Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Emelkednek a tarifák

Többet kell fizetni januártól a víz- és csatornaszolgáltatásért, a szemétszállításért és a helyi buszközlekedésért is. Erről tegnap határozott a képviselő-testület.
Csaknem 6 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja januártól Mosonmagyaróváron a képviselő-testület döntése nyomán. A tarifaemelésre két javaslatot dolgozott ki a Rekultív kft. Az első verzió nettó 5,9 százalékos emelést jelentett, ami a szemétszállítás mellett különféle célalapokat is tartalmaz, míg a második verzió valamivel magasabb, 7,7 százalékos emelést irányoz elő, ám ebben az eddiginél nagyobb mennyiségű lomtalanítást vállalt volna a szolgáltató.

A testület végül az elsőt támogatta, így 5,9 százalékkal nő a hulladékszállítás díja a jövő évtől. Az inflációnál valamivel magasabb mértékű emelésre azért volt szükség, mert az új tarifa új célalapokat is tartalmaz. Az emelés négyfős háztartás esetén nettó 113 forintos növekedést jelent havonta.

Döntött a testület a jövő évi víz- és csatornadíjakról is. Eszerint a lakossági fogyasztóknak az ivóvíz köbméteréért a mostani 169 helyett jövőre 177 forintot kell majd fizetniük. A lakossági csatornatarifa a jelenlegi 222 forintról 255-re emelkedik. A csatorna tarifája a szennyvíztisztító bővítéséhez szükséges önrész miatt növekszik nagyobb mértékben.

Változik a helyi buszközlekedés tarifája is januártól. A díjemelésre 3 variációt dolgozott ki a Kisalföld Volán Zrt. Az egyik javaslat 4 százalékos emelést irányoz elő, amihez bázisszintű normatív támogatás mellett bruttó 22,9 milliós önkormányzati támogatás szükséges. A másik verzió szerint 6 százalékkal emelkedtek volna a tarifák, ebben az esetben bruttó 22,6 milliós önkormányzati támogatás szükséges, míg a harmadik javaslat 8 százalékos emeléssel és bruttó 21,6 milliós önkormányzati támogatással számolt. A képviselők a legalacsonyabb szintű emelés mellett döntöttek. Így a buszjegy 230, az általános havibérlet 3460, a tanuló- és nyugdíjasbérlet pedig 1120 forintba kerül januártól.

Olvasóink írták

 • 3. embertelen 2011. december 17. 16:54
  „Amióta Mosonmagyaróváron a fidesz van hatalmon, minden évben lényegesen jobban nőnek a közüzemi díjak, mint az infációs ráta. Ezek a brutális emelések miért nem tünnek fel senkinek?”
 • 2. gertner 2011. december 10. 15:28
  „A csatorna díja, ha jól emlékszem tavaly is nagyobb mértékben emelkedett ugyan ilyen indokkal. ( Ha tévedek javítsanak ki)
  Nem lehetne egyenesen megmondani, hogy az önrész miatt még hány évig kell még nagyobb arányban emelni a csatornadíjat vagy csak ez porhintés?
  Jártam az irodaházukban bármely cég megirigyelhetné a versenyszférában. Szerényebb berendezéssel is megfelelne. Talán akkor a víz és csatornadíjak sem emelkednének ilyen mértékben”
 • 1. tökmindegy 2011. december 09. 13:06
  „Milyen jó, hogy a netto 5,9 %-os szemétdíj-növekedés az ÁFA 27%-ra emelése miatt brutto 9,1 %-ot jelent. Miért nem erről szólnak a jelentések, miért kell csúsztatni? Az emberek brutto díjakat fizetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasok ismerkedtek a GPS-szel

A GPS-rendszerek hétköznapi alkalmazásának rejtelmeibe avatta be a résztvevőket dr. Busics György, a Mosonmagyaróvári Nyugdíjasegyetem csütörtöki előadója. Tovább olvasom