Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 20°C | 32°C Még több cikk.

Elfogásaikkal országosan is az élvonalban

Országos szinten is a legeredményesebbek közt tartják számon ezen a szakterületen a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályát.

Hazánk schengeni csatlakozását követően a rendőrség és a határőrség integrációjával jött létre ez az egység és a rendőrkapitányságok közül mára egyedüliként Mosonmagyaróváron végzi önálló osztály a határrendészeti feladatokat. A feladatuk elsősorban a határok megszűnésével jelentkezett biztonsági kockázatok kiküszöbölése. Az úgynevezett mélységi ellenőrzés merőben más, mint a korábbi folyamatos helyhez kötött – mondja Szücs Róbert alezredes, osztályvezető. Míg a schengeni tagságunk előtt ebben a térségben több mint 300 ember foglalkozott a határőrizettel, addig az integrációt követően ennek a létszámnak csupán a töredéke látja el a feladatot. Az osztály munkatársainak hatékonyságát jelzi, az elmúlt évben megduplázódott a határhoz kapcsolódó illegális cselekmények felfedésének száma. Tiltott határátlépés kísérlete miatt 327 eljárás indult 2009-ben, míg a schengeni csatlakozás első évében 158. Ez a tendencia pedig tovább folytatódik ebben az évben is. Idén ez idáig összesen már csaknem kétszáz határsértőt fogtak az osztály munkatársai.

A migránsok gyakran próbálnak meg taxival átjutni a határon.
A migránsok gyakran próbálnak meg taxival átjutni a határon.

Az alezredes hozzátette: számos változás tapasztalható az elmúlt egy évben az illegális migrációban is. Míg korábban elsősorban koszovóiak próbáltak meg ilyen módon Nyugatra jutni, addig az elmúlt időszakban számuk lényegesen csökkent. Helyüket a Közel-Keletről, illetve afrikai országokból érkezők vették át. Az illegális migráció nem csupán összetételében, hanem módszereiben is változott. Míg korábban jellemzően közúton személyautókkal, furgonokkal próbálták átlépni a határt ezek az emberek, addig mára szinte mindennapossá vált, hogy a migránsok egyszerűen taxiba vagy vonatra ülnek. Éppen emiatt a rendőrök osztrák kollégáikkal közösen rendszeresen ellenőrzik a nemzetközi vasúti szerelvényeket Győr és Bruck között. Jellemző továbbá, hogy a migránsok egyre kevésbé próbálnak meg szervezetten, embercsempészek segítségével Nyugatra jutni, sokkal inkább egyénileg kelnek útra.

Olvasóink írták

  • 2. Csetneky 2010. április 26. 21:24
    „Azt ugye tudjátok, miért esett vissza a koszovóiak rohama? Nyilván azért, mert aki közülük ki akart menni nyugatra, az már ott van! :)”
  • 1. TBK 2010. április 25. 19:45
    „"Az osztály munkatársainak hatékonyságát jelzi, az elmúlt évben megduplázódott a határhoz kapcsolódó illegális cselekmények felfedésének száma. " Ez okés, de azt nem tudni, hogy közben mennyi a sikeres illegális cselekmény. Az meg lehet meg triplázódott....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szigetköz hatmilliót kap szúnyogirtásra

A szakképzés fejlesztéséről, a szúnyoggyérítésről, a Karolina Kórház eszközbeszerzésének… Tovább olvasom