Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Csendes demonstrációra készülnek

A mosonmagyaróvári oktatási intézményhálózat átszervezéséről csütörtökön dönt a képviselő-testület. A kidolgozott újabb alternatívák, úgy tűnik, még több sérelemmel járnak és még nagyobb ellenállást váltottak ki, mint az előzőek.
Az egyik módozat szerint ugyanis a megszűnő Bartók-iskolába költöztetnék a Bolyai-iskola szakközepes osztályait. A Régi Vámház téren lévő épületben az így megüresedő tantermekbe helyeznék el az intézmény alsó tagozatos csoportjait, míg helyükön, a Bolyai 2. számú épületében működhetne az Éltes-iskola.

Zsúfolt lenne a Bolyai

A tanévzáró napján tartott alkalmazotti értekezleten tájékoztatták az intézmény dolgozóit az átalakítási elképzelésekről. Az érintettek szerint ez az alternatíva szakmailag megalapozatlan és nem kezeli a felvázolt problémákat. A szülők, pedagógusok és gyerekek csendes demonstrációval akarják felhívni erre a figyelmet a csütörtöki testületi ülés előtt. Hegedűs Borbála, a Bolyai-iskola igazgatóhelyettese a Kisalföldnek elmondta: – A 2. számú egység közel százéves épületének 50 négyzetméteres tantermei nem alkalmasak az Éltes-iskola kis létszámú csoportjainak fogadására. Az épület átalakítása, a tantermek esetleges leválasztása meglehetősen költséges lenne és számos műszaki, épületgépészeti problémát is felvet.

Átalakítás nélkül az Éltes-iskola tanulócsoportjai nem férnek el ebben az épületben, a kollégiumi elhelyezés pedig teljesen megoldatlan maradna – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. – További problémát vet fel az alsó tagozat elhelyezése a főépületben. A tíz középiskolai osztály helyett tizenkét alsó tagozatos csoport befogadása válna szükségessé, így a Bartók-iskolából hozzánk kerülő diákokkal együtt huszonegy nagy létszámú osztályt kellene elhelyeznünk. Az ugyancsak kisméretű és a kor elvárásainak semmilyen téren nem megfelelő tornaterem használata már most is sok gondot okoz, az alsó tagozat áthelyezése pedig tovább növelné ezt a zsúfoltságot.

Szétszabdalják az iskolát

– Amennyiben a Bolyait érintő alternatívát szavazza meg a testület, gondot jelent majd az órarend összeállítása is, hiszen az iskola két épülete között közel két kilométeres távolság lesz. A szemléltetőeszközöket, modern szaktantermeket az általános és a középiskola eddig közösen használta, a változással ez nem megoldható. Mindezen túl fel kell vetni még egy nagyon fontos kérdést, ami egyetlen írásos anyagból sem derül ki, ám az alkalmazotti értekezleten elhangzott. A tervezet szerint a Bartók-iskola alsó tagozata kifutó rendszerben, a szakközépiskolásokkal együtt maradna a régi helyén.

A legrosszabb megoldás

Szülői, pedagógusi szemmel a legrosszabb megoldás a nyolc-tíz éves gyerekeket náluk tíz évvel idősebbekkel egy helyre irányítani. A Bartók-iskolában jelenleg huszonkét tanterem van, amiből tizenötöt venne igénybe a szakközépiskola, a maradékot pedig átmenetileg kitölti a kimenő rendszerű alsó tagozat. Az illetékesek elképzelése szerint ezután odaköltözne a Bolyai hetedik-nyolcadik évfolyama, oldva ezzel a Régi Vámház téri épület zsúfoltságát. Ez egyértelműen az általános iskola lefejezését jelentené, hiszen olyan intézménybe, aminek hat évfolyama a város egyik felében, kettő pedig a másikban működik, egyetlen szülő sem íratja be a gyerekét – érvelt Hegedűs Borbála.

A Bartók lenne a legjobb

Ez az alternatíva az Éltes-iskola számára sem jó megoldás – állítja Vargáné Éder Etelka igazgató. Azon túl, hogy az épületben nagy, átalakításra szoruló tantermek vannak, számuk sem elegendő minden tanulócsoport befogadására. Felmerült, hogy ennek kompenzálására az intézmény továbbra is használhatná az eddigi iskola panelszárnyát, ez azonban többletköltséget jelentene a városnak, hisz itt komplett vizesblokkot kellene kialakítani. Úgy tűnik, ez a változat lényegesen kevesebb anyagi megtakarítást jelentene az önkormányzatnak. A nevelőtestület, az iskolaszék és a szülők egyöntetű véleménye, hogy az Éltes-iskola számára a legjobb megoldás az lenne, ha a mindenképpen megszűnő Bartók-iskola helyére költözhetne. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az Éltes-iskola tanulóinak több mint fele mosoni – mondta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véletlenszerűek voltak a rendellenességek

Befejező szakaszához ért az az országos vizsgálat, amely a tavalyelőtt rendellenességgel született… Tovább olvasom