Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Citromdíj a város közlekedésének

Mosonmagyaróvár - A város közlekedése kapta idén a „Contra urbem et Contra naturam" – „A város ellen – a természet ellen" elnevezésű díjat. Egyebek mellett az összehangolatlan közlekedési lámpák, nem megfelelő csomópontok s a kevés kerékpárút miatt ítélték oda a citromdíjat.
Idén is meghirdette a „Contra urbem et Contra naturam" – „A város ellen – a természet ellen" elnevezésű díját a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület. Már évek óta a citromdíj várományosai azok a jogi vagy magánszemélyek lehetnek, akik a legtöbbet tettek a város és a környezet ellen. A díjazott kiválasztásába ezúttal is bevonták a város lakóit és civil szervezeteit is: javaslatot tehettek a nyertesre. Az „elismeréshez" járó oklevél ezúttal is Karcagi Endre festőművész munkája alapján készült, a tárgyjutalom pedig hűen tükrözi a díj szemléletét. A kitüntető cím odaítéléséről öttagú kuratórium döntött, dr. Késmárki István és dr. Egri Borisz, a helyi egyetemi kar professzorai, Dimény Gábor, az állami főépítész munkatársa, Hujber Zoltán természetvédelmi szakmérnök, valamint Ballainé Kovalszky Éva, az egyesület elnöke részvételével.


Felelősségteljes vélemények

A kuratóriumnak idén nehezebb dolga volt a korábbiaknál, mivel a beérkezett javaslatok nagyon szerteágazóak voltak – tudtuk meg Ballainé Kovalszky Évától. A díjat alapító egyesület elnöke elmondta: a javaslattevők többségében körültekintő, felelősségteljes véleményeket fogalmaztak meg, ám olyan jelölések is érkeztek, amelyekben nem fejtettek ki indokokat, a kuratórium ezeket nem tudta figyelembe venni. A beérkezett javaslatok alapján az idei évben a „Contra urbem et Contra naturam" címet Mosonmagyaróvár közlekedése kapta meg.

Indoklás: A város közlekedési helyzete egyre romlik, néhol már elviselhetetlen, ennek megoldásában közös a felelősség.
Indoklás: A város közlekedési helyzete egyre romlik, néhol már elviselhetetlen, ennek megoldásában közös a felelősség.

Program és akcióterv

Az elnök hozzátette: sokan ezt tartották a legaktuálisabb és szembetűnőbb problémának, ami azonban egy kis odafigyeléssel, jó szándékkal orvosolható. A közlekedés helyzete országosan is problémás, ám Mosonmagyaróvárt intenzívebben és hosszabb ideje érinti. A citromdíjra javaslatot tevő helybeliek tisztában vannak a közlekedés környezetromboló hatásával, igényüket az állapotok javítására már többször megfogalmazták, elkészült a város környezetvédelmi programja és akcióterve is. Mindezek ellenére a helyzet egyre romlik, néhol már elviselhetetlen. A felelősség megállapítása, konkrét személy vagy szervezet – így a citromdíj nyertesének – megnevezése nem lehetséges. Közös a felelősség a lakossági szokásoktól az önkormányzat döntésein át az állami szabályozás, finanszírozás, támogatás kérdéséig.

Ballainé Kovalszky Éva a díjjal.
Ballainé Kovalszky Éva a díjjal.

Nem bírnak a forgalommal

A város közlekedése egyebek mellett azért érdemelte ki a citromdíjat, mert a fő tranzitútvonalak nem átjárhatóak, a rendőrlámpák nincsenek összehangolva, a meglévő csomópontok nem képesek a forgalom levezetésére, a város fejlődése olyan helyekre vonzotta a forgalmat, ahol az nem kellően összehangolt. A lakóövezetek nem biztonságosak, kevés a kerékpárút és nem megfelelő a parkolási rendelet. A probléma orvoslására a kuratórium javaslatokat is kidolgozott, így például a közlekedési lámpák összehangolását, új lámpás és körforgalmi csomópontok létesítését, a meglévő csomópontok szabályozását a megváltozott forgalmi igényeknek megfelelően. Új üzletközpontok, lakónegyedek létesítése előtt hatástanulmány készítését a közlekedési következményekre, parkolási rendelet felülvizsgálatát, a kisvárosokra nem jellemző díjak megszüntetését, valamint a tömegközlekedés felülvizsgálatát.

Olvasóink írták

 • 16. Imcsi 2009. május 27. 09:52
  „3. Imcsi: "Ha esetleg egy illetékes olvasgat itt: a Mátyás király utcában a kerékpárútra belógó faágakat le kellene vágni, vagy vágatni! Köszi!"
  A többi kerékpáros nevében is köszönöm az intézkedést!”
 • 15. bika07 2009. május 19. 17:58
  „Büszke lehet erre a város vezetés”
 • 14. Imcsi 2009. május 18. 22:35
  „12.ladarevolution! Igazad van, rossz példát hoztam fel!”
 • 13. akela4 2009. május 18. 05:20
  „Nemcsak a lámpák összehangolása, hanem egyáltalán a müködésük is kifogásolható! Például egyszer már be kéne állítani rendesen a muzeumi csomópont lámpáját, mert indokolanul zöldre kell várni a Kossuth L. utra jobbra kisivben amikor a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak piros van már és a Kossth L utcáról a főutra szemben már rég elindult a forgalom! Igaz nem 5 percet de az elpöfékelt benzint is zsivni kell emiatt.
  A kiserdei körforgalom egyedi megoldásáért még további díj megalapitása is kevés lenne! Európában sem találkoztam hasonló megoldással! Nem egyszer csak a véletlenen múlik a komolyabb baj.
  Ha normális körforgalmat csináltak volna még az amugy is szűkös parkolási helyeket nem kellett volna csökkenteni a környékén. Látta e már az illetékes amikor a busz a szük kanyarban, amit ugyan kinek köszönhetünk átlóg a sávból! Hát ezt igy csinálják nálunk a hozzáértők, akik nem megoldanak, hanem bonyolítanak!”
 • 12. ladarevolution 2009. május 16. 20:33
  „12 Imcsi: Rövidet idéztél tőlem. :-) Volt ott még egy ilyen mondat is: "Persze ez az útvonalaktól és az ismeretségtől is függ."

  Amúgy ha a példádat mondtad és Levélről jössz a M.M.Óvári vasutállomásra akkor minek mész át 1000 lámpán mikor a Kossuth Lajos utcán sokkal rövidebb és csak egy lámpa van rajta amin 90% h átmész, mert ritka hosszan zöld a Kossuth utcai egyenesenhaladója :)”
 • 11. Imcsi 2009. május 15. 21:29
  „9. ladarervolution: " Pl haladunk a város egyik feléből a másikba és a öldhullám hiánya miatt ahol pirosat kapok egyenesenmenőre ott már rutinból egyből a zöldre váltó barrakanyaródó felé veszem az irányt."
  Én, ha Levélről a mosoni vasútállomásra akarok menni, akkor nem kerülök Mosonszolnok felé, mert arrafelé nincsenek piros lámpák! Igenis, hangolják úgy a lámpákat, hogy a Gyári úttól zöldhullámban tudjak menni az Ostermayer u. utánig!
  A Mosonyi-Aranyosssziget körforgalommal én is egyetértek!”
 • 10. 01010 2009. május 13. 17:19
  „Szerintem is jó lenne több körforgalom (1 sávosak ,külön lekanyarodósáv nélkül )
  Az elsőt a Mosonyi M. és az Aranyossziget kereszteződésbe !!
  és tényleg lehetne 1-2 apró beavatkozással is javítani.
  pl a sövényeket lejebb kellene vágni a Mosonyi M. és az Aranyossziget kereszteződésben ill. a Flesch Erkel út keresztezödésben... (aki vágja,vágatja az egy személygépkocsivezető szemmagasságából nézze a magasságot.)”
 • 9. ladarevolution 2009. május 13. 16:30
  „Óváron szerintem dugóról nem nagyon beszélhetünk, maximum csak türelmetlen emberekről akik a 2 percet nem bírják megvárni a pirosnál :-) Elhiszem én h lehet bosszantó sokszor egymás után, de pl engem annyira ez nem tud izgatni, inkább előrelátással és a láőmák kitapasztalásával útközben változtatom meg az útvonalat amin menni akarok. Sokszor elkerülhető így a várakozás. Pl haladunk a város egyik feléből a másikba és a öldhullám hiánya miatt ahol pirosat kapok egyenesenmenőre ott már rutinból egyből a zöldre váltó barrakanyaródó felé veszem az irányt.
  Persze ez az útvonalaktól és az ismerettségtől is függ...

  Amúgy a Mosonyi M. és az Aranyossziget kereszteződésbe jó volna egy körforgalom mert az elég rossz egy kereszteződés. (ráadásul a Halászi-híd lezárás óta néha most több autó is van) Ott a trafóház amitől nem látni semmit, ha kijebb megy az ember akkor meg a magas sövénytől szintén nem látni.
  A Bartók felől haladva a balrakanyarodóknak pedig van amikor sokat kell várni a kereszteződés furcsa sávkialakítása miatt. A szemből érkező balrakanyarodók miatt nem látni hogy a mögötte jövők egyenesen vagy ők is szintén balra akarnak menni mert a balrakanyarodó sávban álló első autó kitakarja az összes mögötte érkezőt.”
 • 8. Abrafax 2009. május 13. 12:40
  „A tranzitutak országos fenntartásúak, állam bácsinak pedig nincs pénze a korszerüsítésre. Az Önkormányzat saját pénzböl megcsináltathatja, csak éppen el kell azt vonni máshonnan. Elkerülö útra ilyen körülmények között gondolni sem lehet, csak meglevö utcákra lehetne egyenletesebben elosztani a forgalmat, az ottlakók legnagyobb örömére.
  Húsz év koncepciótlansága köszön most vissza: egy város, egy fö közlekedési útvonal, egy autópályafelhajtó. A helyzeten rövid távon csak finomítani lehet (pl.: öszehangolt rendörlámpákkal), úgyhogy citromdíj jövöre is borítékolható.

  Megjegyzés: az óvári "dugók" valóban csak a helyieknek tünnek borzalmasnak, igaz, nem ezen téren kellene felzárkózni Budapesthez.”
 • 7. idegen 2009. május 13. 10:53
  „hyundai !
  Nem az 5 perces zöldre várással van a probléma,hanem a minden lámpánál való 5 perces várásnál.Mosonmagyaróváron nem hajtasz át egy zőldhullámban mert minden kereszteződésben pirosat kapsz.Ez pedig csak összehangolás kérdése.Nem kellene más csak egy hozzáértő szakember.És akkor nem lenne olyan szennyezett a levegő az üzemanyag fogyasztásról meg nem is beszélve.”
 • 6. civac 2009. május 13. 08:27
  „Nyugat-Európában kezdik visszabontani a körforgalmakat...
  Teljesen fölösleges a lámpa a Szent István király út - Petőfi utca között”
 • 5. hyundai 2009. május 13. 07:36
  „Az összes közlekedési lámpa összehangolása nem kevés pénz! A forgalom valóban erősödött, de azért nem kell kétségbe esni, szerintem. Az még nem számít dugónak, ha 5 percet kell várni egy zöldre!:)
  A körforgalom meg valóban jó dolog, és valóban olcsó is, azt viszont nem hiszem, hogy azért nem készül a városban több mert "kevesebb jut a zsebekbe"! A Károly utcait is inkább olcsóbbá tette a város...szerintem el kéne fogadni végre, hogy nem mindenkit a profit hajt...!

  Szép napot!

  Hyundai”
 • 4. Legate 2009. május 13. 00:06
  „A körforgalom a legjobb megoldás lenne ha az emberek alkalmaznák a nyugaton jól bevált, a kreszben előírt un. fésűs módszert! (Egy elhalad, egy csatlakozik a forgalomba.)”
 • 3. Imcsi 2009. május 12. 23:47
  „Egyetlen bajom van a körforgalommal (Károly-Erkel-Kiserdő u.), a benne közlekedők vagy nem (30%), vagy csak későn (40%) indexelnek kihajtáskor!
  Ha esetleg egy illetékes olvasgat itt: a Mátyás király utcában a kerékpárútra belógó faágakat le kellene vágni, vagy vágatni! Köszi!”
 • 2. permanganat 2009. május 12. 22:08
  „A körforgalmakkal viszont ugye az a baj, hogy addig müködik amíg nincs nagy forgalom, amint nagy forgalom van(és óváron a forgalom tranzitjellege miatt bizony van) máris nem müködik olyan jól, jónagy dugó lesz belöle.

  Viszont jobb megoldás nemnagyon van, úgyhogy ide a körforgalmakkal :)”
 • 1. Rbar 2009. május 12. 21:22
  „Teljesen jogos a díj!
  Mindenhová körforgalom kellene, az dinamikusabb, rugalmasabb, mint a lámpás kreuzung, bár az is hozzátartozik gondolom, hogy egy körforgalom kivitelezése alatt sokkal kevesebb jut a zsebekbe, mivel olcsóbb...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopás ellen polgárőrség lehet

Levél - Péntek éjszaka az Ujhelyi Imre téren két padot rongáltak meg ismeretlenek, akiknek a… Tovább olvasom