Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Évszázados a majoroki iskola

"100 év tükörcserepei" címmel emlékkönyvet adtak ki, emléktáblát avatnak, időkapszulát helyeznek el, helytörténeti vetélkedőt szerveznek, valamint iskolatörténeti kiállítást és gálaműsort is a mosonmagyaróvári Ujhelyi-iskola évszázados fennállása megünneplésére.

A mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola október 7–8-án centenáriumi ünnepségsorozatra készül. 1911 októberében adták át ugyanis az első majoroki iskolát. Akkoriban az ingatlanban egy szolgálati lakás és egy tanterem kapott helyet. Egy tanerő nevelte az elsősök és másodikosok összevont osztályát, hetven nebulóval. A múlt század húszas éveiben két új tanteremmel bővítették, így már az első-hatodik osztályosokat tudta fogadni az intézmény. Ezt követően több alkalommal is kiegészült új épületszárnnyal az iskola, az ötvenes, hatvanas, majd nyolcvanas évek építkezései után 1996-ban adták át a Lenzsér Péter által tervezett, több tantermes, jelenlegi főépületet.

Gálos Jánosné iskolaigazgató a 100 év tükörcserepei című emlékkönyvet mutatja.
Gálos Jánosné iskolaigazgató a 100 év tükörcserepei című emlékkönyvet mutatja.


– Bő egy évig készült „100 év tükörcserepei" címmel a centenáriumi évkönyv, melyhez egy DVD-melléklet társul ötszáz képpel – kezdi beszélgetésünket Gálos Jánosné iskolaigazgató. Az intézményvezető elmondása szerint a kiadvány írásánál, szerkesztésénél nem a teljességre törekedtek, hanem egyfajta gondolatébresztőnek szánják azt, felvillantva fontos momentumokat az iskola életéből.

Október 7-én „Moson vármegye a századfordulón" címmel helytörténeti vetélkedőt szerveznek, melybe tizenkét helyi és mosonszolnoki csapat jutott be. Író-olvasó találkozóra várja régi diákjait dr. Takáts Gizella, az iskola egykori pedagógusa. Másnap a fél évszázada végzett diákok találkoznak és ünnepi megemlékezés lesz az iskolában, majd gálaműsor a Flesch Károly Kulturális Központban. Az iskolában emléktáblát avatnak a legrégibb iskolaépület falán, melyet nemrég újítottak fel és időkapszulát helyeznek el. Iskolatörténeti kiállítás nyílik tárgyi emlékekkel, dokumentumokkal, melyre várják az iskolához kapcsolódó régi tárgyakat, emlékeket.

Gálos Jánosné hozzáfűzte: jelenleg 412 gyermek tanul az intézményben, csökkenésre nem számít. A művészeti oktatás, a kompetenciafelmérések és a tanulmányi versenyek eredményei garanciát jelentenek az iskola jövőjére.

Olvasóink írták

  • 1. KAK-444 2011. szeptember 20. 21:34
    „Remélem erre az időre, a rend éber őrei is megjelennek és irányítják a forgalmat, mert ami az iskola környékén szokott lenni ünnepség idején, az minden csak nem közlekedés a KRESZ szerint!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyesület három tizede

Alapítása harmincadik évfordulóját ünnepelte a napokban a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári… Tovább olvasom