Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Életveszélyes a rajkai tornaterem

Bezárták a rajkai iskola tornatermét. A polgármester szerint hivatalos értesítés nem érkezett erről az önkormányzathoz az intézményt működtető Kliktől.
Még néhány nap, és indul a 2014–2015-ös tanév. Azonban úgy tűnik, nem mindenhol zökkenőmentes az évkezdés. Nincs ez másként Rajkán sem, ahol most a nyári esőzések keserű levét isszák.

– A nyári esőzések miatt több helyen is beázott az iskola tornatermeként szolgáló épület. Életveszélyesnek nyilvánították és bezárták – tudjuk meg Kiss Vince rajkai polgármestertől, aki mint mondja, minderről nem hivatalos információ alapján szerzett tudomást, ugyanis az intézményt két éve működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) tájékoztatást nem kapott. Hangsúlyozta: a működtetésről kötött szerződés rögzíti, hány napon belül kellett volna ennek megtörténnie.

Kiss Vince a beázásokat mutatja a bezárt tornaterem falán. Fotók: Mészely
Kiss Vince a beázásokat mutatja a bezárt tornaterem falán. Fotók: Mészely

A községvezető szerint a helyi iskola melletti különálló épület mintegy száz éve áll. Korábban két tanterem működött benne, aztán előbb a nagyobb, majd a kisebb termet alakították át, hogy itt sportolhassanak a diákok.

– Az évek során az önkormányzat mindig annyira felújította, hogy a funkcióját biztonságosan ellátta. Sajnálatos, hogy az önkormányzat a ’90-es évek végén és a 2000-es évek elején kiírt tornaterem-pályázatokon nem indult.

Polgármesterségem alatt pedig már nem volt pályázati lehetőség erre a célra, noha az intézmény területén a megfelelő méretű tornaterem kialakítására lenne hely. Bízom benne, hogy a mindennapos testnevelés bevezetésével egyidejűleg a magyar állam, a Klik közreműködésével lehetőséget fog biztosítani az önkormányzatunknak a mai kor követelményeinek megfelelő, testnevelésórák tartására alkalmas tér kialakítására. Az előkészítést ehhez a lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdeni. Ugyanis elfogadhatatlan, hogy egy ekkora településen, ahol a gyermekek létszáma hosszú távon biztosított, ne legyen megfelelő tornaterem – osztotta meg véleményét a polgármester.

A mászóköteleket leszerelték.
A mászóköteleket leszerelték.

„A bordásfalat használni, arra felmászni tilos" – ez a felirat áll az egyik tornaeszközön. A beázások miatt több helyütt lemállott a plafon vakolata. Úgy tudjuk, hogy sürgős megoldásként – hiszen küszöbön a tanévnyitó – az iskola egyik földszinti tantermét rendezik be a testnevelésórákhoz szükséges eszközökkel. Kiss Vince hozzáfűzte: a tulajdonos önkormányzatot erről sem értesítették.

Kerestük a Mosonmagyaróvári Tankerületet. Resch Erzsébet tankerület-vezető napokon belül ígért tájékoztatást a megoldásról, mely – mint mondta – „többoldalú egyeztetést igényel".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ömlött a gáz Mecséren

Az elvágott gázcsőből ömleni kezdett a gáz, az önkéntes tűzoltók két házat kiürítettek, a hivatásos… Tovább olvasom