Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az emberi együttélés normáiról

Aláírásokat gyűjtöttek újabb kérvényük alátámasztására az Aranyossziget utcai lakók, hogy rendeződjék végre a káosz a Rábl közi sarokház körül.


Portálunkona „Csikágó" Mosonban című írásunkban foglalkoztunk az Aranyossziget utca–Rábl köz sarki „fantomházban" és környezetében kialakult áldatlan állapotokkal is. Most szerkesztőségünk megkapta az ott lakóktól azt az aláírásaikkal is támogatott petíciót, melyet a városházának és több szakhatóságnak elküldtek, panaszaikat orvoslandó. „A NAV-ot is megkerestük, de jogosultság hiányára hivatkozva elutasította a jelzett problémát" – írta névtelenséget kérő olvasónk a dokumentumokhoz fűzött kísérő levelében.

„Mi, a mosonmagyaróvári Rábl köz/Aranyossziget utca lakói, lakástulajdonosai újfent (négy éve már volt ilyen kezdeményezésük – a szerk.) aláírásgyűjtésre kényszerülünk azért, hogy közös problémánk végre végleges megoldást kapjon. Nevezetesen: ...az Aranyossziget utca 18. társasház... lakóinak zöme havi rendszerességgel változik... az egykor részben üzletként is működő, követhetetlen tulajdoni hátterű lakásokban, miközben nincsenek tekintettel a környéken lakók nyugalmára, környezetük tisztaságára és egyáltalán a közrend és köznyugalom alapvető normáinak betartására...

Négy-tíz éves gyermekeik az utcán játszanak, szemetelnek, kiabálnak, kukákban turkálnak, – munkanapokon – napközben szülői vagy bármilyen felnőtt felügyelete nélkül... Láthatóan nem járnak sem óvodába, sem iskolába.

Valamikor szebb napokat látott a sarokház: Sokkal többen laknak itt életvitelszerűen annál, mint amennyit a mérete lehetővé tenne?
Valamikor szebb napokat látott a sarokház: Sokkal többen laknak itt életvitelszerűen annál, mint amennyit a mérete lehetővé tenne?


Kutyát tartanak, amely lesoványodva kóborol, veszélyeztetve nemcsak kiskorút, hanem még a felnőtteket is, amelyre már példa is volt. Az épület zárt soros beépítése miatt a ház tőszomszédságában álló lakásokban rendszeresen megjelennek a csótányok és a rágcsálók, melyeket már többször szakemberi segítséggel irtani kényszerültünk.
Az épület leromlott állagú, esőcsatornája eltömődött, az esővíz a szomszédban álló társasház teraszára ömlik.

A társasház udvarán olyan társasági életet élnek, hogy a szomszédoknál az udvarra nemhogy a kisgyermekesek nem tudnak kimenni, de sokszor a zárt ajtók, ablakok mögötti pihenés sem lehetséges. Egymással és gyermekeikkel minősíthetetlen hangnemben kommunikálnak. 2014. június 1-jén vasárnap este az utcán összeverekedtek, a parkoló autók is veszélybe kerültek, végül a rendőrség tett rendet.

A lakásokban sokkal többen laknak életvitelszerűen annál, mint amennyit azok mérete lehetővé tenne, vízért többen a környező közkutakra járnak... A társasház létszámához képest 2–3 közepes méretű szemeteskukát tartanak... a ház környéke teljesen elhanyagolt... A szemét és a magasra növő gaz megnehezíti a parkolást is. A társasház udvarán folyamatosan halmozzák a hulladékot... Hogy maradhatnak ilyen állapotok a sarokház környékén hosszú évek óta, nincs felelős, sem közös képviselő?
Már most komoly problémát okoz ingatlanjaink értékvesztése. Előfordult, hogy lakást bérlők egy hét után kiköltöztek, hivatkozva a fenti problémákra. Az sem példa nélküli, hogy iparosok elutasítják a kiszállást, ha meghallják az utca nevét...

Azt kérjük a polgármesteri hivataltól és a hatóságoktól, hogy találjanak végleges megoldást ezekre a problémára, tisztázzák a társasház tulajdonosi/bérlői viszonyait, a bent lakók itt-tartózkodását és ne csak átmeneti intézkedéseket foganatosítsanak, hiszen 2010 óta bebizonyosodott, hogy az akkori intézkedés is csak egy-két hónapig volt érezhető" – olvasható többek között a lakók Árvay István alpolgármesternek és szakhatóságoknak küldött újabb kérvényében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági tábor

Jótékonysági tábort szervezett a napokban az Együtt a Szigetköz Értékeinek Megóvásáért Egyesület a… Tovább olvasom