Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Egy képviselőtől sem érkezett módosító javaslat

Mindössze háromnegyed órás vitát követően, első olvasatra fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetését. A vita nagy része azonban nem is a 2014-es büdzséről szólt, sokkal inkább a szocialisták helyi elnökének a napokban megjelent politikai hirdetéséről.
„Az utóbbi évtized legjobb költségvetése az idei" – jelentette ki Nyitrai József (Fidesz–Labe). A képviselő meglehetősen hosszú hozzászólásában ez a mondat szólt érdemben az idei büdzséről. A továbbiakat a szocialisták helyi elnökének címezte, mondván: igazságtalan és jogtalan vádakat fogalmazott meg a hirdetésében.

A képviselő indulatosan rótta fel neki a korábbi szocialista városvezetés „bűneit", így az elmaradt gazdaságfejlesztést, a Flexum eladását, a gázmotoros erőmű magántőkéből megvalósítását és az elmaradt sportcsarnoképítést. „Nem jutottak sehová tizenkét év alatt, csak elkótyavetyélték a vagyont" – hangoztatta Nyitrai József.

Kovács Tamás (MSZP) válaszában kifejtette: azzal részben egyetért, hogy ők is követtek el hibákat. A képviselő aggályosnak tartotta, hogy első körben akarják elfogadni a költségvetést, holott korábban ez mindig két fordulóban történt. Az önkormányzat adósságának átvállalása szerinte nem más, mint hogy a hitelt egyik zsebből a másikba tették át, hiszen ezt így is az adózóknak kell megfizetniük. Kifogásolta továbbá, hogy a költségvetés hiányát a tavalyi pénzmaradvánnyal és fejlesztési hitellel pótolják.

Éles vita volt a képviselők között az idei költségvetés tárgyalásakor, ám ennek során kevés szó esett a büdzséről.
Éles vita volt a képviselők között az idei költségvetés tárgyalásakor, ám ennek során kevés szó esett a büdzséről.

Hushegyi Róbert (DK) kijelentette: neki tetszett a politikai hirdetés. A költségvetés szerinte szakmailag jó, de az önkormányzati hatáskör szűkítése miatt politikailag nem támogatja. Szabó Miklós (MPKE) elmondta: az adósságátvállalással lélegzethez jutott az önkormányzat, ám ezt nem adták ingyen, hiszen az elvonások bevételkiesést okoznak. Fontos, hogy a működéshez nem kell hitelt felvenni. A képviselő szerint a költségvetés elfogadásához nincs szükség második olvasatra.

Árvay István (Fidesz–Labe) alpolgármester kifejtette: mivel egyik képviselőtől sem érkezett írásbeli módosító javaslat a költségvetéshez, így első körben el lehet fogadni. Elmondta: ez a költségvetés reális és tág mozgásteret ad. Ez nem csupán az adósság átvállalásának köszönhető, hanem a takarékossági intézkedések eredménye is.

„Hosszú idő után ez az első olyan költségvetés, amiben a képviselő-testületnek nem kell szembesülnie hitelek törlesztésével. Történelmi esemény ez, s a működés mellett jelentős források jutnak fejlesztésekre is" – hangoztatta Nagy István polgármester. Hozzátette: jelenleg is pozitív bankszámlaegyenleggel bír az önkormányzat. A működési kiadásokra több mint tizenhét százalékkal több forrás jut, mint tavaly. A fejlesztési terveket a 2013-as szinten tudják tartani, az állami támogatás mértéke pedig tizenöt százalékkal nőtt.

A testület végül négy tartózkodás mellett fogadta el a város idei büdzséjét.

A költségvetés bevételi főösszege 6,58 milliárd forint, a kiadási oldal 7,27 milliárd. Így a hiány 690 millió forint, amit az előző év pénzmaradványából, s fejlesztési hitelekből pótolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyúlhat a fény a 86-os főúton

Lesz világítás a 86-os főúti csomópontnál Jánossomorján. Az ottani gyárak és a város állja a… Tovább olvasom