Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Éles emlékeket őriz a mosonmagyaróvári sortűzről

„Szenvedélyesen szerettem tanítani, ezért nem is adtam fel" – foglalta össze pedagógusi pályáját a most kitüntetett Papp Gyula.
Sok-sok ember munkája van ebben az elismerésben – vélekedik Papp Gyula nyugalmazott pedagógus, akinek munkásságát Mosonmagyaróvárért Emlékéremmel jutalmazták.

– Kora gyermekkorom óta rossz a látásom, ami miatt kérdésessé vált, hogy egyáltalán egyetemre mehetek-e. Édesanyám kitartásának is hála, hogy végül jelentkeztem. Általános és középiskolában is kiváló tanárok oktattak, és talán ennek is köszönhető, hogy a bölcsészkart választottam. Kezdő pedagógusként tanítottam a megyétől távol, ám szüleim halála után hazaköltöztem: a város több iskolájában is tanítottam, 1992 után már csak történelmet, miután tovább romlott a látásom. Küzdelmes időszak ez: a feleségem volt a szemem, sokat köszönhetek neki abban, hogy a tanórákra fel tudtam készülni. Viszont szenvedélyesen szerettem tanítani, ezért nem is adtam fel – foglalta össze pedagógusi pályáját Papp Gyula, aki nemcsak történelem szakos tanárként, hanem a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület tagjaként is ápolta a mosonmagyaróvári sortűz emlékét.

Papp Gyula tízévesként élte meg az ’56-os sortüzet, melynek emlékét ápolja. Kezében a Mosonmagyaróvárért Emlékéremmel.
Papp Gyula tízévesként élte meg az ’56-os sortüzet, melynek emlékét ápolja. Kezében a Mosonmagyaróvárért Emlékéremmel.

– Éles emlékeket őrzök az ’56-os sortűzről: minket aznap hazazavartak az iskolából, kikötve, hogy ne keveredjünk a tömegbe. Édesapámat timföldgyári dolgozóként viszont kivezényelték, ám amint a géppuskákat meglátta, visszafordult. Talán ennek köszönhette, hogy túlélte. Nagynéném férje már szemtanúként számolt be aznap délután otthonunkban a véres eseményekről. Egy fiút az utcából halálra sebeztek a lövedékek – emlékezik vissza az akkor tízéves Papp Gyula a város sorsát sokáig megpecsételő napra. Ezt követően a nyugdíjas pedagógus szerint „tudatzavaros" időszak következett, hiszen a korabeli, hivatalos történetírás ellenforradalomról szólt.

Máig nem lehet tudni, hány halálos áldozatot követelt a sortűz, melyben mintegy kétszázötvenen sebesültek meg. Az ötvenhatosok érdekvédel-
mi képviseletére jött létre a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület.

– 1989. június 8-án volt a robbanás, amikor ország-világ megtudta, hogy mi történt itt 1956. október 26-án. Június 26-án a túlélőket szembesítették Kiskunhalason Dudás István egykori laktanyaparancsnokkal. Az ötórás fórumra rendőri kísérettel jutottunk el, utána halálos fenyegetéseket kaptunk ismeretlenektől. E két eseményről jelent meg az In memoriam Mosonmagyaróvár 1956. október 26. dokumentumkötet.

A hosszas kutatómunka során megalkotott posztgraduális záródolgozatom is a sortüzet dolgozza fel, mely akkoriban az első összefoglaló írás volt a témáról – zárta szavait Papp Gyula, aki ’56-os barátainak is köszönetet mondott a most kapott városi elismerésért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lombból, fűből komposzt lesz

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. egy komposztáló kialakítását tervezi, ahol a városban összegyűjtött füvet, lombot és egyéb zöldhulladékokat hasznosítják. Tovább olvasom