Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Elavult a vízszállító és a létrás kocsi

A nyári szárazság miatt számos külterületi tűzhöz riasztották a mosonmagyaróvári tűzoltókat tavaly. Az esetek többségében kár nem keletkezett, ám ez csak a gyors és szakszerű beavatkozásnak volt köszönhető.
A mosonmagyaróvári tűzoltóság elmúlt éves munkájáról számolt be a katasztrófavédelmi igazgatóság és a város vezetése előtt Grózs József alezredes. A közelmúltban kinevezett városi parancsnok beszámolójában kiemelte: az elmúlt évben is legfőbb feladatuknak tekintették Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete tűzbiztonságának megőrzését, illetve a személyi állomány hatékony felkészítését a szakmai munkára. Eredményesnek bizonyult az a törekvés, amivel azt próbálták elérni, hogy a környéken élők egyre több információt kapjanak a tűzoltóság munkájáról.

A tűzmegelőzés területén összesen 157 ellenőrzést végeztek az elmúlt évben, amiből 57 alkalommal kellett szankcionálni a különböző hiányosságok miatt. A mosonmagyaróvári tűzoltók összesen 317 alkalommal vonultak ki 2003-ban. A riasztások közül 186-szor tűzesethez kellett kivonulniuk a lánglovagoknak. Összesen 69 nyári szárazság okozta tűzesethez riasztották a tűzoltókat, míg lakástűznél negyven alkalommal kellett beavatkozniuk. A külterületi tűzesetek többségénél ugyan kárérték nem keletkezett, ám az oltás nagy erőket igényelt, hogy a lángok ne terjedjenek tovább.

A parancsnok nagy eredményként értékelte, hogy a nyár folyamán mindössze egy esetben kellett kivonulniuk lábon álló gabonában keletkezett tűzhöz. Az eredmény elérésében nagy szerepet játszott a folyamatos gépszemle, illetve a földtulajdonosok szemléletváltozása. A jelentősebb események közül a parancsnok kiemelte a nyári várbalogi fenyveserdő-tüzet, illetve a darnózseli víztoronyból történt életmentést.

A beszámolóból kiderült továbbá, hogy a tűzoltóság a munkájához szükséges eszközök mindegyikével rendelkezik, ám két speciális jármű – a vízszállító autó tizennyolc éves, a magasból mentő létrás kocsi huszonhat éves – műszakilag elavult, amortizálódott, ezért a közeljövőben mindenképpen elkerülhetetlen a cseréjük.

Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató jónak értékelte a mosonmagyaróvári tűzoltóság munkáját. Az ezredes kiemelte: az elmúlt évben tovább nőtt a tűzoltóság elismertsége, és példaértékű a különböző rendvédelmi és karitatív szervekkel az együttműködés.
Az elmúlt öt év statisztikáit nézve folyamatosan növekszik a tűzesetek száma. Az elmúlt évben főként a nyári szárazság okozott számos területi tüzet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznyolcvanmillió a szalézi épületért

Száznyolcvanmillió forintnyi kártalanítást kap a mosonmagyaróvári önkormányzat a jelenleg az… Tovább olvasom