Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csökkentik a vállalkozó orvosok díjait

Mosonmagyaróvár - A főigazgató szerint elsősorban nem megszorítást, hanem takarékos gazdálkodást tartalmaz a Karolina Kórház gazdasági helyzetét javító intézkedési terv. Az intézménynek 90 milliós hiányt kell felszámolnia.
Intézeti értekezleten ismertette a Karolina Kórház pénzügyi stabilizálását célzó intézkedési terv részleteit a dolgozókkal dr. Vermes Tamás főigazgató és dr. Nagy István alpolgármester csütörtökön. A főigazgató kiemelte: a megoldás kulcsa a bevételek növelése és a kiadások egyidejű csökkentése. Az intézkedési terv kidolgozása során abban teljes egyetértés volt a tulajdonos és a menedzsment között, hogy az a kórház dolgozóinak – elsősorban a közvetlen betegellátásban részt vevőknek – a lehető legkisebb áldozatvállalásával járjon. Ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy az egyéb megtakarításokon túl az intézményi bérkiadások csökkentése sem kerülhető el. Mindent figyelembe véve az idei évben kezelésre szoruló hiány mintegy 150 millió forint. A 60 milliós önkormányzati támogatással számolva az intézménynek 90 milliós mínuszt kell különféle intézkedésekkel ellensúlyoznia.


„Nyugodt szívvel és tiszta lelkiismerettel vállaljuk"

dr. Vermes Tamás hangsúlyozta: az általuk készített intézkedési terv megalapozott, tudatos munkával, szigorú ellenőrzés mellett teljesíthető.

– A kollektív szerződés nem kötelező pótlékainak megőrzésében a végsőkig elmentünk, a szerződés módosítását vagy felbontását elkerülhettük. A tulajdonos segítségével a dolgozóknak továbbra is tudjuk biztosítani a tavaly bevezetett étkezési jegyeket. Elkerültük a nagyszámú létszámleépítést. Nyugodt szívvel és tiszta lelkiismerettel vállaljuk ezt a tervet, mert alapos előkészítő munka eredménye.

Nincs más lehetőség, ezt kell végrehajtani az intézmény működőképessége és munkahelyünk megtartása érdekében- mondta dr. Vermes Tamás.

A kórházigazgató kiemelte: a javulás érdekében költséghatékonyabban kell dolgozniuk. A bevételeknél az aktív ellátáson a teljes teljesítményvolumen-korlát (tvk) kihasználása, míg a krónikus ellátásban az ágyak 95 százalékos kihasználtsága az elvárás. A kiadást csökkentő intézkedések során elkerülhetetlen a vállalkozóknak fizetett díjak csökkentése. A különféle anyagok – irodaszerek, nyomtatványok, szakmai anyagok – beszerzési kereteit 10 százalékkal csökkentik, a szolgáltatások igénybevételét korlátozzák. A főigazgató szerint ez elsősorban nem megszorítást, hanem takarékos felhasználást jelent. Hozzátette: a különféle szakmai anyagok keretének csökkentése közvetlenül megjelenik a betegellátásban, ami elégedetlenséget, panaszokat gerjeszthet. Ennek kezelése részben intézeti, részben tulajdonosi szinten kell hogy történjen. Semmiképpen ne forduljon elő, hogy azt mondja valaki a betegeknek: azért nincs valami, mert az önkormányzat vagy az igazgatás elvette.

A gyógyszerfelhasználásban 15 százalékos csökkentést tűztek ki célul. A megtakarítás másik eleme a négy dunántúli kórház közös, kedvezőbb árú gyógyszertendere. Az energiaárakban hatszázalékos megtakarítást terveznek. A betegek étkezési normatívájában napi ötvenforintos csökkentést terveztek.

Az intézkedési terv betartásáért a kórházvezetés, ennek ellenőrzéséért az önkormányzat felelős.
Az intézkedési terv betartásáért a kórházvezetés, ennek ellenőrzéséért az önkormányzat felelős.

Az átvilágítók létszámcsökkentést javasoltak

Az intézkedési tervről Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: a gazdasági válság korábban érte el a kórházat a kormányzat elhibázott egészségügyi politikája, a nagyarányú forráskivonás miatt. A Karolina Kórházat többszörösen is hátrányosan érintették a negatív hatások. Emiatt az intézmény adóssága az elmúlt év második felére 358,8 millióra nőtt, ez már kezelhetetlen volt, felmerült a csőd veszélye is. A helyzet kezelésére az önkormányzat 150 milliós kölcsönt adott a kórháznak, ezzel együtt elrendelte az intézmény gazdasági átvilágítását. A kórház vezetése, az egészségügyi bizottság és az átvilágítók több fordulóban egyeztettek a megtakarítási lehetőségekről, nehezen jutottak kompromisszumra. Az átvilágítást végzők létszámleépítést javasoltak. Ezt azonban az önkormányzat nem vállalhatta, ezért intézkedési terv kidolgozására kérték fel a menedzsmentet és 120 milliós megtakarítást irányoztak elő. Feltétel volt, hogy az ellátás minősége ne romoljon, valamint a munkahelyi békét megőrizzék.

Az alpolgármester hozzátette: a kórházvezetés felelős az intézkedési terv végrehajtásáért, ennek ellenőrzése pedig az önkormányzat feladata. Szeretnék elérni továbbá, hogy a térségben élő mind a 75 ezer ember magáénak érezze a kórházat és az önkormányzatok erejükhöz mérten támogassák, ahogy ezt Mosonmagyaróvár is teszi.

Az intézkedési terv betartásáért a kórházvezetés, ennek ellenőrzéséért az önkormányzat felelős. A felvételeken Vermes Tamás kórházigazgató és Nagy István alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 3. hyundai 2009. február 08. 09:54
  „Óóó, most nézem!

  A cikk címe megtalálható az írásban, csak egy baj van vele, a cím félrevezető!

  "A kiadást csökkentő intézkedések során elkerülhetetlen a vállalkozóknak fizetett díjak csökkentése."

  No, ez nem ugyanazt jelenti, mint a: "Csökkentik a vállalkozó orvosok díjait"

  Szép csúsztatás kedves cikkíró....ismét no comment

  üdv, Hyundai”
 • 2. hyundai 2009. február 08. 09:50
  „"A felvételeken Vermes Tamás kórházigazgató és Nagy István alpolgármester. "
  Hol vannak a felvételek...?

  No és a cím is érdekes! "Csökkentik a vállalkozó orvosok díjait"
  Lehet csak én nem találom a cikkben az idevonatkozó információkat...?

  egy ideje valóban kezd bulvár szaga lenni ennek az újságnak is...a minősége szinte egyenlő a nullával...

  no comment

  üdv, Hyundai”
 • 1. nane 2009. február 07. 16:06
  „Miért kellenek vállalkozók,nem lenne olcsóbb ,kicsit jobban megfizetni a közalkalmazottakat? Talán kevesebben hagynák el a pályát.Vagy rosszul gondolom?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten is lehet időpontot kérni

Mosonmagyaróvár - Új ügyfélhívó rendszert adtak át a mosonmagyaróvári okmányirodában. Az újításnak… Tovább olvasom