Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Egészséges ételeket kaphatnak a gyerekek

Saját erőből fejleszti a lébényi önkormányzat a konyhát és étkezdét. Az iskola és sportcsarnok közel százmilliós felújításához viszont már jelentős pályázati segítséget kaptak.
A hónap eleje óta zárva a lébényi konyha és így lesz ez nyár végéig. Ugyanis várhatóan akkorra adják majd át a kisvárosban a megújult étkezdét.

– Hosszas egyeztetés és mérlegelés után döntött úgy a képviselő-testület, hogy erőnkhöz képest egy nagyobb felújítást kell végeznünk a helyi konyhán, melynek az épülete és eszközei is igen elavultak. Az előző bérlő tíz évig üzemeltette azt, nem áldozott a fejlesztésre. Igaz, előtte sem dolgoztak itt a legkorszerűbb gépekkel. A közétkeztetésre vonatkozó előírások is életbe lépnek szeptembertől, amit ilyen leamortizált gépparkkal lehetetlenség lenne betartani – indokolja Kovács Gábor polgármester, hogy miért is határoztak a 20 milliós beruházás mellett.

A korábbiaktól eltérően egy helyi vállalkozás készíti majd az ételeket az óvodásoknak és iskolásoknak szeptembertől. A tervek szerint augusztus 20-ig fejezik be a belső felújítást, a több évtizedes csatornahálózat, elszívórendszer cseréjével. Utána érkezhetnek a korszerű konyhagépek.

A településvezető reméli, hogy majd valóban egészséges ételeket kínálhatnak a város gyermekeinek. Sőt, az önkormányzat és a civil szervezetek rendezvényeihez, a vendégfogadáshoz is megoldható lesz itt a főzés. Az étkezde álmennyezetet kap, és áttérnek a tálcás kiszolgálásra.

Ugyanakkor a szemközti épületben már javában állványoznak a szakemberek: az iskola központi részét és a sportcsarnokot szigetelik, nyílászáróit cserélik, korszerűsítik a fűtésrendszerét és napelemrendszert alakítanak ki a tetőn.

Ehhez 73 millió forintos, százszázalékos támogatottságú pályázatot nyert az önkormányzat. Ezt további 16 millió forinttal egészítik ki, így – egyebek mellett – a tetőszigetelés is belefér a fejlesztésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki látta a hőlégballont?

A rendőrség vizsgálja annak a balesetnek a körülményeit, ami során egy hőlégballon szabadult el és… Tovább olvasom