Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Az unió nem megoldásokat, hanem lehetőségek kínál

Mosonmagyaróvár - Az „50 év integráció 50 helyszínen" című országos programsorozatban részt vevő megyénkbeli települések polgármesterei fejtették ki véleményüket és elvárásaikat a rendezvényekkel kapcsolatosan szerdánMosonmagyaróváron.
Idén ünnepeljük a Római Szerződés aláírásának ötvenedik évfordulóját. Ez volt a kiindulópontja annak a folyamatnak, amely végül is az Európai Unió létrejöttéhez vezetett. Az Európai Bizottság magyarországi képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külügyminisztérium közötti Igazgatási Partnerség keretében 57 magyarországi helyszínen hívnak életre rendezvényeket ebből az alkalomból.

A résztvevőket pályázaton választották ki: az alapelv az volt, hogy 10 főpályázót keresnek, akik 4–4 másik településsel összefogva szervezik meg az eseményeket. Megyénkben Mosonmagyaróvár volt a főpályázó, Beleddel, Jánossomorjával, Kapuvárral és Lébénnyel társult. A pályázatról és a programsorozat részleteiről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár, Tompáné Balogh Mária, Beled, Kovács Gábor, Lébény, Kurunczi Károly, Jánossomorja és Hámori György, Kapuvár polgármestere.

A tájékoztatón elhangzott: „Európa következő 50 éve rajtad is múlik" – a rendezvénysorozat fő gondolata arra utal, hogy az unió nem kész megoldásokat, hanem lehetőségeket kínál. A rendezvények egyik fő célja a polgárok uniós ismereteinek felmérése, elmélyítése. A Győr-Moson-Sopron megyei pályázók azt vállalták, hogy előzetesen felmérik településeik erősségeit és gyenge pontjait, majd ezeket a helyi rendezvényeken a társadalmi célcsoportokkal – fiatalokkal, vállalkozásokkal, civilekkel – megbeszélik. A költségeket részben a pályázó önkormányzatok önrészvállalásai – Beled 200, Jánossomorja 360, Kapuvár 480, Lébény 200, Mosonmagyaróvár 1760 euró –, részben pedig a pályázaton nyert 10 ezer euró biztosítja.

A porgramsorozat első rendezvényét „A településnek új lehetőségek kellenek" címmel Beleden tartják ma és holnap. Itt rábaközi iskolások részvételével rendeznek vetélkedőt az Európai Unió 50 éves történetéről, majd „A gazdaság helyzete, lehetőségei, kitörési pontok" címmel tart előadást Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. (A programsorozat további rendezvényiről lapunkban a későbbiekben hírt adunk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még tart az egyezkedés a körjegyzőségekről

Szigetköz - Hétfőn aláírták a hivatalos okmányt, januártól megalakul a… Tovább olvasom