Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Augusztusra megint bezár az uszoda

Jánossomorján a tavalyihoz hasonlóan idén is nyáron zár be a fedett uszoda: szünet van augusztusban.

Látványterv
Kattintson a képre >>
Jánossomorján három éve kezdődött a fedett uszoda építése. A létesítmény speciális olasz Myrtha-technológiával készült, automatizált víz- és vegyszeradagoló rendszerrel látták el. A 2003. júniusi műszaki átadása után rövid ideig az önkormányzat működtette, majd az üzemeltetést egy mosonmagyaróvári kft.-nek adta át. Egy év után felmondták a bérleti szerződést, azóta a város újra maga működteti az uszodát.

Tavaly az önkormányzat úgy döntött: nyárra bezárják a létesítményt. Akkor érdeklődésünkre  Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna  jegyző azt mondta: évente kétszer kötelező vizet cserélni a medencében, s ez éppen júliusra esik. Ezenkívül az uszodát fertőtleníteni kell, továbbá szükséges a gépek karbantartása is. A nyári munkák után tavaly szeptemberben újra kinyitottak, s hétfőtől szombatig délután 4-től este 8 óráig fogadták a vendégeket, vasárnap zárva tartottak. A tanév során délelőttönként úszásoktatás volt a diákoknak szakember irányítása mellett.

Nyáron sem sokkal több a vendég

Az uszoda a tavalyi évhez hasonlóan idén ismét bezár, ezúttal azonban csak augusztusra. Pó-
czáné dr. Kovács Zsuzsanna jegyző úgy tájékoztatott, hogy az évente szükséges karbantartási munkálatok és a kötelező vízcsere miatt augusztus 1-jétől szeptember 4-ig zárva tart a létesítmény. Annak ellenére, hogy a belépőárak a környékbeli fürdőkhöz, strandokhoz képest nagyon kedvezőek, jelentősen nem nőtt a létesítmény látogatottsága az eddig eltelt nyári időszakban.

Azt ígérték, mostanra elkészül a strand

Jánossomorján évek óta húzódnak az egykori bányatóból kialakítandó strand munkálatai. Mint arról korábban beszámoltunk (Kisalföld, 2004. augusztus 15.), az önkormányzat régóta szerette volna hasznosítani a  mosonszentjánosi bányatavat. 1998-ban a vitnyédi Geos-Akva Kft. előszerződést kötött az önkormányzattal. A végleges megállapodás megkötésére azonban csak 2001-ben, a rendezési terv elkészülte után nyílt lehetőség. A kivitelező ekkor vállalta: 2002-ben, a nyári szezonkezdésre elkészül a strand. A közműengedélyek beszerzése és az új rendezési terv elkészítése után elkezdődött a tereprendezés.
Úgy tűnt, minden akadály elhárult, ám a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti leletek rongálása és megsemmisítése címén feljelentette a kft.-t, és leállíttatta a munkálatokat. Mint kiderült: a kavicsbánya területén két longobárd fejedelmi sír, késő avar kori, réz- és bronzkori, illetve kora vaskori temetők találhatók.

Ekkor a kivitelező és a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum megállapodott, hogy a feltárásokat a kft. költségén végzik el. A régészek 2003 nyarán ástak is a területen, ám a szabad strand kialakítása mégsem folytatódott. Időközben a Geos-Akva Kft. a mintegy másfél millió forintos költséget ki is fizette a múzeumnak. Kovács Frigyes, a kft. ügyvezetője tavaly augusztusban azt nyilatkozta, hogy a bányató szabad stranddá alakítása csupán néhány hónapot vesz igénybe, így a jánossomorjaiak már 2005-ben birtokba vehetik a fürdőt.

A munkálatok azonban azóta sem kezdődtek el. Most a kft. vezetőjét – többszöri próbálkozásunk ellenére – hetek óta nem tudjuk elérni. Megtudtuk viszont, hogy a Geos- Akva Kft. felszámolás alatt áll, ezért kérdéses, folytatódnak-e, és ha igen, mikor a leállított munkálatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilárd burkolatú utak Károlyházán

Károlyházán nagyon rosszak az utak, végére a község útjainak nagy része szilárd burkolatot kap. Tovább olvasom