Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Élelmiszer-áruházak lehetnek az elsők

Mosonmagyaróvár - Megalakulása után több mint egy évtizeddel végre a valóságban is beindul Mosonmagyaróvár ipari parkja. Élelmiszer-áruházak lehetnek az első letelepedők a 86-os főút melletti területen.
Döntéshozók és szakemberek hosszú ideje hangoztatják, hogy Mosonmagyaróvár földrajzi elhelyezkedése, közlekedési adottságai hazai viszonylatban szinte egyedülállóan vonzóak a különféle vállalkozások letelepedéséhez. Ennek ellenére a városnak gyakorlatilag máig nincs valóban működő ipari parkja. A sokat hangoztatott előnyöket már több mint egy évtizede próbálták érvényesíteni egy helyi ipari park létesítésével. Az akkori elképzelések szerint a vasútvonal, az M1-es autópálya és a 86-os számú főút által határolt 93 hektáros területen három lépcsőben hozott volna létre vállalkozási központot a MILÜP Kft., vagyis a több mint kilencven százalékban osztrák tulajdonban lévő Mosonmagyaróvári Ipari Logisztikai Üzleti Park Kft.

A terület 1994-ben elnyerte az ipari park címet, ám a vállalkozók letelepedése azóta is elmaradt. Sőt, még az ehhez szükséges infrastruktúra sem épült ki az elmúlt évek alatt. Az ipari park beindulását hosszú ideig a területek tulajdonjogának rendezetlensége gátolta. A beruházóknak ez év elejére sikerült rendezniük ezt a helyzetet. Javarészt megvásárolták a még szükséges területeket és megindulhatott a tervezés, engedélyeztetés. Mindezek eredményeként a közelmúltban megkezdődtek az érdemi munkálatok is az ipari park kialakítására. Ennek nyomai láthatók már néhány hete Mosonmagyaróvár határában a 86-os főút mentén, ahol a szakemberek a park megközelítéséhez szükséges csomópont kialakításán dolgoznak.


Amint azt dr. Lascsik Ágoston, a beruházók jogi képviselője a Kisalföldnek elmondta: jelenleg az első ütem kialakításának munkálatai folynak. Ennek során megépítik a 22 méter széles feltáró utat, a csomópontot, a szükséges közműveket és áthelyezik a légvezetékeket.

A tervek szerint még ebben az évben végeznek a munkálatokkal.

A 93 hektáros ipari parkot többmilliárdos beruházással alakítják ki. Ehhez 283,9 millió forintos támogatást nyert a MILÜP Kft. az Új Magyarország Fejlesztési Programból. A park 86-os főút felőli első részébe kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet akarnak telepíteni a beruházók. Erről már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak és szerződés aláírása előtt állnak több élelmiszeráruház-lánccal is. Ennek részleteiről azonban egyelőre nem kívánt többet elárulni a jogi képviselő. A terület hátsó részébe pedig ipari létesítményeket várnak, amire szintén mutatkozik már érdeklődés.

Már építik az ipari park feltáró útját, a csomópontot, a szükséges közműveket és áthelyezik a légvezetékeket.

Olvasóink írták

 • 4. lgk 2008. december 05. 09:43
  „Sajnos bicikliútnak se híre, sem hamva. Látszólag csak a lekanyarodó/kapaszkodó sávokat építik.
  Azért mikor ezen a köztudottan veszélyes helyen baleset, gázolás, stb történik, nem ártana elővenni az illetékeseket, akik engedik, hogy a pénz irányítsa a hasonló beruházásokat. Nem hiszem, hogy akkora plussz költség lenne egy szaros bicikliút. Jah, hogy nem elég széles a felüljáró? Oldják meg. Elő kell írni a beruházónak, hogy ezt is meg kell oldani, akár saját költségén, akkár szövetkezve az önkormányzattal! Ennyi.”
 • 3. Abrafax 2008. december 04. 19:47
  „Érdekes, amint megépül a város saját tulajdonú ipari parkja, a Lascsik úr és képviseltjei konkurrenciát szimatolva azonnal "rendezik a helyzetet".
  De nem baj, a városnak minden jó, ami munkahelyet és infrastuktúrát jelent.”
 • 2. pancser 2008. december 03. 18:01
  „Engem, meg sok más arra autózót is az érdekel leginkább, hogy végre megépül egy normális csomópont, ezen az igen veszélyes helyen. Nem tudom a kerékpárosoknak lesz-e külön sávjuk, mert azok jelentik éjjel a legnagyobb veszélyt, a sötétben ittasan arra kóválygó gyalogosok.”
 • 1. TancsKaszabell 2008. december 03. 16:15
  „Kedves Méhes Ákos !
  Gondolom, az Ön olvasói Mosonmagyaróváron és környékén élnek.
  Nem hiányzik nekik az egyébként tényszerűen ,jól megírt, a városuk fejlődéséről szóló
  cikk?
  Igen, elolvastam és egyáltalán nem örülök annak,hogy Móváron is kihasználatlan az ipari
  park.Jó néhány ügyes,szemfüles honnnnnfffffitársunk megtömte a zsebét!
  Sopronban kettő is van!A kihasználtság javítására teendő lépéseknek nem igen látjuk
  jeleit.Mostanság is jól elvannak azok akik ott dolgoznak,még!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvalósulatlan ígéretek az arany háromszögben

Szigetköz - „Bejelentkeznek, kastélyt ígérnek, golfpályát vagy szabadidőközpontot, majd miután… Tovább olvasom