Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Digitalizálják a gyűjteményt

Több mint két éve nincs közöttünk dr. Timaffy László tanító, néprajzkutató és Szigetköz–kutató.
Aranymosás 19332- ben.
Szigetköz vallási, szellemi és tárgyi kincsei hamarosan minden régióbeli iskolába eljuthatnak. Timaffy László kereste a vizek titkát, s pótolhatatlan anyagot gyűjtött össze élete során. Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör elnöke nemrégiben felkereste a néprajzkutató özvegyét. Edit nénitől kérte „kölcsön" az évtizedek során összegyűjtött szigetközi anyagot, aki a nemes cél hallatán rendelkezésre bocsátotta a páratlan képeket.

Hőtérképek, fotók, állatvilág

– Ezeket a kincseket először egy CD-re vagy DVD-re szeretnénk öszszegyűjteni – kezdte Fűzfa Zoltán. – Több mint ezer fotó áll a rendelkezésünkre, köztük régi és újabb képek: mindegyik a Szigetközzel kapcsolatos. Az elkészült anyagból kiállításokat és előadásokat tartanánk, s mindenki megismerhetné a tájegység hagyományait, múltját, jelenét és egy lehetséges jövőképet is vázolunk.

A lemez szerkezete már megvan, most a struktúrán dolgozunk: ennek feltöltése már tart. Annyi bizonyos, hogy összetett, rengeteg témát tartalmazó CD készül. Rajta lesz az összes Szigetköz-térkép, s az évtizedek során a dunai ágrendszerek változása is. A települések méretei, légi fotók, sőt, különböző infravörös hőtérképek is letölthetőek lesznek: ezeket a vízügytől és saját forrásból szereztük be. Az 1954-es mellett a 2002-es árvíz képeit is egymás mellé sorakoztatjuk, de az itteni növény- és állatvilág sem marad le a korongról.

Kopjafa és kőkereszt

Dunai árvíz 1954- ben.
– Egyelőre önerőből dolgozunk a gyűjtemény digitalizálásán, ám megpróbálunk pályázati forrásokat is találni. Úgy tervezzük, hogy a helyi iskolák ingyen juthatnának hozzá a CD-hez, a bolti forgalomban pedig jelképes összegért árulhatnák. Annyi már biztos, hogy július 23-án Dunaszigeten, a kisvesszősi sátorozóhelynél egy komponál(l)ó folkestet tartunk.

Egy kikötött kompon a Kislaptáros együttes játszik majd szigetközi népzenét, de a táncház mellett vetítéseket is tervezünk az összegyűjtött anyagból. S nemcsak Timaffy Lászlóra, de édesapjára, Timaffy Endrére is emlékezünk. Terveink szerint szeretnénk rendbe tenni dunaszigeti sírját: kőkereszttel és kopjafával tisztelegnénk emléke előtt – mondta Fűzfa Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelemmé lett arckép

Majd 60év után egy arckép került elő a mosonmagyaróvár-ipartelepi volt lőporgyári portaépület… Tovább olvasom