ld. évente végzettek száma), talán, ha kicsi koruktól kezdve látnak ilyeneket, akkor változik ez pozitív irányba. Azt nem kezdem el bizonygatni, hogy ez fontos és miért fontos.”
 • 3. Ambar 2012. augusztus 17. 19:53
  „Én úgy gondolom valóban nagy dolog városunkban egy ilyen élményközpont.Újjá varázsolt építmény és a benne lévő interaktív kiállítást biztos hogy érdemes megnézni.Ha mai árviszonyokat nézzük beleillik az egyéb szórakoztató árakba.Ma még minden felújított ,így az ott foglalkoztatottak bére és maga a működtetés költsége biztos komoly teher.Tudom sokat tesznek azért hogy széles körben ismerté tegyék.Ennek ellenére azt hiszem valóban egy két év múlva, már óriási teher lesz a városnak.Abban nem hiszek hogy önfenntartó tudna lenni.Talán sehol a világon nem az.Új dolog hamar lecseng, azután a hétköznapok bizony sokba fognak kerülni.Majd jön a létszámleépítés költségtakarékosság.Sok ezer látogató kellene hogy ne így legyen.Hát ebben hosszútávon nem hiszek.Bárcsak tévednék.”
 • 2. embertelen 2012. augusztus 17. 19:27
  „Most nyáron voltam Németországban egy hasonló intézményben. 7 euró volt a beugró, a két órás ottlétünk alatt 5 látogató volt! Ettől függetlenül a látvány nekem megérte a 7 eurót, de az üzemeltetés biztos, hogy totálisan veszteséges.”
 • 1. acsali 2012. augusztus 17. 18:40
  „Ilyen magas belépődíjakkal a Mobilis sorsára jut!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermek horgászverseny Levélen

A Levéli Horgász Egyesület a levéli horgásztavon gyermek horgászversenyt rendez augusztus 19-én… Tovább olvasom