Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Egy váratlan baleset is katasztrófához vezethet

Győr-Moson-Sopron - Évente mintegy 30 ezer veszélyesanyag-szállítmány halad át megyénken, folyamatos kockázatot jelentve. A szállítás előírásait a fuvarozók általában betartják, ám egy váratlan baleset katasztrófát idézhet elő.
A múlt hét pénteken a 86-os főúton történt baleset ismét rávilágított arra, hogy mekkora veszélyt rejtenek a különféle veszélyes anyagokat szállító járművek a közutakon. Amint arról lapunkban beszámoltunk, egy háztartási PB-gázpalackokat szállító kisteherautó rohant az árokba, majd az ütközés után rögtön kigyulladt és néhány másodperc múlva már robbantak is a palackok. A sofőr életét a szemből érkező lengyel kamionos mentette meg, aki rögtön – még a robbanás előtt – kimentette a férfit. Elképzelni is szörnyű, mekkora tragédiát okozott volna mindez néhány kilométerrel arrébb, lakott területen.

A becslések szerint évente több tízezer veszélyes szállítmány halad keresztül megyénk közútjain – így településein is. A katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan ellenőrzik az ilyen szállítmányokat, ám egy véletlen baleset beláthatatlan következményekkel járhat. Potenciális veszélyt jelentenek ezek a szállítmányok – hívta fel a figyelmet Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató. Az ezredes a Kisalföldnek elmondta: hazánk uniós csatlakozásáig a vám- és pénzügyőrség, illetve a határőrség regisztrálta az átkelőkön ki- és belépő veszélyes szállítmányokat, azóta viszont nincs ilyen kimutatás. Ezen adatok szerint évente mintegy 40 ezer veszélyes szállítmány halad keresztül hazánkon.

A katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan ellenőrzik a veszélyt jelentő kamionokat. Fotó: Kisalföld-archívum
A katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan ellenőrzik a veszélyt jelentő kamionokat. Fotó: Kisalföld-archívum

Ebből 30 ezer a hegyeshalmi és a rajkai átkelőkön lép ki vagy be Magyarországra. Az ezredes szerint ez a szám azóta csak növekedett.
A katasztrófavédelem a rendőrséggel, illetve a vám- és pénzügyőrséggel, sőt, tavaly óta már önállóan is ellenőrzi az itt áthaladó veszélyes közúti szállítmányokat. Rendszeresen részt vesznek az autópályán a letereléses ellenőrzéseken is. Az elmúlt évben hetven alkalommal összesen 203 járművet vizsgáltak meg, de idén is több mint száz kamiont ellenőriztek már. A tapasztalatok szerint a külföldi járműveknél alig találnak hiányosságot, a szabálytalanságok több mint fele magyar kamionoknál fordul elő. A katasztrófavédelem kockázati kategóriától függően 50 ezertől 800 ezer forintig bírságolhat. A nem megfelelő tűzoltó készülék esetében például 200 ezertől 400 ezerig terjedhet a büntetés. Az igazgató szerint a szállítók odafigyelnek az előírások betartására. Sokkal nagyobb kockázatot jelent egy esetleges baleset. Az ilyen jellegű szállítmányok jelentős hányada halad a 86-os főúton, lakott területeken keresztül. Egy ilyen baleset akár az adott település életét is megváltoztathatja. Az ezredes emlékeztetett rá, tavaly Szilsárkány közelében egy 32 köbméter toluolt szállító kamion borult fel. Szerencsére a tartály nem sérült meg, így nem történt katasztrófa. A megyei katasztrófavédelem szakemberei az elmúlt évben összesen öt olyan közlekedési balesetnél avatkoztak be, amelyeknél veszélyesanyag-szállítmány volt érintett.

A múlt hét pénteki balesetet szenvedett gázpalackos kisteherautó nem számított veszélyesanyag-szállítmánynak, ennek ellenére ez is nagy kockázatot rejt. A veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályok betartására csak bizonyos határ felett kötelezik a fuvarozókat. Ezek az előírások a PB-gáz esetében is ezer kilogramm fölötti szállításra vonatkoznak.

A kisteherautón mintegy harminc palack volt, ám ez a mennyiség is hatalmas pusztítást okozhat, hiszen egyetlen 11,5 kilogrammos PB-palack is képes egy egész házat romba dönteni. A katasztrófavédelem éppen ezért e baleset kapcsán is vizsgálja, hogy a szállító betartotta-e az alapvető szabályokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a sárkány-csapatokat

Mosonmagyaróvár - Második alkalommal rendezi meg a nemzetközi Voluta vízi fesztivált a… Tovább olvasom