Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Fejlesztések a Szigvíznél

Brkál László automatizálás-üzemmérnök látja el egy éve a Szigetközi Vízszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói feladatait. A tizenegy szigetközi településen szolgáltató cég vezetője a fejlesztésekről beszélt érdeklődésünkre.
Tizenegy szigetközi települést lát el ivóvízzel, kilencnek a szennyvízhálózatát is működteti a Szigetközi Vízszolgáltató Nonprofit Kft. (Szigvíz). Megkerestük a cég ügyvezető igazgatóját, Brkál Lászlót, aki tavaly március óta tölti be vezetői funkcióját a szolgáltatónál. Egy éve tizenegy pályázóból választották ki az akkor még a szennyvíztelepet vezető szakembert. Az azóta elvégzett fejlesztésekről, változásokról kérdeztük.

– A Héderváron található szennyvíztelep felújítása 2005-ben készült el. Műszerezettségét, automatizálását folyamatosan fejlesztjük. Hat éve kerültem a telepre, amely naponta ezerkétszáz köbméter szennyvizet fogad. A tisztított szennyvíz tekintetében az előírt határértékeket nem léptük át – tájékoztat az ügyvezető igazgató.

– A víz világnapja alkalmából nyílt napot tartottunk a hédervári polgármesteri hivatalban és a szennyvíztelepen, melyen három általános iskola végzős diákjai vettek részt. Ismertettük a víz útját a kúttól a csapig, illetve a lefolyótól a szennyvíztisztítóig – teszi hozzá Brkál László. Beszéltek a csatornahasználat „illemtanáról" is, hogy mit lehet és mit nem a csatornába juttatni, mert a szivattyúelakadások gyakran jelentős károkat okoznak a szolgáltatónak.

A számítógépről tizenegy szigetközi település ivóvízellátása követhető – mutatja Brkál László.
A számítógépről tizenegy szigetközi település ivóvízellátása követhető – mutatja Brkál László.


A darnózseli vízműtelepen négy kútból biztosítják a tizenegy település közel 15 ezer fogyasztója számára az ivóvizet – mely tisztításra, fertőtlenítésre nem szorul. A többi kisalföldi ivóvízbázisból nyert vízhez hasonlóan kiváló minőségű.

– Nonprofit kft.-ként működünk, a díjakból befolyt összeget a rendszerek üzemeltetésére, fenntartására és korszerűsítésre fordítjuk. Komplex vállalatirányítási rendszert vezettünk be, mely idén január óta működik és átjárhatóságot biztosít az adatfeldolgozástól a számlázáson keresztül a könyvelésig – tudtuk meg az igazgatótól.

A Szigvíz szolgáltatási területén az ivóvíz nettó 175 forintba kerül köbméterenként, az alapdíj a vízóra átmérője függvényében változik. A lakossági fogyasztók 250 forintot, a közületi fogyasztók 494 forintot fizetnek a szennyvíz köbméteréért nettó árakon.

– Akinek fizetési nehézségei vannak, egyedi megállapodást követően részletfizetési lehetőséget kaphat. Gyakran fordulnak hozzánk ilyen kéréssel – mondta el Brkál László. Amennyiben a többszöri fizetési felszólítás hatástalannak bizonyul, a szolgáltató a fogyasztónál korlátozza a vízellátást.

Olvasóink írták

  • 3. Tmoha 2011. április 12. 09:06
    „Attól, hogy telefonálok, vagy személyesen bemegyek és beolvasom az óraállást, a fizetendő díj akkor is átalány, nem a fogyasztás szerinti! Tapasztalat!”
  • 2. nagy_greg 2011. április 08. 01:21
    „1. Tmoha, Ha akarod, akkor havonta betelefonálhatsz és bediktálhatod az óra állást. Mi a probléma?”
  • 1. Tmoha 2011. április 05. 17:27
    „Csak halkan kérdem, mikor jutunk el oda, hogy a felhasznált víz mennyisége után kapom a számlát és nem átalány után?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion borult fel az M15-ös autóúton - galéria

Nyílászárókat szállító kamion borult az oldalára Hegyeshalom térségében hétfő reggel, a műszaki… Tovább olvasom