Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Diákmunka – több mint zsebpénz

Több száz diák vállal munkát már tanév közben. Van, aki azt a zsebpénzért teszi, de ma már sokaknak a családi költségvetéshez is hozzá kell járulniuk.
A második szakmájáért tanuló Dobos Imre már gimnazistakorában dolgozott diákmunkásként. Aztán egyetemistaként máig vállal munkát az egyik iskolaszövetkezetnél.

Dobos Imre középiskolás kora óta vállal diákmunkát. Ma irodában dolgozik. Fotó: Mészely Réka
Dobos Imre középiskolás kora óta vállal diákmunkát. Ma irodában dolgozik. Fotó: Mészely Réka

– Iskola mellett tisztes összeget lehet megkeresni, amiből már magamat fenn tudom tartani. A családomnak így nem kell támogatnia engem – magyarázza érdeklődésünkre a fiatalember, aki ma már irodában dolgozik, de korábban egy környékbeli gyárban végzett betanított munkát. Szerinte a diákokat foglalkoztató cégek rugalmasak, a munkát és a fiatalok órarendjét össze tudják hangolni.
Az egyetemisták mellett jó néhány középiskolás is talált már munkát a 2010-ben létrehozott Nyugat-magyarországi Mobilitás Iskolaszövetkezet által.

– Elsősorban azt szerettük volna, hogy olyan vállalkozásokkal vegyük fel a kapcsolatot, melyeknél az egyetemisták szakmai tapasztalatot szerezhetnek és referencialevelet is kaphatnak. Aztán rájöttünk, hogy a munkát vállaló fiatalok nem elsősorban karriert szeretnének építeni, hanem pénzt keresni – állítja Teschner Gergely, az iskolaszövetkezet elnöke. Tapasztalata szerint ma már sok fiatal nem azért vállal munkát elsősorban, hogy zsebpénzt szerezzen. Ha a diák is beáll plusz pénzkeresőnek, hozzájárul a családi költségvetéshez.

A már említett iskolaszövetkezet tanév közben 80–100 diáknak tud munkát adni, de ez a nyári szünet idejére a többszörösére nő. Már most érdemes jelentkeznie azoknak a 16 év fölötti tanulóknak, akik nyáron szeretnének dolgozni. Ehhez egy iskolalátogatási papírra van szükségük.
A fiatalok bruttó 535 forinttól akár 700 forint órabérért is dolgozhatnak, átlagosan 30–35 ezer forintot kereshetnek meg. Bizonyos munkakörökben (például adminisztrációs munka) akár a minimálbérrel megegyező összeget is megkaphatják.

Bozi Arnold, a Pannon-Work Iskolaszövetkezet mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényi változások után idén 16 százalékos adót kell fizetniük a diákoknak is. A szakember arról is beszélt, hogy sok szülő nevelő célzattal szeretné látni, hogy gyermeke munkát vállaljon. Azok a fiatalok, akiknek a családi büdzséhez hozzá kell járulniuk, azok jellemzően nemcsak a nyári szünetben, hanem év közben is dolgoznak. A Pannon-Work egyébként Mosonmagyaróváron és környékén mintegy háromszáz diákot foglalkoztat, ez nyárra megduplázódik.

 Mit dolgozhat a diák? Az iskolaszövetkezetek gyártósori összeszerelésre, csomagolásra keresnek diákokat, de akár adminisztrátori, irodai munkakörökben, mezőgazdaságban is alkalmaznak fiatalokat. Diákmunkával bruttó 535 forintos órabértől lehet pénzt keresni.

 

Olvasóink írták

 • 3. INVEKTUS 2012. május 11. 23:14
  „és hol vannak a kereskedelmet tanuló diákok vagy a agrár lehendő mérnőkei ??”
 • 2. Hori 2012. május 07. 09:38
  „Hát én nem tudom ki mennyit tesz el! Több helyen is dolgoztam diákként! Igazából a legtöbb cégnél ugyanannyit kerestem, mint az ott dolgozók! Sztem azért az nem rossz!”
 • 1. xverax 2012. május 07. 09:01
  „Diákmunkával bruttó 535 forintos órabértől lehet pénzt keresni...
  ugyanennyit el is tesz a közvetítő....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megújult piactéren már működik a szökőkút Mosonmagyaróváron - fotók

Mosonmagyaróvár mosoni városrészében a megújult piactéren már működik a szökőkút - írta Tudósítónk. Tovább olvasom